Izjemna predstava na nebu: Etna v nebo puhala dimne obroče

Magazin 07. Apr 202410:36 1 komentar
Etna
Foto: Posnetek zaslona/Reuters

Etna, najbolj aktiven vulkan v Evropi, je v soboto obiskovalcem in prebivalcem Sicilije "pripravila" pravo predstavo, saj je v nebo puhala skoraj popolne dimne obroče.

Na vrhu največjega aktivnega vulkana v Evropi je nastal nov krater, ki je obiskovalcem in prebivalcem Sicilije “pričaral” spektakularno predstavo. V zrak je namreč puhal dimne kroge oziroma obroče, poroča Reuters.

Tovrstni vulkanski dimni obroči so bili dokumentirani po vsem svetu, a so tako številčni krogi, kot je bil na Etni, izjemno redek pojav. Nastanejo lahko namreč zgolj, če je ozračje povsem mirno.

Dimni obroči tehnično gledano niso iz dima, temveč iz kondenziranih plinov, predvsem vodne pare, ki je ušla iz magme in se dvignila iz vulkanske odprtine.

Etna, ki se nahaja na otoku Sicilija, je najbolj aktiven vulkan v Evropi in se dviga 3.357 metrov nad mestoma Messina in Catania. Izbruhi na Etni so pogosti, za lažjo predstavo: leta 2021 je Etna v šestih mesecih izpustila toliko vulkanskega materiala, da je v višino zrasla za skoraj 30 metrov, poročajo tuji mediji. Najbolj uničujoč izbruh Etne je bil sicer leta 1669, ko so tokovi lave ali potresi, ki so sledili izbruhu, uničili približno štirinajst vasi in mest.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje