Janez Lenarčič: Naš glas šteje dvakrat več kot glas povprečnega Evropejca

Evropske Volitve 09. Maj 202415:18 1 komentar
Janez Lenarčič
Janez Lenarčič (Foto: PROFIMEDIA)

Ob dnevu Evrope je evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič poudaril pomembnost udeležbe na evropskih volitvah. "Evropske volitve so kot obnova hiše, ki je potrebna vsakih nekaj let," je poudaril.

Evropska unija danes praznuje svoj dan v spomin na začetek procesa evropske integracije. Na Kongresnem trgu so pripravili dogodek, na katerem so z geslom Uporabi svoj glas spodbujali k udeležbi na junijskih evropskih volitvah. Dogodka se je udeležil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, ki je poudaril dvojno težo slovenskih glasov.

Lenarčič je na dogodku ob dnevu Evrope spregovoril o pomenu enotnosti pri premagovanju kriz. Komisar za krizno upravljanje je tisti, ki se na evropski ravni oglasi na številko 112, je povedal in dodal, da je njegova naloga koordiniranje in organizacija pomoči.

Evropske volitve so kot servis ali obnova hiše, naše evropske hiše, ki je potrebna vsakih nekaj let. Ker bomo tokrat v Sloveniji izvolili devet evropskih poslancev, naš glas šteje dvakrat več kot glas povprečnega Evropejca,” je pojasnil.

EU presega finančna in gospodarska vprašanja, je poudaril Lenarčič. Kot je dejal občinstvu, med katerim je bilo veliko mladih, je bistvo Evropske unije v tem, da sedimo na isto mizo tudi takrat, ko ima kakšen član nase družine probleme, denimo z vladavino prava.

VOLITVE V EVROPSKI PARLAMENT
Foto: Tina Kosec/BOBO

“Vsak glas šteje”

K dvigu volilne udeležbe mladih bi lahko prispevala za mlade dostopnejša in privlačnejša volilna mesta, je predlagal.

Dogodek ob praznovanju dneva Evrope je pripravila pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji v sodelovanju z izobraževalnimi ter nevladnimi partnerji. Med drugim so premierno predvajali štiriminutni video – prav tako z geslom Uporabi svoj glas –, v katerem nastopajo starejši Evropejci, ki so iz prve roke doživeli moč demokracije.

“Udeležba na volitvah je pomembna, ker lahko volilci z glasovanjem izrazijo svoje mnenje in z njim smer Unije v prihodnje. Vsak glas šteje,” pa je na dogodku poudaril Tilen Artač, ki ga je z glasbenimi in humornimi vložki povezoval skupaj z Robertom Petanom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje