Italijanski predsednik spomnil na “bolečo travmo” ob koncu druge svetovne vojne

Svet 09. Feb 202417:49 1 komentar
Sergio Mattarella
Sergio Mattarella (Foto: PROFIMEDIA)

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je obsodil "zid molka in pozabe", ki se je oblikoval okoli pokolov Italijanov po drugi svetovni vojni v fojbah. Obenem je spomnil na krivdo fašistične Italije.

Pred dnevom spomina na fojbe in množični odhod Italijanov iz Istre in Dalmacije je v Kvirinalski palači potekala slovesnost, ki jo je vodil italijanski predsednik Sergio Mattarella. V govoru je spomnil na trpljenje Italijanov in na pokole, ki so jih zagrešili Titovi partizani.

Kot je dejal, se je oblikoval “zid molka in pozabe (…) okrog strašnega trpljenja tisočev Italijanov, pomorjenih v fojbah ali v koncentracijskih taboriščih”, množično prisiljenih zapustiti svoje domove in deželo, kjer so živeli.

Mattarella je pri tem kot enega od krajev groze poleg tržaškega nacističnega koncentracijskega taborišča Rižarna omenil tudi fojbe pri Bazovici, kjer je bila po njegovem izvedena krutost Titovega režima nad italijansko skupnostjo.

Po besedah Mattarelle fojbe in eksodus Italijanov predstavljata “bolečo travmo”. “Ti dogodki predstavljajo tragedijo, ki je ni mogoče pozabiti,” je izjavil italijanski predsednik na slovesnosti, ki so se je med drugim udeležili tudi premierka Giorgia Meloni ter zunanji in notranji minister Antonio Tajani in Matteo Piantedosi.

“Tragičnih in krutih strani zgodovine ni mogoče izbrisati. Poskusi pozabe, zanikanja ali omalovaževanja so žalitev žrtev in njihovih družin ter delajo neprecenljivo škodo kolektivni zavesti ljudi in naroda,” je še dejal po poročanju Anse.

Spomnil na krivdo fašistične Italije

Mattarella je obenem spomnil tudi na zgodovinsko krivdo Italije. “Naša država odgovarja za fašizem, ki je prispeval k začetku uničujoče in bratomorne svetovne vojne,” je opozoril.

Kot je še dejal, je bil fašizem nestrpen in krut do slovanskega prebivalstva, ki mu je dolga leta odrekal jezikovno in kulturno zaščito ter zatiral zahteve po avtonomiji, v govoru pa je ob pomenu spominjanja uprl tudi pogled v prihodnost in v sodelovanje s sosednjimi državami.

Tajani pa je v svojem govoru med drugim dejal, da so v breznih končali kristjani in da je šlo za etnično čiščenje. Po njegovih besedah so odgovorni za te poboje ljudje, ki jih ni več, pri čemer je omenil jugoslovansko armado pod vodstvom Tita. Države, ki so izšle iz nekdanje Jugoslavije, pa ne nosijo nobene odgovornosti za nasilje tistega časa, je dejal.

V Italiji so dan spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije 10. februarja – v spomin na dan, ko je bila podpisana pariška mirovna pogodba – razglasili marca 2004, obeležujejo pa ga od leta 2005. Ob tem se spominjajo predvsem dogodkov po drugi svetovni vojni, ko so se morali Italijani na tem območju odločiti, ali bodo ostali v Jugoslaviji ali bodo zapustili svoje rodne kraje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje