Še en strelski napad, izraelske sile “v najvišji stopnji pripravljenosti”

Svet 28. Jan 202310:44 > 15:17
Streljanje Jeruzalem
PROFIMEDIA

Vzhodni Jeruzalem je po petkovem napadu, v katerem je umrlo sedem ljudi, v bližini sinagoge danes pretresel nov strelski napad, v katerem sta bila huje ranjena dva moška. Policija je sporočila, da je napad izvedel 13-letni Palestinec. Izraelske sile so v najvišji stopnji pripravljenosti, izraelsko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da gre za teroristični napad. Ali je tudi današnji napad, tako kot je bil petkov, povračilna akcija palestinskega Hamasa za četrtkovo racijo izraelske vojske v begunskem taborišču Dženin na Zahodnem bregu, še ni znano.

Po tem, ko je 21-letni Palestinec v petek zvečer v bližini sinagoge v Vzhodnem Jeruzalemu med molitvijo v streljanju ubil sedem ljudi, nato pa ga je policija po zasledovanju ustrelila, se je danes Izrael v bližini sinagoge pretresel še en strelski napad.

Policija je sporočila, da je 13-letni deček v palestinski četrti Silvan na robu starega mestnega jedra začel streljati na mimoidoče in dva ranil. Eden izmed napadenih naj bi streljal nazaj in dečka poškodoval, piše tiskovna agencija Reuters.

Po poročanju medijev, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, sta bila v napadu ranjena oče in sin. Tiskovni predstavnik humanitarne organizacije Magen David Adom je pojasnil, da je zdravstveno stanje 23-letnega moškega resno, 47-letnega moškega pa zmerno do resno.

Po petkovem napadu v bližini sinagoge v vzhodnem Jeruzalemu pa so izraelske varnostne sile aretirale 42 ljudi, je sporočila izraelska policija. Kot so pojasnili, so med prijetimi sorodniki napadalca in prebivalci soseske, kjer je živel. V ločeni izjavi je policija navedla tudi, da so izraelske sile v najvišji stopnji pripravljenosti.

Petkov napad se je zgodil v judovski naselbini Neve Jakov v vzhodnem Jeruzalemu.

n1

Predstavnik izraelske policije Kobi Šabtaj je petkov napad označil za enega najhujših, kar jih je Izrael doživel v zadnjih letih. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po napadu v petek zvečer obljubil takojšnje ukrepe, vendar ni navedel podrobnosti. Izraelce pa je pozval, naj ne jemljejo pravice v svoje roke, temveč naj zaupajo vojski in policiji.

Petkov napad je bil po navedbah palestinskega gibanja Hamas povračilni ukrep za četrtkovo racijo izraelske vojske v begunskem taborišču Dženin na Zahodnem bregu. V spopadih z izraelskimi vojaki je bilo tedaj ubitih devet Palestincev, še 20 pa ranjenih. Po dveh napadih v Jeruzalemu pa bo izraelska vojska še okrepila svoje vojaške enote na zahodnem bregu in tja poslala dodatne enote.

Streljanje v Jeruzalemu Streljanje v Jeruzalemu
Ronen Zvulun/REUTERS
Streljanje v Jeruzalemu Streljanje v Jeruzalemu
Ronen Zvulun/REUTERS
Streljanje jeruzalem Streljanje jeruzalem
PROFIMEDIA
Streljanje v Jeruzalemu Streljanje v Jeruzalemu
Ronen Zvulun/REUTERS
Streljanje Jeruzalem Streljanje Jeruzalem
PROFIMEDIA

Vrstijo se obsodbe napadov in pozivi k umirjanju napetosti

Na napad so se v petek odzvale ZDA in ga ostro obsodile. “To je popolnoma grozljivo. Ta očitni teroristični napad najostreje obsojamo. Naša zavezanost varnosti Izraela ostaja trdna in smo v neposrednem stiku z našimi izraelskimi partnerji,” je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Vedant Patel.

Oglasili so se tudi v Evropski uniji, kjer so pozvali Izrael, da naj smrtonosno silo uporabi le v skrajnem primeru. Zunanjepolitični predstavnik Josep Borell je poudaril, da so izraelske sile od začetka leta na Zahodnem bregu ubile 30 Palestincev, lani pa 150, kar je največ po koncu druge intifade, upora Palestincev, ki se je končal leta 2005. Borell je izpostavil še, da je nujno obrniti to spiralo nasilja in si prizadevati za ponoven začetek mirovnih pogajanj. Vse strani pa je pozval, naj se ne odzivajo na provokacije.

Rusko zunanje ministrstvo je ob najnovejši zaostritvi izraelsko-palestinskega spora pozvalo obe strani, naj bosta čim bolj zadržani in preprečita nadaljnje stopnjevanje napetosti. “Nedavni dogodki jasno potrjujejo, da je treba nujno obnoviti konstruktiven dialog med Izraelom in Palestinci in se odpovedati enostranskim ukrepom,” je še zapisalo v sporočilu za javnost.

Odzvalo se je tudi slovensko zunanje ministrstvo. Napad, ki se je zgodil ob dnevu spomina na holokavst, je ministrstvo na Twitterju odločno obsodilo, vpletene strani pa pozvalo, naj se vzdržijo dejanj, ki bi vodila v nadaljnje nasilje. “Močno obsojam včerajšnji napad pred sinagogo v Jeruzalemu in današnji napad v vzhodnem Jeruzalemu. Nasilju se je treba izogniti za vsako ceno. Moje misli so z družinami in svojci žrtev,” je v odzivu na napad prek vladnega profila na Twitterju zapisal Robert Golob.

#related-news_0

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.