Izraelski premier vztraja pri sporni pravosodni reformi

Svet 18. Jun 202315:53 3 komentarji
Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Foto: Ohad Zwigenberg/via REUTERS)

Predsednik izraelske vlade Benjamin Netanjahu je kljub množičnemu nasprotovanju odločen nadaljevati sporno pravosodno reformo. Protestniki, ki reformi nasprotujejo na ulicah, so se znova zbrali tudi minulo soboto.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes napovedal, da bo njegova vlada nadaljevala reformo pravosodnega sistema, ki ji nasprotuje opozicija, proti njej pa že mesece protestira na deset tisoče Izraelcev.

“Ta teden se bomo sestali in začeli s praktičnimi ukrepi,” je dejal Netanjahu ob začetku tedenskega zasedanja vlade v Jeruzalemu. Obljubil je, da bo pravosodno reformo nadaljeval “na umirjen in odgovoren način”, pri čemer drugih podrobnosti ni navedel, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Skrajno desna vlada pod vodstvom Netanjahuja je zaradi nasprotovanja opozicije in množičnih protestov v državi marca začasno odložila proces sprejemanja reforme, da bi omogočila sklenitev kompromisa z opozicijo.

Do današnje napovedi Netanjahuja prihaja po tem, ko je opozicija v sredo zapustila medstrankarske pogovore za dosego dogovora glede reforme.

Tel Aviv
Protest proti pravosodni reformi v Tel Avivu (Foto: Oren Alon/REUTERS)

Politični voditelji v državi za neuspeh pogovorov krivijo drug drugega. Netanjahu je opozicijo obtožil “izigravanja”, medtem ko mu je vodja sredinske stranke Ješ atid, Jair Lapid, očital, da se samo pretvarja, da želi pogajanja. Predstavniki opozicije so sporočili tudi, da bodo pogajanja nadaljevali šele, ko bo končana sestava organa za imenovanje sodnikov. Imenovanje sodnikov je sicer v središču reforme, za katero si prizadeva koalicija Netanjahujeve stranke Likud ter skrajno desnih in ultraortodoksnih judovskih zaveznikov.

Proti pravosodni reformi, s katero želi vlada po prepričanju opozicije oslabiti avtoriteto vrhovnega sodišča, politiki pa podeliti večja pooblastila pri izbiri sodnikov, je v soboto zvečer na ulicah izraelskih mest znova, že 24. teden zapored, protestiralo na deset tisoče ljudi, še poroča dpa.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje