Izrael naj bi predlagal dvomesečno premirje v zameno za izpustitev talcev

Svet 23. Jan 202407:17 > 20:23 7 komentarjev
Gaza
Foto: Amir Cohen/REUTERS

Izrael naj bi predlagal dvomesečno prekinitev ognja v Gazi v zameno za izpustitev vseh talcev, ki jih Hamas zadržuje od 7. oktobra. Vlada izraelskega premierja Netanjahuja je namreč deležna ostrih kritik, češ da ni storila dovolj za osvoboditev talcev. Medtem arabske države po poročanju tujih medijev že pripravljajo pobudo za končanje vojne, ki bi začrtala pot k ustanovitvi palestinske države v zameno za normalizacijo odnosov z Izraelom. Da Izrael po vojni v Gazi ne more imeti pravice do enostranskega blokiranja vzpostavitve palestinske države, pa je danes v Bruslju dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Izrael je predlagal dvomesečno prekinitev ognja v vojni v Gazi v zameno za izpustitev vseh talcev, ki jih od 7. oktobra lani zadržuje palestinsko gibanje Hamas, je v ponedeljek zvečer poročal ameriški novičarski portal Axios, ki se sklicuje na izraelske uradnike.

Izrael naj bi predlog predstavil Egiptu in Katarju, ki posredujeta v pogovorih med njim in Hamasom. Avtor članka na portalu Axios, znani izraelski novinar Barak Ravid, se pri tem sklicuje na neimenovana uradnika izraelske vlade, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po izraelskih podatkih Hamas po terorističnem napadu na jugu Izraela 7. oktobra lani še vedno zadržuje 136 talcev. Dvomesečna prekinitev ognja bi bila najobsežnejša tovrstna ponudba izraelske vlade doslej.  Hamas je konec novembra lani med enotedensko prekinitvijo ognja izpustil 105 talcev. V zameno je Izrael iz svojih zaporov izpustil 240 palestinskih zapornikov. Odtlej izraelska vlada ni pokazala večje pripravljenosti za popuščanje v zameno za nadaljnje izpustitve talcev.

Arabske države po poročanju tujih medijev pripravljajo pobudo za končanje vojne, ki bi začrtala pot k ustanovitvi palestinske države v zameno za normalizacijo odnosov z Izraelom. Glede na predlog Savdska Arabija ponuja priznanje Izraela v zameno za ustanovitev palestinske države, je poročal ameriški časnik Wall Street Journal, ki se sklicuje na arabske predstavnike. Predlog, ki so ga arabske države Izraelu predložile prek ZDA, je prvi skupni načrt teh držav za končanje vojne v Gazi, ki bi Izraelu ponudil normalizacijo odnosov v zameno za rešitev dveh držav. Pred izbruhom vojne med Izraelom in Hamasom v Gazi je Savdska Arabija ob posredovanju ZDA že vodila pogovore o morebitni normalizaciji odnosov z Izraelom, ki pa so zaradi vojne zastali.

Na mizi je tristopenjski načrt

Vlada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je deležna ostrih kritik, češ da ni storila dovolj za osvoboditev talcev. Konec tedna je v Izraelu protestiralo na tisoče ljudi, ki so vlado pozvali, naj si resneje prizadeva za izpustitev ujetnikov.

Po poročanju portala Axios predlog Izraela ne vključuje končanja izraelskih napadov na območje Gaze, temveč bi se izraelska vojska umaknila le iz večjih središč na območju Gaze. Palestinci, ki so po ukazu izraelske vojske zbežali na jug enklave, bi se lahko vrnili na sever. Izraelski predlog je pred desetimi dnevi odobril vojni kabinet, še poroča Axios.

Hamas je pred tem vsako novo izpustitev talcev povezal s koncem vojne. Kot navaja portal ameriške tiskovne agencije AP, ki se sklicuje na neimenovan egiptovski vir, je Hamas tak izraelski predlog zavrnil. Kot je še povedal vir, bi v okviru sporazuma Izrael izpustil neznano število zaprtih Palestincev, vodjem Hamasa pa bi omogočili, da se preselijo v druge države.

Tiskovni predstavnik izraelske vlade Ejlon Levi je po poročanju agencije Reuters danes poudaril, da Izrael ne bo pristal na noben dogovor o prekinitvi ognja, v skladu s katerim bi Hamas obdržal oblast v palestinski enklavi.

Egiptovski in katarski posredniki si že več tednov poskušajo doseči dogovor med stranema. Na mizi naj bi bil tristopenjski načrt, ki ureja postopek izpustitve talcev in prekinitev sovražnosti.

Tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva je danes sicer povedal, da so nekatera poročila o izraelskem predlogu deloma ali pa v celoti neresnična. Pri tem je poudaril, da je v razpravi nekaj idej in predlogov, ki pa jih ne more komentirati, navaja portal izraelskega časnika Haaretz.

Pogled na Han Junis
Han Junis (Foto: PROFIMEDIA)

Medtem je bilo v Gazi v obstreljevanju v ponedeljek ubitih najmanj 21 izraelskih vojakov, je danes sporočila izraelska vojska. Gre za največje število ubitih izraelskih vojakov v enem napadu od začetka kopenske ofenzive v enklavi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Večina vojakov je umrla ob eksploziji protitankovske rakete na jugu območja Gaze, ki je zadela tank in stavbo, ki jo je vojska minirala za rušenje. Izraelski mediji so sicer poročali, da so bili vojaki ubiti, ko sta se zrušili stavbi, potem ko so Palestinci na vojake izstrelili protitankovske izstrelke.

Za začasno prekinitev ognja se bo zavzela tudi Bela hiša

Pogovore s predstavniki več držav z željo po dogovoru o začasnem premierju bo opravil tudi svetovalec Sveta za nacionalno varnost ZDA za Bližnji vzhod Brett McGurk, so danes sporočili iz Bele hiše.

McGurk je bil v Egiptu in bo obiskal tudi druge države, kjer se bo pogovarjal o možnostih za nov, morda dolgotrajnejši dogovor o vzajemnem izpuščanju izraelskih talcev in palestinskih zapornikov, je povedal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby. Dodal je, da bi to zahtevalo tudi daljši humanitarni premor.

Kirby ni želel potrditi trajanja premora, o katerem naj bi razpravljal McGurk, je pa dejal, da bi Bela hiša pozdravila premor, ki bi bil daljši od tistega v novembru. “Če bi nam to ponudilo priložnost, da zagotovimo osvoboditev talcev in več pomoči, bi vsekakor podprli daljši humanitarni premor,” je povedal.

Na konferenci o antisemitizmu pozivi k izpustitvi talcev

Nekdanji slovenski predsednik Borut Pahor se sicer danes v Krakovu udeležuje drugega dneva mednarodne konference o antisemitizmu v organizaciji Evropskega judovskega združenja. Ob tej priložnosti se je Pahor dotaknil tudi aktualne bližnjevzhodne krize, se zavzel za izpustitev talcev iz Gaze, obenem pa pozval k prekinitvi vojaških aktivnosti Izraela.

V luči izraelske ofenzive je Pahor sporočil, da se zavzema za takojšnjo izpustitev talcev, zajetih s strani gibanja Hamas, in prekinitev vojaških aktivnosti Izraela. Po njegovem prepričanju bi temu moralo slediti reševanje izraelsko-palestinskega vprašanja po mirni poti s ciljem vzajemnega priznanja in mirnega sožitja na Bližnjem vzhodu.

Izraelska vojska obkolila Han Junis

Izraelske sile so obkolile mesto Han Junis na jugu Gaze, je danes sporočila vojska. Njeni pripadniki se na tamkajšnjih ulicah spopadajo s palestinskimi borci, območje pa napadajo tudi iz zraka, so še zapisali. Medtem narašča število žrtev med civilisti, ki se pred napadi umikajo proti Rafi na skrajnem jugu enklave.

Han Junis
Foto: PROFIMEDIA

Izraelska vojska trdi, da je v bojih v Han Junisu ubila “več ducat teroristov”. Svoje operacije Izrael upravičuje z domnevno prisotnostjo vojaških poveljnikov Hamasa na tem območju. Tam naj bi tudi skrivali zajete talce, ki jih je palestinsko islamistično gibanje zajelo med vdorom v Izrael 7. oktobra lani, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izraelsko obleganje mesta je potrdil palestinski Rdeči polmesec. Po navedbah njihovega tiskovnega predstavnika je izraelska vojska streljala tudi na reševalna vozila, ki so se poskušala prebiti do ranjenih Palestincev, poroča izraelski časnik Haaretz.

Kot navaja Al Jazeera, je Izrael v več kot sto dni trajajoči ofenzivi napadel skupno 30 bolnišnic. Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) pa navaja, da so izraelske sile samo v prvih dveh mesecih ofenzive izvedle najmanj 212 napadov na zdravstvene ustanove v enklavi. Ob tem je opozorila, da se več kot pol milijona prebivalcev Gaze sooča z lakoto.

UNRWA je danes sporočila tudi, da je bilo v ponedeljek med spopadi v Han Junisu prizadeto tudi eno njenih zavetišč za razseljene. “Med intenzivnimi boji v okolici našega zavetišča je bilo ubitih najmanj šest razseljenih oseb, še več pa jih je bilo ranjenih,” je na omrežju X zapisal vodja UNRWA Philippe Lazzarini.

V Gazi ubitih 24 izraelskih vojakov

Po besedah tiskovnega predstavnika izraelske vojske Daniela Hagarija je bilo v ponedeljek ubitih 24 vojakov, vključno z 21 rezervisti. Vsi rezervisti so bili ubiti na jugu območja Gaze ob eksploziji protitankovske rakete, ki je ciljala na tank in zgradbi, ki ju je izraelska vojska minirala za rušenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelski mediji so sicer poročali, da so bili vojaki ubiti, ko sta se zrušili stavbi, potem ko so palestinski borci na vojake izstrelili protitankovske izstrelke.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je smrt 24 vojakov v Gazi označil za hud udarec.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je napovedal preiskavo incidenta. Kot je dejal, je bil to eden najtežjih dni od izbruha vojne in hkrati zatrdil, da se vojna nadaljuje, in da Izrael ne bo odnehal do popolne zmage, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah pa je po lastnih navedbah danes drugič z raketami obstreljevalo izraelsko vojaško oporišče Meron na severu Izraela. V sporočilu za javnost je dodalo, da je bil napad odgovor na “nedavne umore in ponavljajoče se napade na civiliste v Libanonu in Siriji”.

Borrell: Izrael ne more imeti pravice do blokiranja vzpostavitve palestinske države

Izrael po vojni v Gazi ne more imeti pravice do enostranskega blokiranja vzpostavitve palestinske države, je danes v Bruslju dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Egiptovski zunanji minister Sameh Šukri pa je poudaril, da o rešitvi dveh držav na Bližnjem vzhodu obstaja “mednarodni konsenz”.

Josep Borell
PROFIMEDIA

“Nekaj je jasno – Izrael ne more imeti pravice veta na samoodločbo Palestincev,” je Borrell povedal na skupni novinarski konferenci s Šukrijem po zasedanju pridružitvenega sveta EU-Egipt. “Združeni narodi priznavajo oz. so večkrat priznali pravico Palestincev do samoodločbe. Nihče ne more dati veta na to,” je še povedal.

Šukri je medtem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da “obstaja mednarodni konsenz o potrebi, da se bližnjevzhodni konflikt razreši na podlagi rešitve dveh držav”. “Čas je, da se to implementira, mednarodna skupnost ima načine, vire in mehanizme, da to stori,” je poudaril.

Na zasedanju, s katerim so obeležili 20. obletnico uveljavitve pridružitvenega sporazuma, sta strani pozvali tudi k brezpogojni dobavi humanitarne pomoči v Gazo, ki jo izraelska vojska od napada palestinskega gibanja Hamas na Izrael oktobra lani silovito obstreljuje. Obenem sta izrazili nasprotovanje vsakršnemu izseljevanju Palestincev z zasedenih območij Gaze in Zahodnega brega, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, so sporočili s Sveta EU.

Šukri je ob tem po poročanju AFP opozoril, da bi lahko prišlo do izseljevanja, če v Gazo ne bo dobavljena zadostna pomoč.

Zasedanje pridružitvenega sveta EU-Egipt je potekalo dan po zasedanju zunanjih ministrov članic EU, na katerem so poleg Šukrija sodelovali tudi izraelski, palestinski, jordanski in savdski zunanji minister. V ospredju pogovorov je bil bližnjevzhodni konflikt, pri čemer je več ministrov članic unije poudarilo pomen rešitve dveh držav.

Palestinski veleposlanik v Avstriji: Dogajanje v Gazi je izziv za človeštvo

Palestinski veleposlanik v Avstriji Salah Abdel Šafi, pristojen tudi za Slovenijo in Hrvaško, je danes v Ljubljani dejal, da dogajanje v Gazi ni izključno težava Palestincev, temveč izziv za človeštvo in na pravilih temelječ mednarodni red.

Najgrozljivejši vidik vojne v Gazi je dejstvo, da genocid poteka v živo po televiziji, je na srečanju v ljubljanskem Prostoru Edvard povedal Šafi. V luči tega je poudaril, da po koncu spopadov nihče ne bo mogel reči, da ni vedel, kaj se je zgodilo, kot so to po njegovih besedah govorili mnogi po koncu druge svetovne vojne. “V povprečju na vsakih deset minut v Gazi umre en otrok,” je izpostavil veleposlanik. Dodal je, da kljub temu na svetu obstajajo vlade, ki nasprotujejo prekinitvi ognja v palestinski enklavi, ki je že več kot tri mesece na udaru silovite izraelske ofenzive.

Po oceni Šafija biti tiho ob nasilju v Gazi pomeni sokrivdo pri zločinu, ki se tam odvija. Če Združeni narodi niso sposobni zaščititi ljudi, ker imajo nekatere države pravico do veta, kaj je potemtakem pomen na pravilih temelječega mednarodnega reda, je ob tem retorično vprašal.

Pozivi k prekinitvi ognja v Gazi so pozivi k obnovi vseh struktur, ki jih je mednarodna skupnost vzpostavila po drugi svetovni vojni, je poudaril Šafi in dodal, da te strukture dajejo ljudem občutek, da storilci za svoja dejanja tudi odgovarjajo. “Na žalost Izrael lahko počne, kar počne, saj vseskozi zgodovino za svoja dejanja ni bil nikoli kaznovan,” je dejal.

Salah Abdel Šafi
Salah Abdel Šafi (Foto: Denis Sadiković/N1)

Veleposlanik je izpostavil še katastrofalne humanitarne razmere v enklavi in poudaril, da varnega mesta tam ni. Po njegovi oceni bodo tri ali štiri leta potrebna le za to, da se v Gazi odstranijo vse ruševine. Opozoril je tudi na nasilje izraelske vojske in naseljencev na okupiranem Zahodnem bregu, ki se je po njegovih besedah po 7. oktobru znatno okrepilo.

Na vprašanje o srečanjih s predstavniki Slovenije je Šafi odgovoril, da je z ministrstvom za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) v stalnih stikih. Kot je dejal, ceni prizadevanja slovenskega političnega vrha za rešitev dveh držav in priznanje Palestine, kot tudi pridružitev procesu proti Izraelu na Meddržavnem sodišču (ICJ) v Haagu. Dodal je, da bo Slovenija pomembna sogovornica palestinskih oblasti tudi v prihodnje, zlasti v luči njenega nestalnega članstva v Varnostnem svetu ZN.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje