James Webb z novimi spektakularnimi posnetki: v objektiv ujel “zeleno pošast”

Magazin 11. Apr 202322:11 0 komentarjev
NASA

Vesoljski teleskop James Webb je posnel spektakularno barvo zvezdne eksplozije. Eno od barv v supernovi so poimenovali kar "Zelena pošast", saj takšnih odtenkov znanstveniki doslej še niso opazili. Zadnji posnetki, ki jih je zajel omenjeni teleskop, bi jim lahko pomagali razumeti nastanek zvezdnih eksplozij oziroma supernov.

Vesoljski teleskop James Webb je postregel z novimi osupljivimi posnetki, ki so navdušili znanstvenike. Predvsem zaradi barvitih podrobnosti v supernovi, ki so jo opazovali dlje časa.

Gre za ostanek zvezde Kassiopeja A (Cas A), ki je eksplodirala, njena svetloba pa je Zemljo prvič dosegla pred 340 leti. Gre za najmlajši poznani ostanek supernove v naši galaksiji, ki bi znanstvenikom lahko ponudil vpogled v vzroke za nastanek zvezdnih eksplozij.

“V primerjavi s prejšnjimi posnetki vidimo neverjetne podrobnosti, do katerih doslej nismo imeli dostopa,” je povedala znanstvenica Tea Temim z univerze Princeton. 

“Gre za najboljšo priložnost, da si ogledamo polje ostankov eksplodirane zvezde in opravimo nekakšne zvezdne analize, da bi razumeli, kakšna vrsta zvezde je bila prej na tem mestu in kako je ta zvezda eksplodirala,” je komentiral glavni raziskovalec pri opazovanju Danny Milisavljević, sicer znanstvenik na univerzi v Indiani.

Raziskovalce je na posnetku med drugim pritegnila svetlo zelena zanka, ki so jo poimenovali “Zelena pošast”.

“Če si jo pozorno ogledate, boste opazili, da jo obkrožajo mini mehurčki. Gre za nepričakovane oblike, ki so kompleksne in zahtevne za razumevanje,” je dejal Milisavljević in dodal, da znanstvenike najbolj zanima vzrok različnih in spektakularnih barv. “Z razumevanjem procesa nastanka supernov beremo pravzaprav zgodbo o lastnem nastanku,” je še povedal in dodal, da si bo do konca kariere prizadeval razvozlati podatke, ki so jih pridobili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!