Iz programa vzreje upokojili eno od zadnjih dveh severnih belih nosoroginj

Svet 22. Okt 202108:59 > 11:49 0 komentarjev
severni beli nosorog
Thomas Mukoya/REUTERS

Najin, eno od zadnjih dveh severnih belih nosoroginj, so znanstveniki upokojili iz programa vzreje, ki poskuša rešiti vrsto pred izumrtjem. K odločitvi je poleg njene visoke starosti pripomoglo tudi zdravstveno stanje.

Odločitev o umiku 32-letne Najin iz programa vzreje severnih belih nosorogov je sledila etični oceni tveganja, poroča BBC. Znanstveniki so upoštevali starost nosoroginje in druge dejavnike.

V programu vzreje severnih belih nosorogov sodeluje skupina veterinarjev. Jajčeca samičk pridobivajo s tehniko, ki so jo razvili skozi leta raziskav. Zadnji samček severnega belega nosoroga je umrl leta 2018, vendar so njegovo spermo znanstveniki zbrali. Oploditev jajčec izvajajo v italijanskem laboratoriju, pri tem pa uporabljajo seme dveh poginulih samcev. Vendar niti Najin niti njena hči Fatu ne moreta donositi mladiča.

Doslej so ustvarili 20 zarodkov. Znanstveniki upajo, da jih bodo vsadili v nadomestne matere, izbrane iz populacije južnih belih nosorogov.

Upajo, da bo Najin na morebitne prihodnje rodove lahko prenesla svoje vedenje

Znanstvena skupina BioRescue, ki vodi program vzreje, je pojasnila, da je pred odločitvijo o upokojitvi Najin pretehtala več tveganj. “Običajno upokojitev ene živali zaradi njene dobrobiti ni vprašanje, o katerem bi dolgo razmišljali. Ko pa en posameznik predstavlja 50 odstotkov populacije, to odločitev večkrat premislite,” sta povedala glavna veterinarja Frank Göritz in Stephen Ngulu.

Poleg njene visoke starosti je na odločitev pomembno vplivalo tudi njeno zdravje. Na ultrazvočnem pregledu so na njenem materničnem vratu in maternici odkrili več majhnih, benignih tumorjev, na levem jajčniku pa cisto.

Najin vseeno ostaja del sheme. Njena tkiva bodo uporabljali za raziskave izvornih celic. Upajo pa tudi, da bo na morebitne prihodnje rodove severnih belih nosorogov prenesla svoje socialno znanje in vedenje.

Severni beli nosorogi so na robu izumrtja zaradi krivolova in izgube življenjskega prostora.

Najin se je rodila v češkem živalskem vrtu. Desetletje pozneje so jo preselili v rezervat Ol Pejeta v Keniji, kjer jo zdaj ščitijo oboroženi varnostniki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!