Ruska skupina Wagner: plačanci, ki se jih drži sloves brezkompromisne krutosti

Svet 29. Jan 202320:12 6 komentarjev
Wagner
Sputnik/PROFIMEDIA

Ruska skupina Wagner, ki se je drži sloves brezkompromisne krutosti, postaja vse bolj ključni akter vojne v Ukrajini. Nastopa kot "prava bojna sila". Po podatkih zahodnih obveščevalcev se v Ukrajini bori do 50.000 Wagnerjevih plačancev, večino pa menda predstavljajo kar kaznjenci, ki so jih rekrutirali po ruskih zaporih. Posnetki na družbenih omrežjih in posamezna pričevanja so šokantni: še posebej tisti o brutalnih usmrtitvah dezerterjev.

“Zakaj smo učinkoviti in od kod ta učinkovitost? Kot prvo, borimo se že več let, najbrž smo danes najbolj izkušena vojska na svetu,” so pred dnevi zvenele besede Jevgenija Prigožina, prvega moža ruske skupine Wagner, katere plačanci se borijo v Ukrajini.

Wagnerjevi plačanci so na vzhodu Ukrajine prisotni od leta 2014, prav tako se ob ruski vojski borijo vse od začetka invazije pred dobrimi enajstimi meseci. Zahodni mediji o njih pogosto poročajo: poudarjajo njihovo brezkompromisnost in krutost, eksekucije dezerterjev, še posebej veliko prahu pa so dvignili posnetki, na katerih Prigožin za boj v Ukrajini novači kar obsojence v ruskih zaporih.

Preberite še: Posnetki ruskih plačancev imajo na TikToku več kot milijardo ogledov

“Skupine napadalcev se brez povelja ne umaknejo … Neavtoriziran umik ekipe ali evakuacija nepoškodovanih je kaznovan z usmrtitvijo na kraju samem,” je ukrajinska vojska v decembrskem poročilu opisala Wagnerjevo delovanje na terenu. V poročilu, ki ga je pridobil ameriški CNN, prav tako piše, da naj bi ranjene Wagnerjeve borce pogosto na bojišču puščali po več ur, saj da je njihova glavna naloga nadaljevati napad, dokler ne dosežejo cilja.

Wagner
Igor Russak/REUTERS

Indicev, da Wagner postaja vse bolj pomemben akter tako na ukrajinskih bojiščih kot doma v Rusiji, je vse več. Prigožin, ki ga je bilo po navedbah CNN v zadnjih tednih večkrat opaziti na fronti, vse pogosteje pa se oglaša tudi v javnosti, je sredi januarja v odmevni napovedi naznanil zmago v Soledarju, ki leži v bližini strateško pomembnega Bahmuta na vzhodu Ukrajine – tega Ukrajinci za zdaj še branijo.

V Washingtonu so medtem prav tako ocenili, da se napetosti med Wagnerjem in ruskim ministrstvom za obrambo večajo, saj da se ruski predsednik Vladimir Putin na bojiščih v Ukrajini vse bolj zanaša na Wagner, piše CNN. Po navedbah STA naj bi bili nekateri ruski vojaški uradniki celo dejansko podrejeni Wagnerjevemu poveljstvu.

Preberite še: Prvi mož Wagnerja priznal, zakaj si želijo zavzeti Bahmut

Wagner kot bojna sila

Tudi število plačancev, ki se pod okriljem Wagnerja borijo v Ukrajini, je relativno veliko. “Wagner v Ukrajini zdaj skoraj gotovo poveljuje do 50.000 borcem,” je pred dobrim tednom prek Twitterja sporočilo britansko ministrstvo za obrambo. Enako število plačancev v Ukrajini navajajo tudi ameriški obveščevalci, pri čemer pa trdijo, da naj bi večino, 40.000 plačancev, predstavljali obsojenci. Ti po navedbah ukrajinske vojske na bojiščih tudi najpogosteje umirajo, saj da jih praviloma prve pošljejo v boj kot “topovsko hrano”.

Wagner
Sputnik/PROFIMEDIA

Skupina Wagner, ki jo poznavalci povezujejo z rusko skrajno desnico, v Ukrajini nastopa kot “prava bojna sila”, je za N1 komentirala izredna profesorica dr. Maja Garb s katedre za obramboslovje na ljubljanski Fakulteti za družbene vede. Do podatka britanskih obveščevalcev o številu plačancev v Ukrajini je sicer nekoliko zadržana, čeprav vse kaže, da je pripadnikov Wagnerja v Ukrajini “vendarle več deset tisoč”.

Tudi to, da se Wagnerjevi plačanci v Ukrajini dejansko borijo, je za zasebno vojaško podjetje “precej ekstremna dejavnost”. “Kolikor poznamo aktivnosti zasebnih vojaških in varnostnih podjetij iz nedavne zgodovine, so bili najpogosteje vključeni v oskrbovalne in varovalne naloge,” je pojasnila dr. Garb.

Zasebna vojaška podjetja so po ruski zakonodaji prepovedana, zaradi česar po navedbah dr. Maje Garb nekateri poznavalci “ugotavljajo, da naj bi bile sile Wagnerja dejansko ruske paravojaške sile”.

Od decembra lani je podjetje PMC Wagner Centre po podatkih britanskih obveščevalcev v Rusiji registrirano kot pravna oseba, katere glavna dejavnost je “svetovanje pri upravljanju”. Ob tem pa ni znano, do katere mere bo PMC Wagner Centre upravljal Wagnerjeve paravojaške aktivnosti. “Cilj registracije je verjetno maksimizacija Prigožinovih komercialnih dobičkov in nadaljnja legitimacija vse bolj visokega profila organizacije,” je registracijo komentiralo britansko obrambno ministrstvo.

Wagner
Novembra lani je PMC Wagner Centre odprl svoj sedež v mogočni zgradbi v Sankt Peterburgu. (Igor Russak/REUTERS)

Podjetje, ki nastopa na trgu

Čeprav je prvi mož Wagnerja, poslovnež Jevgenij Prigožin, povezan z ruskim predsednikom Putinom, je odnos med ruskimi oblastmi in Wagnerjem, kot že rečeno, vse prej kot preprost. Ker zasebna vojaška podjetja v Rusiji niso zakonita, “se Rusija verjetno otepa priznanja, da se zanjo bori Wagner. Prav tako se verjetno v Rusiji vendarle nekoliko bojijo obtožb o vojnih zločinih,” je opisala dr. Garb in spomnila, da so pripadniki Wagnerja znani po svoji krutosti.

Po drugi strani pa je Wagner podjetje, ki nastopa na trgu, zaradi česar je razumljivo, da si želi svetovne prepoznavnosti, ki mu jo prinašajo uspehi na bojiščih. “Njihova uspešnost je najboljša reklama za najem drugod, pri čemer prednjačijo nekatere afriške države,” je ponazorila dr. Garb. Po njenih besedah sicer ni znano, ali so ti najemi povsem tržni ali pa pripadnike Wagnerja v afriške države pravzaprav pošilja Rusija. “Zanimivo je, da se občasno kakšen od afriških voditeljev zahvali Rusiji oziroma Putinu za vojaško pomoč. Domnevamo, da se zahvala nanaša na sile Wagnerja,” je dodala.

Jevgenij Prigožin, Vladimir Putin
Jevgenij Prigožin (L) in Vladimir Putin (Misha Japaridze/REUTERS)

Wagner, ki so ga ZDA označile za transnacionalno kriminalno organizacijo, proti njemu pa so v četrtek dodatno zaostrile sankcije, plačance pošilja ne le na bojišča v Ukrajini, ampak tudi v Sirijo, Libijo, Mali, Sudan in Srednjeafriško republiko. Wagnerjevi borci so se v Siriji postavili na stran predsednika Bašarja Al Asada, v Libiji pa na stran uporniškega generala Kalife Haftarja. V Maliju se borijo proti skrajnim islamskim skupinam, v Srednjeafriški republiki in Sudanu pa varujejo rudnike diamantov oziroma zlata, piše STA. Ko so se Wagnerjevi plačanci leta 2014 pojavili v Ukrajini, so jih po navedbah dr. Garb označili za “majhne zelene može”, saj njihove uniforme niso imele oznak pripadnosti.

Preberite še: Ovadbe in ostre besede predsednika: novačenje za boj v Ukrajini razburja Srbijo

Privatizirana varnost

Skupna Wagner je “trenutno verjetno največje zasebno vojaško podjetje na svetu”, vendar je vse prej kot edino. Ob tem ko zasebna vojaška in varnostna podjetja za svoje misije najemajo “celo Združeni narodi, pri čemer naj bi zanje opravljala le oskrbne naloge in vojaško usposabljanje”, se je dejavnost teh podjetij zelo razmahnila z vojno v Afganistanu in Iraku. Tam so njihove usluge koristile predvsem ZDA, je spomnila dr. Garb. V Afganistanu, denimo, naj bi bilo v obdobju “od 2001 do 2007 angažiranih med 60 in 140 podjetij z okrog 18.000 do 28.000 pripadniki”.

Wagner
Poslikava z Wagnerjevim logotipom v Beogradu (PROFIMEDIA)

Profesorica s katedre za obramboslovje je za N1 poudarila še, da je več vidikov, zakaj je obstoj zasebnih vojaških in varnostnih podjetij problematičen. Tovrstna podjetja kot prvo spodkopavajo monopol nad uporabo oborožene sile, ki naj bi ga imela le država, da lahko nadzira zakonitost in družbeno sprejemljivost uporabe sile. Kjer oziroma ko te dejavnosti izvajajo zasebna vojaška in varnostna podjetja, je varnost privatizirana.

Po besedah dr. Garb ta podjetja prav tako za svoja dejanja ne odgovarjajo po mednarodnem pravu. Zato so za nekatere države privlačna – ne le da “prihranijo redne (in rezervne) vojaške sile, znebijo se tudi (dela) odgovornosti za svoja ravnanja”.

Oligarh Jevgenij Prigožin, ki se ga je oprijel vzdevek chef – njegovo gostinsko podjetje Concord je med drugim organiziralo obroke za Putina in njegove goste – je šele septembra lani priznal, da je ustanovil Wagner. V zadnjih dneh pa se je primerjal z Rasputinom, skrivnostnim zdravilcem, ki naj bi sina carja Nikolaja II. ozdravil hemofilije. “Na žalost pa jaz ne zaustavljam krvi. Jaz povzročim, da sovražniki naše domovine krvavijo. In to ne prek zaklinjanja, ampak v neposrednem stiku z njimi,” je izjavil Prigožin.

Wagner
Igor Russak/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje