Izjemno nevaren trend na TikToku, ki terja tudi življenja najstnikov

Svet 30. Okt 202219:32 4 komentarji
Hyundai Tucson, nesreča
PROFIMEDIA (fotografija je simbolična)

Združene države Amerike zadnje mesece pretresajo množične tatvine avtomobilov znamk Kia in Hyundai. Med storilci so po navedbah policije predvsem najstniki, vse pogostejše kraje avtomobilov teh dveh znamk pa so povezane z zelo nevarnim trendom oziroma izzivom, ki se širi po družbenem omrežju TikTok. Avtomobile namreč kradejo predvsem mladi, uporabniki TikToka, a ker nimajo vozniškega dovoljenja, se zgodi tudi najhujše. Prav minuli teden so v nesreči z ukradenim avtomobilom zaradi trenda na TikToku v Buffalu umrli trije mladi fantje in dekle. S tem trendom pa so policisti povezali tudi julijsko nesrečo v Ohiu, v kateri sta umrla dva najstnika.

Kia Challenge, izjemno nevaren trend na TikToku, so v ZDA prvič zaznali pred letom dni. Bistvo je vdreti v avtomobil znamke Kia ali Hyunday, ga prižgati s pomočjo USB kabla, se z njim odpeljati in to objaviti na TikToku.

Število ukradenih avtov teh dveh znamk v ZDA strmo narašča. Kot poroča CNBC, policija samo v mestu Saint Petersburg na Floridi s tem Tik Tok trendom povezuje kraje več kot tretjine vseh avtomobilov, ki so jih zabeležili od sredine julija.

V Chicagu, denimo, pa so opazili kar 800-odstotni porast tatvin pri določenih modelih avtomobilov, še navaja CNBC.

Nekateri oškodovanci pripovedujejo, da dobijo nazaj ali kje ob cesti najdejo tudi precej poškodovana vozila.

Z USB kabli je mogoče vžgati le tiste avtomobile, pri katerih je treba ključ vstaviti v ključavnico in ga zasukati. Zato ameriška policija še posebej svari lastnike modelov, izdelanih med leti 2010 in 2021. Ti modeli znamk Kia in Hyundai imajo namreč varnostno pomanjkljivost in jih je očitno mogoče vžgati tudi tako.

Daleč najbolj nevaren pa je ta trend zato, ker sodelujejo uporabniki Tik Toka, ki so večinoma najstniki in niti še nimajo vozniških dovoljenj. Kot so za CNBC dejali predstavniki policije, je bil najmlajši storilec, ki so ga obravnavali v povezavi s tem TikTok trendom, star vsega 11 let.

kia, nesreča
PROFIMEDIA (fotografija je simbolična)

In najhuje: ker se morajo sodelujoči v izzivu z avtomobilom tudi odpeljati, se zgodijo tudi prometne nesreče. Minuli ponedeljek se je v Buffalu v ukradenem avtomobilu Kia Sportage vozilo šest najstnikov. Starih med 14 in 19 let. Zaradi prevelike hitrosti se je zgodila prometna nesreča. Štirje najstniki od šestih so v tej nesreči umrli. Policija ne dvomi, da je nesreča posledica prav tega nevarnega Tik Tok trenda.

Z njim v ZDA povezujejo vsaj še en smrtno prometno nesrečo, ki se je zgodila julija v Ohiu in v kateri sta v hudem trčenju življenje izgubila dva 14-letnika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje