Iz Bahmuta rešili šestletno deklico Arino. “Na našem dvorišču je eksplodiralo”

Svet 01. Feb 202319:20 6 komentarjev
Arina
Oleksandr Ratushniak/REUTERS

Ukrajinska in ruska stran se že več tednov borita za nadzor nad mestom Bahmut v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Boji so srditi, vanje pa so vključeni tudi ruski plačanci, ki delujejo pod okriljem zloglasnega Wagnerja. V mestu, kjer je nekdaj živelo 70.000 ljudi, jih zdaj vztraja še nekaj tisoč, med njimi tudi otroci. Ena od njih je bila do nedavnega tudi šestletna Arina, ki so jo ukrajinski policisti v spremstvu novinarske ekipe evakuirali ta teden.

Ukrajinska policija se lahko pohvali z uspešno reševalno akcijo v mestu Bahmut na vzhodu Ukrajine. Mesto je že tedne središče srditih bojev med ukrajinsko in rusko stranjo – za zdaj ga Ukrajinci še branijo, a Rusija vztraja, da je vse bližje njegovemu zavzetju –, razmere na območju pa so izjemno zahtevne za civiliste, ki se od tam še niso umaknili na varno.

Ukrajinski policisti so ta teden iz Bahmuta rešili šestletno deklico Arino, ki se je pred tem po spletu okoliščin ločila od noseče matere Haline Danilčenko. Policisti so deklico našli v poškodovani stanovanjski zgradbi, kjer je bivala skupaj s starimi starši, navaja tiskovna agencija Reuters.

Preberite še: Ruska skupina Wagner: plačanci, ki se jih drži sloves brezkompromisne krutosti

Trije policisti so se do deklice prebijali ob zvokih artilerijskih izstrelkov; ko so jo našli, pa so jo prepričali, da je evakuacija prava odločitev. Za tem pa so jo odpeljali v bližnji Slovjansk, kjer je znova srečala svojo mamo.

“Na našem dvorišču je eksplodiralo,” je Arina poročala mami po tem, ko sta se objeli. 24-letna Halina, ki je v osmem mesecu nosečnosti, je povedala, da je za ta dogodek slišala in da je zato postala tako zaskrbljena, povzema Reuters.

Arina Arina
Oleksandr Ratushniak/REUTERS
Arina Arina
Oleksandr Ratushniak/REUTERS
Arina Arina
Oleksandr Ratushniak/REUTERS
Arina Arina
Oleksandr Ratushniak/REUTERS
Arina Arina
Oleksandr Ratushniak/REUTERS

V Bahmutu po oceni enega od policistov, ki je sodeloval pri reševanju deklice Arine, še vedno biva okoli 200 otrok. V mestu je sicer pred začetkom ruske invazije živelo okoli 70.000 ljudi, zdaj pa jih tam ostaja še nekaj tisoč. Policija jih prepričuje, naj se odločijo za evakuacijo oziroma naj dovolijo vsaj odhod otrok.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje