Ivana Trump leta 1990: Donald ima ob postelji Hitlerjeve govore

Svet 23. Dec 202306:16 0 komentarjev
Donald Trump
Trump v New Hampshiru. (Foto: REUTERS/Brian Snyder)

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je na zborovanju v New Hampshiru v soboto dejal, da nezakoniti priseljenci "zastrupljajo psihiatrične ustanove in zapore po vsem svetu". Več medijev je ob tem spomnilo na prispevek Vanity Faira iz leta 1990, v katerem je Ivana, takratna Trumpova žena, dejala, da ima njen mož ob postelji knjigo z govori Adolfa Hitlerja.

Na nedavnem zborovanju v New Hampshiru je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump stopil pred množico podpornikov in dejal, da nezakoniti priseljenci “zastrupljajo psihiatrične ustanove in zapore po vsem svetu”.

Več medijev je po tem na dan potegnilo prispevek revije Vanity Fair iz leta 1990, v katerem je Ivana Trump, takratna Trumpova žena, svojemu odvetniku povedala, da je Donald zraven postelje hranil knjigo Moj novi red (My New Order), v kateri so zbrani govori Adolfa Hitlerja. To je zdaj že pokojna Ivanka Trump sprva zaupala svojemu odvetniku Michaelu Kennedyju.

Nekdanji ameriški predsednik je to trditev zanikal z besedami, da tudi če bi te govore res imel, jih ne bi nikoli prebral. Je pa dejal, da mu je “njegov prijatelj Marty Davis, sicer Jud, poklonil kopijo Mein Kampfa (Moj boj)”, ki pa, da ga prav tako naj ne bi prebral.

Ivana in Donald Trump
Ivana in Donald Trump v devetdesetih. (Foto: PROFIMEDIA)

Marie Brenner, avtorica prispevka za Vanity Fair iz 1990, je o tem povprašala tudi Trumpvega prijatelja Davisa, ki pa je dejal: “Dal sem mu knjigo o Hitlerju. Vendar je bil to Moj novi red, Hitlerjevi govori, in ne Mein Kampf. Mislil sem, da se mu bo zdela zanimiva. Sem njegov prijatelj, vendar nisem Jud.”

Ivana je tudi zatrdila, da je zaposleni v Trumpovi organizaciji njenega moža nagovarjal z nacističnim pozdravom. “Ko obišče Donalda v njegovi pisarni, je Ivana povedala prijateljici, ta stisne pete in reče ‘Heil Hitler’, verjetno kot družinsko šalo,” je takrat zapisala Brenner.

Trump je po poročanju ameriških medijev v sobotnem govoru v New Hampshiru dejal še, da “migranti z vsega sveta zastrupljajo ameriško kri”.

“Vse velike kulture preteklosti so propadle samo zato, ker je prvotno ustvarjalna rasa izumrla zaradi zastrupitve krvi,” pa je nemški nacistični diktator zapisal v svojem manifestu iz leta 1925.

Trump je svojim privržencem dejal tudi: “Čaka nas veliko dela – veste, ko bodo v našo državo spustili, mislim, da je prava številka 15, 16 milijonov ljudi. Ko bodo to storili, bomo imeli veliko dela.”

Ivana in Donald Trump
Nekdanja zakonca Trump leta 2012. (Foto: PROFIMEDIA)

Ni jasno, od kod mu ta številka, saj je ameriška carinska in mejna služba poročala, da je leta 2023 mejo prečkalo tri milijone migrantov.

Trump je podobne komentarje delil tudi v zapisu z velikimi tiskanimi črkami, ki ga je objavil na svoji platformi Truth Social: “NEZAKONITO PRISELJEVANJE ZASTRUPLJA KRI NAŠEGA NARODA. Prihajajo iz zaporov, psihiatričnih ustanov – z vsega sveta. BREZ MEJA IN POŠTENIH VOLITEV NIMATE DRŽAVE. NAREDITE AMERIKO SPET VELIKO!”

Obtožbe o primerjavi s Hitlerjem

Nekdanji vodja kabineta Bele hiše John Kelly je že pred tem obtožil Trumpa, da se je primerjal z Adolfom Hitlerjem. Leta 2018 naj bi med potovanjem po Evropi Kellyju dejal, da je “Hitler storil veliko dobrih stvari”, kar naj bi sprožilo “zgodovinsko lekcijo s strani osuplega Kellyja”, poročajo ameriški mediji.

Trumpa pa po navedbah Michaela Benderja v novi knjigi Frankly, We Did Win This Election (Iskreno, zmagali smo na volitvah) Kellyjev šok ni zmotil, temveč je pohvalil prizadevanja nacističnega voditelja, ki da je “v tridesetih letih prejšnjega stoletja po prvi svetovni vojni iztrgal nemško gospodarstvo iz kaosa”.

Donald Trump in John Kelly
John Kelly, ko je bil še vodja kabineta v Beli hiši. (Foto: PROFIMEDIA)

Bender je zapisal, da je Kelly Trumpu dejal, da bi bilo za Nemce “bolje, če bi bili revni, kot da bi bili podvrženi nacističnemu genocidu”. Še neizdan osnutek knjige so sicer pridobili pri The Guardianu.

Novinar Wall Street Journala je pa poročal, da je Trump zanikal, da bi kadar koli dejal kaj pozitivnega o Hitlerju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!