Iz Sredozemskega morja rešili skoraj 300 prebežnikov

Svet 24. Okt 202119:03 > 19:17 0 komentarjev
pebežniki
Ayman Al-Sahili/REUTERS

Nevladna organizacija Zdravniki brez meja je v več akcijah rešila skoraj 300 prebežnikov iz osrednjega dela Sredozemskega morja. Pomoč so potrebovali tudi danes. Medtem italijanski mediji poročajo, da ima Italija novo Lampeduso na jugu Kalabrije.

Iz Zdravnikov brez meja so danes sporočili, da je bilo med rešenimi veliko žensk in otrok. Večinoma so jih našli na gumenjakih in lesenih čolnih. Na reševalno akcijo so se v soboto podali še pri nevladni organizaciji Sea Eye. Iz organizacije Alarm Phone so danes sporočili, da sta v težave zašli še dve ladji z okoli 120 ljudmi, ki so trenutno na območju iskanja in reševanja v pristojnosti Malte.

Veliko prebežnikov se poda na pot v smeri Evropske unije preko morja iz severa Afrike. Najpogosteje je njihov cilj Italija. Pojavila naj bi se nova pot, kjer je cilj jug Kalabrije. V kalabrijsko mesto Roccella Ionica in druge bližnje občine je letos prispelo že okoli 7000 prebežnikov, kar je trikrat več kot prejšnje leto, je poročal časnik La Repubblica.

Veliko jih je iz Afganistana, je danes za televizijo Rainews 24 povedala vodja tamkajšnjega Rdečega križa. Glede na poročanje medijev se jih vse več podaja po novi poti iz Egipta ali Turčije v Italijo, da bi se tako izognili libijski obalni straži. Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa je v soboto v kraj Roccella Ionica prispelo skoraj 330 ljudi.

Kraj na takšno število ljudi ni pripravljen. “Roccella je naredila zelo veliko, ni pa sposobna nemogočega,” je dejal župan Vittorio Zito. Nekateri mediji so Roccello že poimenovali za novo Lampeduso.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!