Danes vsi v Evropi praznujejo, a dela prost dan je le v eni državi članici

Svet 09. Maj 202405:11 5 komentarjev
Ženska z zastavo
Foto: PROFIMEDIA

Današnji dan je uradno državni praznik za zaposlene v institucijah Evropske unije, sicer pa le v eni državi članici Unije.

Dan Evrope je dan praznovanja “miru in enotnosti v Evropi”. Evropska unija ga obeležuje 9. maja.

Praznik spada med simbole Evropske unije. Na ta dan leta 1950 je tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil deklaracijo, v njej pa svoje zamisli o organizaciji nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi, ki je pet let prej izšla iz druge svetovne vojne, a že začela toniti v hladno vojno. Leto pozneje so bile ideje iz deklaracije udejanjene v Evropski skupnosti za premog in jeklo, iz katere sta pozneje izšli Evropska gospodarska skupnost in Evropska unija.

9. maj je kot dan Evrope razglasil Svet Evropske unije na vrhu v Milanu leta 1986. Pred tem je za dan Evrope veljal 5. maj, ko je bil leta 1949 ustanovljen Svet Evrope – ta dan Evrope še vedno praznuje 5. maja.

Dan Evrope je državni praznik za vse zaposlene v institucijah Evropske unije, na ta dan so lahko doma. Čeprav ga obeležujejo tudi vse države Unije, je kot državni praznik in dela prost dan razglašen le v eni članici, Luksemburgu. Je pa 9. maj kot dan Evrope državni praznik tudi na Kosovu, ki ni članica Unije.

V preostalih članicah Unije je dan Evrope navaden delovni dan. Kot “spominski dan”, ki ni državni praznik, je priznan tudi na Hrvaškem in v Litvi. V Nemčiji pa je dan Evrope, 9. maj, eden od tamkajšnjih “dnevov zastave”, ko povsod po državi razobešajo zastave (državne, evropske in/ali deželne).

9. maj smo pri nas praznovali že prej, a pod drugim imenom

9. maj je eden večjih državnih praznikov v Rusiji in tudi dela prost dan. Največja država na svetu takrat obeležuje dan zmage nad nacizmom, praznik, ki smo ga poznali tudi pri nas v času Jugoslavije. Še vedno ga kot takega praznujejo v nekaterih državah, naslednicah Sovjetske zveze, v Bosni in Hercegovini in Srbiji, pa tudi v Armeniji in na nekaterih britanskih otokih v Rokavskem prelivu.

Letos dan Evrope sovpada tudi s krščanskim praznikom gospodovega vnebohoda. Kristjani ga praznujejo 40 dni po veliki noči, obeležuje pa dan, ko naj bi Jezus Kristus zapustil Zemljo in odšel v Nebesa. Kot praznik ali dela prost dan ga obeležujejo v Avstriji, