Izraelska ofenziva na Rafo se bo začela z večtedensko evakuacijo civilistov

Svet 25. Apr 202416:09 > 22:59 1 komentar
ruševine v Gazi
Foto: Abed Rahim Khatib/Anadolu/ABACAPRESS.COM/PROFIMEDIA

Izraelska kopenska ofenziva na Rafo na jugu Gaze se bo začela z večtedensko evakuacijo civilistov, je poročal izraelski radio Kan. O načrtih za postopno ofenzivo je poročal tudi ameriški Wall Street Journal. Izrael je medtem ponoči nadaljeval obstreljevanje Rafe, v katerem je ubil tudi sodelavca belgijske razvojne agencije Enabel. Ameriška vojska je medtem začela graditi pomol, ki bo povečal dostavo humanitarno pomoč Gazi.

Ameriški časnik Wall Street Journal je v sredo poročal, da izraelska vojska načrtuje postopno izvedbo ofenzive na Rafo. Načrt naj bi po njihovih ocenah vključeval evakuacijo civilistov, ki bi trajala od dva do tri tedne, in šesttedensko kopensko ofenzivo. Radio Kan medtem poroča, da bi evakuacija lahko trajala do pet tednov.

Izrael naj bi v okviru ofenzive Palestince evakuiral v začasna taborišča na jugu enklave, kot je denimo taborišče Al Mavasi. Organizacije za človekove pravice pa v luči tega opozarjajo, da bi bilo izjemno težko poskrbeti za toliko ljudi na enem mestu, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v začetku meseca naznanil, da je datum za izvedbo vojaške operacije v Rafi že določen. Podrobnosti ni podal, je pa poudaril, da izraelska zmaga nad palestinskim islamističnim gibanjem Hamas zahteva vstop vojske v omenjeno mesto.

Velik del mednarodne skupnosti, vključno s Slovenijo, že dalj časa Izrael poziva, naj operacije v Rafi ne izvede. Mesto je sicer zadnji večji kraj v Gazi, kamor izraelska vojska še ni vstopila. Vanj pa se je pred nasiljem iz drugih delov Gaze zateklo okoli 1,5 milijona Palestincev.

Izraelske sile so ponoči nadaljevale obstreljevanje Rafe. Ubitih je bilo najmanj sedem ljudi, med njimi tudi humanitarni delavec belgijske razvojne agencije Enabel in njegov sedemletni sin. V luči tega je belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib izraelskega veleposlanika poklicala na pogovor, poroča katarska televizija Al Džazira.

“Bombardiranje civilnih območij in prebivalstva je v nasprotju z mednarodnim pravom. Pozivam izraelskega veleposlanika, da obsodi to nesprejemljivo dejanje in zahteva pojasnilo,” je zapisala na omrežju X.

ZDA začele graditi pomol za dostavo pomoči v Gazo

Ameriška vojska je začela graditi pomol, ki bo povečal dostavo humanitarno pomoč prebivalcem opustošene Gaze, je danes potrdil tiskovni predstavnik Pentagona, poroča AFP. Pomol naj bi začel delovati že v začetku maja.

Izraelski odgovor na Hamasov napad, ki se je zgodil 7. oktobra lani, je opustošil palestinski pas ozemlja ob morju, civilnemu prebivalstvu pa med drugim grozi lakota. “Lahko potrdim, da so ameriška vojaška plovila začela graditi začetne faze začasnega pomola in nasipa na morju,” je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Pentagona generalmajor Pat Ryder.

Načrte za izgradnjo platforme na morju za prenos pomoči z večjih na manjša plovila in pomola za dostavo pomoči na kopno so ZDA prvič napovedale v začetku marca. Ameriški predsedn ZDA Joe Biden je takrat zagotovil, da to ne pomeni ameriških vojakov na tleh v Gazi, ampak bodo za varnost pomola in okolice skrbele izraelske sile.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje