Izrael bo kljub pozivom k izključitvi sodeloval na letošnji Evroviziji

Svet 19. Jan 202416:18 3 komentarji
Noa Kirel
Izraelska zastopnica Noa Kirel na Evroviziji leta 2023 (Foto: PROFIMEDIA)

Organizatorji tekmovanja za pesem Evrovizije so zavrnili pozive, da bi Izrael zaradi vojne v Gazi izključili iz letošnjega tekmovanja. Zapisali so, da želijo, da Evrovizija "ostane nepolitični dogodek, ki z glasbo združuje občinstvo po vsem svetu" in potrdili, da Izrael izpolnjuje vse pogoje za sodelovanje.

Organizatorji tekmovanja za pesem Evrovizije pri Evropski radiodifuzni zvezi (EBU) so zavrnili pozive, da bi Izrael zaradi vojne v Gazi izključili iz te glasbene prireditve. K umaknitvi Izraela s tekmovanja so med drugim pozvali predstavniki finske glasbene industrije.

EBU je zavezana zagotoviti, da tekmovanje za pesem Evrovizije “ostane nepolitični dogodek, ki z glasbo združuje občinstvo po vsem svetu,” so v odgovoru nemški tiskovni agenciji dpa zapisali organizatorji na sedežu EBU v Ženevi. Kot so zapisali, gre za tekmovanje izdajateljev televizijskih programov in ne vlad.

Odbori so pregledali seznam udeležencev in potrdili, da Izrael izpolnjuje vse pogoje za sodelovanje. Izraelska javna radiotelevizija na tekmovanju sodeluje že 50 let.

Pozivi k izključitvi Izraela z letošnje Evrovizije so se pojavili v različnih državah, predvsem na družbenih omrežjih, in sicer zaradi dejanj na območju Gaze. Izrael kritizirajo predvsem zaradi žrtev civilistov.

Na Finskem je na primer več sto glasbenikov in drugih predstavnikov glasbene industrije nedavno pozvalo finsko javno radiotelevizijo Yle, naj v zvezi s tem izvaja pritisk na EBU. V več državah so nastali tudi pozivi k bojkotu Evrovizije v primeru, da se Izraelu dovoli sodelovanje, poroča dpa.

V začetku decembra je EBU objavila seznam 37 sodelujočih izdajateljev televizijskih programov, med katerimi je tudi televizija KAN iz Izraela. Po ruski invaziji na Ukrajino pa je leta 2022 objavila, da nobena ruska skupina ne bo smela sodelovati na Evroviziji.

Evrovizija bo v 68. izdaji potekala na Švedskem, saj je lani v Liverpoolu zmagala švedska pevka Loreen s pesmijo Tattoo. Finale je predvideno 11. maja v mestu Malmö na jugu države. Slovenijo bo zastopala Raiven s pesmijo Veronika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje