Iz Ukrajine v Veliko Britanijo in nazaj: “Razmere na Otoku so grozne”

Svet 12. Nov 202215:28 2 komentarja
vojna
Oleksandr Lapshyn/REUTERS

Zakonca, ki sta zaradi vojne v Ukrajini zbežala v Veliko Britanijo, sta se odločila za vrnitev. Razlog? Razmere na nepremičninskem trgu in visoki stroški najema.

29-letni Britanec Joe Place in njegova 34-letna ukrajinska soproga Irina sta se leta 2019 spoznala v Ukrajini, ko sta oba poučevala angleščino. Ob izbruhu vojne v Ukrajini februarja letos sta se odločila, da zaradi varnosti zapustita ukrajinsko prestolnico Kijev in se preselita v Veliko Britanijo. Ob prihodu na Otok sta najprej nekaj časa živela pri družini in prijateljih, pozneje pa sta se poskušala trajno ustaliti v mestu Sheffield ali Nottingham.

A sta bila pri tem, kot opisujeta, soočena z ‘groznimi’ stanovanjskimi razmerami, visokimi stroški in najemninami. “Podvojila sva svoj proračun, imela sva celo zelo strog seznam zahtev. Mislila sva si: Dobro, če narediva kompromis glede tega ali onega, nama lahko uspe. A vse, čemur sva se vsaj malo približala, je bilo preprosto grozno,” sta po poročanju britanskega medija Independent opisala razmere. Prav tako so nepremičninske agencije in najemodajalci zahtevali davčne napovedi preteklega leta ali šestmesečni dohodek na bančnem računu, odprtem v Združenem kraljestvu. Po besedah Place, sta imela zakonca denar na bančnem računu, odprtem v Ukrajini, vendar tega niso želeli sprejeti, nujne prošnje pa so bile večkrat zavrnjene.

Zaradi visoke inflacije v stiski številni Britanci

Po sedmih mesecih iskanja primernega domovanja sta se zakonca med septembrskim obiskom družine v Ukrajini zato odločila, da tam tudi ostaneta. Preselila sta se v mesto Užgorod, v bližini tromeje med Ukrajino, Madžarsko in Slovaško. “Ugotovila sva, da nama je tu v redu. Trenutno se ne bi vrnila v Kijev, saj tam ni varno,” je pojasnil Place. Zaradi ruskih raketnih napadov, usmerjenih predvsem v uničenje ukrajinske infrastrukture, sta zakonca v prihodnje pripravljena tudi na izpade električne energije in ogrevanja. “Prebivalce poskušajo na to pripraviti. Je pa to nekaj, kar bo vplivalo na vse nas in bo težko,” je poročanju Independenta komentiral Place.

Kot je še povedal, bi za najemnino v Veliki Britaniji na mesec odštela okoli 1725 evrov, v Ukrajini pa na mesec za stroške namenita okoli 575 evrov. “575 evrov je za Ukrajino drago. Na zahodu Ukrajine, kjer je varneje, so se cene hiš dvignile, tudi cene najemnin so poskočile, zato imajo številni domačini težave,” je še povedal. Zakonca sicer ob tem še računata, da bosta lahko v prihodnje ostala razpeta med Ukrajino in Združenim kraljestvom, za zdaj pa ne razmišljata o vrnitvi v Anglijo. “Tukaj sva srečna,” je po pisanju Independenta še poudaril Place.

Kot smo pisali, je kriza v britanskem gospodarstvu v stisko potisnila prenekaterega prebivalca Otoka. Zaradi visoke inflacije si številni v britanskih gospodinjstvih tako denimo le stežka privoščijo zdravo hrano. Ti zato, da privarčujejo, vse pogosteje namesto po sveži hrani posegajo po pakiranih oziroma manj zdravih živilih, katerih cene rastejo manj. Septembra je jedlo manj oziroma je izpuščalo obroke skoraj deset milijonov odraslih oseb, kaže podatek, ki ga je objavila organizacija The Food Foundation. Več o tem pa v članku z naslovom Nova realnost za Britance: inflacija spreminja njihove jedilnike.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje