Italijanski zdravniki slepemu moškemu delno povrnili vid

Svet 24. Mar 202315:48 1 komentar
operacija
PROFIMEDIA

V Italiji so zdravniki 83-letnemu slepemu moškemu po prelomni operaciji delno povrnili vid. Bolniku, ki je bil popolnoma slep zaradi različnih bolezni, so vid povrnili s postopkom transplantacije celotne očesne površine iz enega v drugo oko, so danes sporočili zdravniki v bolnišnici v Torinu, kjer so poseg, prvi te vrste na svetu, opravili.

V okviru operacije so zdravniki celotno očesno površino, torej roženico, dele beločnice in veznice, njegovega slepega levega očesa presadili v slepo desno oko, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Štiriurni poseg je izvedla ekipa pod vodstvom Micheleja Reibaldija, direktorja Univerzitetne očesne bolnišnice Molinette, in izkušeni kirurgi za bolezni mrežnice. Dva tedna po operaciji je pacient sposoben prepoznati ljudi in predmete ter se gibati brez pomoči.

Moški doma z območja Torina je zaradi nepopravljivih težav z mrežnico zadnjih 30 let izgubil vid na levem očesu, zadnjih deset let pa je bil zaradi redke kronične bolezni slep tudi na desno oko.

Po besedah zdravnikov je dejanska novost operacije ta, da so presaditev roženice razširili na celotno očesno površino, torej na vezivno tkivo in beločnico, ki imata ključno vlogo pri uspešni presaditvi.

“Področje transplantacije je v zadnjih 20 letih bistveno napredovalo in Italija je vodilna v svetu,” je ob tem povedal Vincenzo Sarnicola, predsednik mednarodnega združenja za roženico in izvorne celice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje