Blinken: Izrael ima izjemno priložnost, da za vselej konča spiralo nasilja

Svet 17. Feb 202411:47 > 17:56 1 komentar
Izraelska vojska v Gazi
Foto: PROFIMEDIA

Izraelska vojska je sporočila, da je v operaciji v bolnišnici Naser v Han Junisu na jugu območja Gaze, kamor je vdrla v četrtek, doslej aretirala sto ljudi zaradi suma teroristične dejavnosti. Dodala je, da nadaljuje operacije na območju tega drugega največjega mesta na jugu palestinske enklave, pa tudi v osrednjem delu enklave. Ameriški državni sekretar Antony Blinken pa je na varnostni konferenci v Münchnu danes dejal, da ima Izrael v prihajajočih mesecih izjemno priložnost, da za vselej konča spiralo nasilja.

Specialci izraelske vojske so v bolnišnico vstopili v četrtek. Izraelska vojska trdi, da se v bolnišnici skrivajo borci palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Domneva tudi, da so tam tudi trupla talcev, ki jih je Hamas zajel v napadu na Izrael 7. oktobra lani. Ali so jih našli, vojska še ni sporočila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Je pa danes še sporočila, da nadaljujejo natančne in omejene operacije proti Hamasu v bolnišnici. Vojska je v bolnišnico vdrla dan po tem, ko je razseljenim Palestincem ukazala, naj zapustijo območje. Številni so po ukazu zbežali iz bolnišnice. Ministrstvo za zdravje v Gazi je danes sporočilo, da je zaradi pomanjkanja kisika, do katerega je prišlo ob izpadu električne energije med izraelsko operacijo v bolnišnici, umrlo šest pacientov v enoti za intenzivno nego, med njimi tudi otrok.

Opozorilo je, da so zaradi operacije izraelske vojske ogroženi tudi drugi pacienti, med njimi novorojenčki v inkubatorjih. Izrael so še obtožili, da preprečuje premestitev kritično bolnih v druge bolnišnice in preprečuje konvoju Združenih narodov s pomočjo dostop do bolnišnice Naser.

Izraelsko vojsko so še obtožili, da v porodnišnici še vedno zadržuje veliko zdravstvenega osebja, bolnikov ter razseljenih oseb, ki da jih zaslišujejo v nečloveških razmerah, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izraelska vojska je v petek zvečer zatrdila, da v bolnišnici ne napada oskrbe z električno energijo in da ima tam delujoča enota stroga navodila, da zagotovi neprekinjeno delovanje bolnišnice. Tako naj bi med drugim zamenjala pokvarjen generator.

Ministrstvo za zdravje v Gazi, ki ga nadzira Hamas, je danes še sporočilo, da je bilo v izraelskem bombardiranju območja Gaze ponoči ubitih okoli sto ljudi.

Blinken vidi priložnost za normalizacijo odnosov

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je na varnostni konferenci v Münchnu danes dejal, da ima Izrael v prihajajočih mesecih izjemno priložnost, da za vselej konča spiralo nasilja, saj da želijo skoraj vse arabske države “vključiti Izrael v regijo in normalizirati odnose z njim, če tega že niso storile, zagotoviti varnostna zagotovila in zaveze, tako da se bo Izrael lahko počutil bolj varnega”.

Hkrati pa po njegovih besedah pod vodstvom arabskih držav potekajo pristna prizadevanja za reformo, oživitev in preoblikovanje palestinskih oblasti na Zahodnem bregu, da bi lahko bolj učinkovito zastopale interese palestinskega ljudstva in bile v prihodnosti boljši partner Izraelu. Pri tem je kot nujno izpostavil potrebo po oblikovanju palestinske države, ki bi zagotavljala tudi varnost Izraela.

Blinken je od začetka vojne med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas na območju Gaze pred štirimi meseci že večkrat obiskal Bližnji vzhod, kjer se s ključnimi voditelji pogovarja o možnostih za prekinitev ognja in trajen mir. Obstaja velika možnost, da bodo prizadevanja propadla, saj Izrael pripravlja napad na Rafo na jugu Gaze, kamor se je pred izraelskimi vojaškimi operacijami v palestinski enklavi zateklo 1,5 milijona Palestincev. Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock pa je na varnostni konferenci dejala, da bi za dosego rešitve dveh držav morala obstajati zagotovila, da se kaj takšnega, kot je bil napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani, ne more nikoli več zgoditi, poroča britanski Guardian.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje