Izrael opozoril na razlitje nafte ob svoji obali

Svet 02. Feb 202214:44
Profimedia Razlitje katrana v Izraelu leta 2021

Izrael je opozoril na veliko razlitje nafte, potem ko so na območju med 20 in 40 kilometrov od obale Tel Aviva opazili sumljivo snov. Območja bodo danes podrobno pregledali s pomočjo ladij in letal, v pripravljenosti, da snov omeji in izloči je več zasebnih ladij. Obalo Izraela je februarja lani že prizadelo obsežno razlitje katrana.

Izrael je opozoril na možnost velikega razlitja nafte, potem ko so na območju med 20 in 40 kilometrov od obale Tel Aviva odkrili sumljivo snov. Po navedbah izraelskega ministrstva za varstvo okolja obstaja možnost večjega onesnaženja regionalnega ali državnega obsega.

Z ministrstva so sporočili, da so po opozorilu Evropske agencije za pomorsko varnost (EMSA) opazili več sumljivih zaplat. Območja bodo danes podrobno pregledali s pomočjo ladij in letal.

Več zasebnih ladij je trenutno v pripravljenosti, da omejijo in po potrebi izločijo snov, so dodali. Če se bo izkazalo, da se snov razteza na več kilometrih, bo sicer razlitje na morju težko odpraviti, so še opozorili na ministrstvu. V primeru, da še neznana snov doseže obalo, je v pripravljenosti tudi poveljstvo domovinske varnosti.

Obalo Izraela je februarja lani prizadelo obsežno razlitje katrana. Po navedbah tamkajšnjih oblasti je šlo za eno najhujših okoljskih katastrof v državi. Povzročilo je hudo škodo na plažah in zlasti prizadelo prostoživeče živali, razširilo pa se je tudi na sever, ob obali Libanona. Pri sanaciji je sodelovalo več tisoč prostovoljcev in vojakov.