Izraelu se pogovori o morebitni prekinitvi ognja v Gazi zdijo konstruktivni

Svet 29. Jan 202411:35 > 17:13 1 komentar
Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Foto: PROFIMEDIA)

Izrael je pogovore v Parizu o morebitni novi prekinitvi ognja v Gazi in izpustitvi talcev v nedeljo označil za konstruktivne. Število smrtnih žrtev v palestinski enklavi kljub ukrepom in obsodbi mednarodnega kazenskega sodišča še naprej narašča. Medtem je Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah danes okrepilo napade na položaje izraelske vojske blizu meje z Libanonom, izraelske sile pa so odgovorile s silovitim obstreljevanjem.

Iz urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so v nedeljo še sporočili, da med stranmi še vedno obstajajo določeni razkoli glede različnih stališč.

Po poročanju časnika New York Times so v Parizu govorili o osnutku besedila, ki so ga pripravili ameriški pogajalci. V okviru predloga bi palestinske oborožene skupine izpustile več kot 100 talcev, Izrael pa bi v zameno omogočil prekinitev spopadov za dva meseca.

Srečanja v francoski prestolnici so se med drugim udeležili vodja ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns, vodje izraelskih agencij Mosad in Šin bet ter predstavniki Egipta in Katarja.

Bela hiša je sicer pretekli teden ocenila, da je hiter razvoj dogodkov malo verjeten.

Palestinska uprava kritična do konference izraelskih naseljencev o ponovni naselitvi Gaze

Več sto članov in podpornikov skupnosti, ki se zavzemajo za širjenje izraelskih naselbin na palestinskih ozemljih, se je v nedeljo v Jeruzalemu zbralo na konferenci o obnovitvi izraelskih naselbin v Gazi in njihovi širitvi na Zahodnem bregu. Palestinska uprava je dogodek označila za “srečanje kolonialističnih terorističnih organizacij”.

“To srečanje in njegova agenda ponovno razkrivata pravi obraz desničarske izraelske vlade,” je danes sporočilo zunanje ministrstvo v Ramali. Ocenilo je, da izraelska vlada zavrača sklenitev miru in raje vztraja pri okupaciji, kolonializmu in apartheidu, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Kljub ukrepom za preprečitev genocida število žrtev raste

V Gazi se medtem nadaljujejo spopadi, število smrtnih žrtev med Palestinci pa se še naprej veča tudi po odreditvi Mednarodnega sodišča (ICJ) glede sprejetja takojšnjih ukrepov za preprečitev genocida, je opozorila nevladna organizacija Human Rights Monitor.

Sporočili so tudi, da je izraelska vojska v 48 urah po odločitvi ICJ ubila najmanj 345 civilistov, ranila pa 643.

HUMANITARNA POMOČ Palestincem
Humanitarna pomoč v Gazi (Foto: PROFIMEDIA)

Pri organizaciji so še očitali Izraelu, da si prizadeva stradati Palestince. “V nasprotju s sodbo najvišjega sodišča na svetu in v nasprotju z lastnimi mednarodnimi obveznostmi, vključno z mednarodnim pravom in načeli, Izrael vztraja pri hudih kršitvah, ki pomenijo vojne zločine in zločine proti človeštvu, vključno z genocidom nad Palestinci,” so sporočili.

Vojaška ofenziva v Gazi, ki jo je Izrael začel po napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas 7. oktobra, je doslej terjala že najmanj 26.422 smrtnih žrtev, ranjenih pa je več kot 65.000 ljudi.

Izrael na krepitev napadov Hezbolaha odgovoril s povračilnimi ukrepi

Gibanje Hezbolah, ki ga podpira Iran, je sporočilo, da je izvedlo šest napadov na vojaške postojanke na severu Izraela. Med njimi so vojašnica Biranit ter mesti Birket Rischa in Metula na Golanski planoti, ki si jo je priključil Izrael. Pri tem je po lastnih navedbah uporabilo rakete iranske izdelave.

Hezbolah je tudi sporočil, da so zadeli položaje izraelske vojske blizu vojašnice Zarit. Po navedbah izraelske vojske napadi Hezbolaha niso zahtevali žrtev.

Izrael je odgovoril z napadi na jug Libanona. Po navedbah libanonskih varnostnih virov je izraelsko topništvo obstreljevalo obmejno mesto Kfarkila. Izraelska vojaška letala pa so izvedla zračne napade na obrobje mesta Jaron na jugu Libanona.

Od začetka vojne v Gazi, ki jo je sprožil napad islamističnega gibanja Hamas na ozemlje Izraela 7. oktobra lani, se ob meji med Izraelom in Libanonom skoraj vsak dan vrstijo medsebojni napadi med Hezbolahom in izraelsko vojsko. Nasilje je na obeh straneh zahtevalo smrtne žrtve, več deset tisoč prebivalcev obmejnega območja v obeh državah pa je zapustilo domove.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje