Izrael zavrnil predlog za premirje, Hamas se je ostro odzval

Svet 10. Maj 202408:03 > 19:59 7 komentarjev
Izraelska vojska (Foto: Amir Cohen/REUTERS)

Delegacija Hamasa, ki je v Kairu sodelovala v novem krogu pogajanj o prekinitvi ognja v Gazi, je zapustila egiptovsko prestolnico in se odpravila v katarsko Doho. To so storili po tem, ko naj bi Izrael zavrnil nov predlog za premirje. Hamas je glede zavrnitve dejal, da je z njo Izrael pogajanja vrnil na začetek.

V Kairu so se od torka sestajale delegacije Hamasa, Izraela, ZDA, Egipta in Katarja. Na pogovorih v egiptovski prestolnici je bil dosežen določen napredek, vendar kot za Reuters navajata egiptovska varnostna vira, dogovor ni bil dosežen.

Izzat El-Risheq, član političnega urada Hamasa v Katarju, je povedal, da je delegacija Hamasa zapustila Kairo in potrdila, da se strinja s predlogom posrednikov o prekinitvi ognja. Načrt predvideva izpustitev izraelskih talcev v Gazi in številnih Palestincev, ki jih je Izrael zaprl.

Hamas za to, da ni prišlo do dogovora, krivi Izrael, na Telegramu njegove televizije Al-Aksa pa je bilo zapisano, da skupina dodatno ne bo popuščala. Izrael je dejal, da je pripravljen na premirje, vendar je zavrnil zahteve po končanju vojne. Nekoliko kasneje so s palestinskega islamističnega gibanja tudi sporočili, da je Izrael z zavrnitvijo predloga o premirjupogajanja med sprtima stranema vrnil na začetek.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller je dejal, da Washington še naprej sodeluje z Izraelom pri spremembah predloga o prekinitvi ognja, in dodal, da je delo za dokončno oblikovanje besedila sporazuma “izjemno težko”.

Po naklepnih požigih začasno zaprli sedež UNRWA v Vzhodnem Jeruzalemu

Sedež Agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA) v Vzhodnem Jeruzalemu so začasno zaprli zaradi drugega naklepnega požiga s strani Izraelcev v zadnjem tednu, je v četrtek sporočil vodja agencije Philippe Lazzarini. Na sedežu je poleg agencij ZN še bencinska črpalka. Požig so med drugim obsodile palestinske oblasti, EU in Nemčija ter več arabskih držav. V Bruslju so poudarili, da morajo storilci za dejanje odgovarjati, pa tudi, da je Izrael odgovoren za varnost humanitarnih delavcev na območju. “UNRWA je nenadomestljiva rešilna bilka za milijone ljudi v Gazi in regiji,” je na omrežju X zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Netanjahu: Borili se bomo z vsemi štirimi

Miller je dejal še, da je prvi mož ameriške diplomacije Anthony Blinken egiptovskemu kolegu zagotovil, da ZDA ne podpirajo obsežnejše izraelske vojaške operacije v Rafi in da nasprotujejo kakršnemukoli prisilnemu razseljevanju Palestincev.

Da Washington ne podpira večje izraelske kopenske ofenzive v mestu na skrajnem jugu enklave, je v četrtek poudaril tudi ameriški predsednik Joe Biden. Izraelu je zagrozil s prekinitvijo dobav ofenzivnega orožja, če se bo to zgodilo.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v odziv izjavil, da se bo Izrael v Gazi bojeval sam, če bo treba. Dodal je, da se bo Izrael za zmago v vojni s Hamasom boril z vsemi štirimi.

