Požar na Hvaru pod nadzorom, gorelo tudi nad Dubrovnikom

Svet 23. Jun 202417:15 > 22:22 0 komentarjev
Hvar požar
Foto: Facebook/zajem zaslona

Požar na Hvaru, ki se je popoldan znova aktiviral, je gasilcem uspelo omejiti. Gre za prvi večji požar v tej sezoni v Splitsko-dalmatinski županiji. O večjem požaru so poročali tudi nad Dubrovnikom.

Obsežen požar je izbruhnil dopoldan, na hribu Poljun, blizu observatorija nad mestom Hvar, vendar so ga gasilci omejili okoli 10. ure. Zagoreli so trava, nizko rastlinje in mlad borov gozd na hribovitem območju. Pozno popoldan se je požar znova aktiviral, ko se je okrepila burja, gasilcem pa ga je uspelo lokalizirati okoli 22. ure. Čez noč bodo gasilci ostali na terenu in nadzorovali območje.

Pri gašenju so popoldan pomagali tudi trije kanaderji in celotna gasilska ekipa na otoku. Skupno ga je gasilo okoli 60 gasilcev z desetimi vozili. Kot je povedal vodja gasilsko-operativnega centra v Splitu Ante Sabljić, je zagorelo na okoli 30 hektarjih.

Župan Hvara Rikardo Novak je sicer že ob 19. uri dejal, da je požar pod nadzorom, da pa se na pogorišču kadi, ker je vse suho.

Zagorelo tudi nad Dubrovnikom

Popoldne je zagorelo tudi nad Dubrovnikom. Požar se je zelo hitro širil zaradi nizkega rastlinja in vročine. Gasilski poveljnik Stjepan Simović je povedal, da so na območju gasile vse razpoložljive gasilske enote in dve letali za gašenje.

Gasilci so skušali preprečiti, da bi se požar razširil na magistralo. Zaradi tega je bila zaprta jadranska magistrala med Dubrovnikom in krajem Čibače. Vzrok požara še ni znan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!