Izjemna najdba v Avstraliji: ni za ljudi, ki se bojijo pajkov (FOTO in VIDEO)

Svet 20. Jan 202414:58 0 komentarjev
Pajek
Foto: @australianreptilepark/INSTAGRAM

Avstralski dom za plazilce je sprejel pajka vrste Atrax robustus, najbolj strupene vrste pajkov na svetu. Herkul, kot so ga ljubkovalno poimenovali, pa je največji doslej najdeni samec te vrste: s svojimi skoraj osmimi centimetri precej presega običajno velikost samcev.

Iz Avstralije poročajo o novem rekordu tamkajšnjega živalskega kraljestva. Na Centralni obali, regiji severno od Sydneyja, so našli največjega samca pajka vrste Atrax robustus – najbolj strupene vrste pajkov na svetu, poroča BBC.

Pajek, ki so ga velikosti primerno poimenovali Hercules oziroma Herkul, je velik 7,9 centimetra. Samci običajno merijo zgolj od enega do petih centimetrov.

Herkul je svoj dom našel v avstralskem parku za plazilce. Tam bodo iz njega “pomolzli” strup in ga uporabili za izdelavo protistrupa. Odkar je avstralski park leta 1981 začel izdelovati ta protistrup, od ugriza Atraxa robustusa ni umrl nihče.

Pajek Pajek
Foto: @australianreptilepark/INSTAGRAM
Pajek Pajek
Foto: @australianreptilepark/INSTAGRAM
Pajek Pajek
Foto: @australianreptilepark/INSTAGRAM

Za ekstrahiranje pajkovega strupa so potrebne zelo mirne roke in izredna zbranost oskrbovalcev.

Največji primerek Atraxa, ki so ga doslej prejeli v plazilskem parku, je bila osemcentimetrska samica, ki je bila po velikosti primerljiva s tarantelo in zato poimenovana kar “megapajek”. Samice so sicer večje od samcev, a manj smrtonosne, še piše BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!