Netanjahu je pri tem omenil izraelsko vojno za neodvisnost leta 1948 in dejal, da je Izrael takrat zmagal tudi brez orožja. Država je zdaj po njegovih besedah veliko močnejša in enotna v svojem cilju, da premaga sovražnike.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Foto: IMAGO/PROFIMEDIA)

Izrael je v preteklih dneh že izvedel nekaj omejenih operacij v Rafi, vključno z zasedbo mejnega prehoda z Egiptom, vendar pa Biden meni, da s tem še ni prekoračil meje. Na območje mesta se je sicer v več kot sedmih mesecih izraelskih operacij iz drugih delov uničene enklave zateklo več kot milijon Palestincev.

Izraelska vojska medtem nadaljuje napade na Gazo. Po poročanju AFP je Rafa tarča topniškega ognja, letalski napadi in spopadi pa naj bi se odvijali tudi severneje, v mestu Gaza.

Opozorila Izraelu, naj ne izvede ofenzive na Rafo

Iz sveta se ob napovedani kopenski ofenzivi na Rafo vrstijo opozorila Izraelu, naj tega ne stori. Poleg Bidna se je danes oglasil tudi  generalni sekretar ZN Antonio Guterres. “Obsežen kopenski napad na Rafo bi povzročil veliko humanitarno katastrofo in končal naša prizadevanja za podporo ljudem, medtem ko grozi lakota,” je dejal Guterres med obiskom v kenijski prestolnici Nairobi in dodal, da so razmere v mestu napete.

Vodja urada Združenih narodov za usklajevanje humanitarne pomoči (OCHA) na palestinskih ozemljih Andrea De Domenico pa je opozoril, da je Izrael z zaprtjem ključnih mejnih prehodov v Gazi ohromil dobave pomoči. Kot je dejal, je agencija z nedeljskim zaprtjem prehoda Kerem Šalom izgubila glavno vstopno točko za dobavljanje pomoči v enklavo. Ob tem je znova pozval k prekinitvi ognja v Gazi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub ponovnemu odprtju prehoda Kerem Šalom, ki ga je Izrael za tri dni zaprl po raketnih napadih, za katere je odgovornost prevzel Hamas, ostaja dostava pomoči “izjemno težavna”, so sporočili iz urada ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha). Agencija ZN za palestinske begunce UNRWA pa v zvezi z mejnim prehodom Kerem Šalom pravi, da je še vedno zaprt in da trditve izraelskih oblasti ne držijo.

Po besedah vodje urada OCHA na palestinskih ozemljih v Gazi zalog goriva ni več, kar pomeni, da humanitarne službe svojih nalog ne morejo opravljati. “To popolnoma hromi humanitarne operacije,” je poudaril in ob pomanjkanju zalog hrane med drugim izpostavil nevarnost prekinitve zdravstvene oskrbe podhranjenih otrok.

Iz Rafe od ponedeljka zbežalo že 110.000 ljudi

Iz Rafe na jugu Gaze je od ponedeljka, odkar je Izrael okrepil vojaške operacije v tem mestu, zbežalo že okoli 110.000 ljudi, je ocenila agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA). V Rafi naj bi po podatkih ZN živelo 1,4 milijona notranje razseljenih oseb. UNRWA trpko dodaja, da nikjer v Gazi ni varno in da so razmere za življenje strahovite, zato je edino upanje omogoča takojšnja prekinitev spopadov.

Po ocenah Unicefa je bilo v Gazi od oktobra ubitih že več kot 14.000 otrok. Organizacija opozarja tudi, da na območje enklave že pet dni ni bilo dostavljene skoraj nobene humanitarne pomoči.

Iz humanitarne organizacije Save the Children danes poročajo o kaotičnih prizorih iz Rafe: ljudje bežijo z avti in vozički, na katere nalagajo svoje imetje, otroci si med begom prizadevajo držati ritem z odraslimi; panično jokajo in kričijo ob poteh. “Kdor nima avta, hodi – z vsem, kar lahko nese sam,” je po poročanju dpa položaj opisala Rachael Cummings, vodja organizacije v Gazi. “Gledamo bose otroke, ki niso starejši od šest let, ki s težavo nosijo plastenke z vodo in druge potrebščine,” je dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje