Izraelske sile na Zahodnem bregu ubile dva Palestinca

Svet 10. Maj 202319:48 1 komentar
Izrael
PROFIMEDIA

Izraelska vojska je danes na Zahodnem bregu ubila dva Palestinca, so potrdile tako izraelske obrambne sile (IDF) kot palestinsko ministrstvo za zdravje. Izraelske oblasti trdijo, da so Palestinci prvi začeli streljati. Medtem je prišlo tudi do izmenjave zračnih napadov med izraelskimi silami in skrajneži nad palestinsko enklavo Gaza.

“Med operacijo IDF sta moška v mestu Kabatija na Zahodnem bregu iz avtomobila pričela streljati na vojake. Ti so odgovorili s streljanjem in ubili oba napadalca,” so sporočile izraelske sile in dodale, da so na kraju dogodka našle puško M-16 in pištolo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Palestinsko ministrstvo za zdravje je moška, ki so ju izraelske sile ubile, identificiralo kot 19-letnega Ahmeda Jamala Tavfika Assafa in 24-letnega Ranija Valida Ahmeda Katanata. Ob tem so opozorili, da je bil v napadu ranjen 17-letnik, ki je trenutno v kritičnem stanju.

Iz palestinske enklave Gaza se je danes po navedbah AFP valil dim. Pred tem je Izrael sporočil, da so njihove sile napadle tamkajšnje izstrelišče raket militantne skupine Islamski džihad. Po navedbah palestinskega ministrstva za zdravje so bili pri tem ubiti štirje ljudje. Iz Gaze naj bi sicer proti Izraelu poletelo več deset raket, medtem ko naj bi v Tel Avivu sirene opozarjale na njihov prihod. Poročil o izraelskih žrtvah za zdaj ni, izraelska zračna obramba pa naj bi rakete prestregla nad mestom Aškelon in drugod po jugu Izraela.

Razmere v Izraelu in na palestinskih območjih so že dlje časa zelo napete. V torek je Izrael izvedel več zračnih napadov na skupino Islamski džihad na območju Gaze, v katerih je po zadnjih podatkih umrlo 15 ljudi, okoli 20 pa je bilo ranjenih. Skupina je že takrat napovedala maščevanje.

Od začetka leta je bilo sicer v okviru izraelsko-palestinskega konflikta po navedbah AFP ubitih že 125 Palestincev, 19 Izraelcev, Ukrajinec in Italijanka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje