Iztek Trumpovih omejitev na južno mejo ZDA privabil množico beguncev

Svet 12. Maj 202320:50 0 komentarjev
Begunci na meji med Mehiko in ZDA
Mike Blake/REUTERS

V ZDA so se iztekle omejitve za priseljevanje prosilcev za azil, ki jih je marca 2020 zaradi pandemije covida-19 uvedla Trumpova vlada. To je na južno mejo z Mehiko pripeljalo množico, ki se je skušala prebiti do združenih držav. Nova pravila, ki so nastala pod Bidnovo vlado, so deležna številnih kritik pa tudi tožb.

Nova politika ameriškega predsednika Joeja Bidna na področju migracij je deležna kritik z več strani. Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) je na zveznem sodišču v Kaliforniji zaradi nje vložila tožbo proti Bidnovi vladi. Za enak korak se je odločila republikanska pravosodna ministrica Floride Ashley Moody.

Biden je nova pravila oblikoval pred današnjim iztekom veljavnosti omejitev za priseljevanje prosilcev za azil, ki jih je marca 2020 zaradi pandemije covida-19 uvedla vlada Donalda Trumpa. Iztek te politike in začetek veljave novih pravil je na južni meji z Mehiko povzročil nov naval beguncev, ki so hoteli nezakonito prečkati mejo.

Predsednik ZDA je že povedal, da bo sedaj na južni meji nekaj časa na žalost vladal kaos, zato je v pomoč 30.000 mejnim policistom poslal na mejo tudi 1.500 dodatnih vojakov. Biden je z novimi pravili skušal preprečiti ta kaos v pričakovanju navala beguncev, vendar se sooča z ostrimi političnimi kritikami z leve in desne.

Begunci na meji med Mehiko in ZDA Begunci na meji med Mehiko in ZDA
Mike Blake/REUTERS
Begunci na meji med Mehiko in ZDA Begunci na meji med Mehiko in ZDA
Mike Blake/REUTERS
Begunci na meji med Mehiko in ZDA Begunci na meji med Mehiko in ZDA
Mike Blake/REUTERS
Begunci na meji med Mehiko in ZDA Begunci na meji med Mehiko in ZDA
Mike Blake/REUTERS

Kritizirajo ga tudi župani, med njimi newyorški demokrat Eric Adams, ki je dejal, da mesto nima več prostora za begunce. V New York in druga mesta jih pošiljajo republikanske oblasti iz južnih držav, kot sta Florida in Teksas.

ACLU v tožbi trdi, da nova Bidnova pravila oživljajo in združujejo nezakonite dele dveh prejšnjih prepovedi vstopa prosilcem za azil. Navaja, da je za begunce praktično nemogoče upoštevati pravila, ki med drugim zahtevajo, da se begunci, ki so v ZDA prišli preko tretje države, pred vstopom v ZDA prijavijo za azil na spletni aplikaciji, ki slabo deluje.

Begunci se lahko osebno prijavijo na nekaj mejnih prehodih, kjer pa so uradniki preobremenjeni. Pravila tudi zahtevajo, da se prosilci za azil najprej za to prijavijo v eni od držav, preko katerih potujejo. Predvidevajo sankcije in vsakomur, ki ga bodo ujeli pri nezakonitem prehodu meje, bodo za pet let prepovedali vstop v ZDA. Če bodo to vseeno skušali, jih čaka kazenski pregon. “Bidnova vlada, ki je med kampanjo obljubljala, da bo obnovila naš azilni sistem, je namesto tega podvojila okrutne azilne omejitve predhodne vlade. Iskanje azila je zakonita pot, ki jo ščitijo naši zakoni, ne glede na to, kako človek vstopi v državo,” je zapisala ACLU.

Politika vlade je naletela tudi na nasprotovanje desnice, saj je pravosodna ministrica Floride Moody prav tako vložila tožbo, vendar iz druge smeri. Tožba želi preprečiti uveljavitev pravila, ki omogoča izpustitev prosilcev za azil iz centrov za pridržanje pred odločitvijo sodišča o prošnji. Vlada je to sprejela, da zmanjša preobremenjenost zbirnih centrov. Moody trdi, da je načrt podoben prejšnji politiki vlade o pogojnem izpustu in alternativah pridržanju, ki jo je sodišče marca razveljavilo.

Preden je Trump iz zdravstvenih razlogov blokiral pot prosilcev za azil v ZDA, so lahko ti nezakonito prečkali mejo z ZDA, zaprosili za azil in potem so jih izpustili na prostost, dokler postopek ni bil končan, kar je lahko trajalo več let. Trumpovo pravilo je zahtevalo, da se vse prijete pri nezakonitem prehodu pošlje nazaj v Mehiko, kjer naj bi počakali na rešitev prošnje. Obenem pa niso spuščali v ZDA prosilcev za azil, ki so skušali priti preko mejnih prehodov po zakoniti poti.

V času veljave izrednega ukrepa so vstop v ZDA preprečili 2,8 milijona osebam. Trumpova vlada je skušala pritisk na južno mejo zmanjšati tudi s politiko odvzemanja otrok staršem, ki je bila po ostrih kritikah doma in po svetu potem opuščena. Biden je skušal ta ukrep že lani predčasno odpraviti, vendar so mu to preprečila sodišča. Biden zaradi težav na meji, ki trajajo že desetletja, poziva kongres, naj potrdi celovito reformo priseljevanja, vendar pa so politične razlike prevelike.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!