Izrael nadaljuje racije na Zahodnem bregu in napade na jugu Gaze

Svet 05. Feb 202415:42 2 komentarja
gaza
Foto: PROFIMEDIA

Izrael glede na poročila nadaljuje obstreljevanje Han Junisa in vzhodnega dela Rafe na jugu Gaze. Ponoči je bilo izraelskih napadih po podatkih zdravstvenega ministrstva v enklavi ubitih najmanj 128 ljudi. Še 28 ljudi naj bi izraelske sile ponoči pridržale na Zahodnem bregu.

Po navedbah medijskega urada palestinskega islamističnega gibanja Hamas, ki nadzoruje Gazo, so izraelske sile v osrednjem in južnem delu enklave obstreljevale tudi območja v bližini bolnišnic.

Izraelska vojska je medtem sporočila, da je izvajala usmerjene napade na “teroristične cilje” v osrednjem in severnem delu Gaze. Dodala je, da so v Han Junisu ubili “več deset teroristov” in našli različno orožje, vključno s puškami, bombami in strelivom.

Po poročanju spletnega portala katarske televizije Al Džazira so se brigade Al Kuds, ki pripadajo palestinskemu Islamskemu džihadu, v Han Junisu spopadle z izraelskimi enotami.

Gaza
Foto: PROFIMEDIA

Od začetka izraelske ofenzive v Gazi po Hamasovem napadu na južni Izrael 7. oktobra je življenje izgubilo najmanj 27.365 Palestincev. Ranjenih je po zadnjih podatkih 66.630.

Izraelske sile so ponoči izvedle tudi nove racije na okupiranem Zahodnem bregu. Pri tem so pridržale najmanj 28 ljudi, je na Telegramu sporočilo društvo palestinskih zapornikov. Dodalo je, da je med pridržanimi več otrok. Racije so sicer večinoma izvedli v Ramali, potekale pa so tudi v Tulkaremu, Hebronu, Dženinu, Tubasu, Nablusu in vzhodnem Jeruzalemu.

Skupno število aretacij na Zahodnem bregu od 7. oktobra je s tem preseglo 6540, je po navedbah Al Jazeere še sporočilo društvo, ki opozarja, da podatki vključujejo tako tiste, ki so še vedno v pridržanju, kot izpuščene.

Borrell posvaril pred ustavitvijo financiranja UNRWA

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je posvaril pred ustavitvijo financiranja agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), ki se sooča z obtožbami, da so njeni sodelavci sodelovali v napadih Hamasa na Izrael. Ukinitev sredstev UNRWA bi bila nesorazmerna in nevarna in bi ogrozila več sto tisoč življenj, je opozoril Borrell.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje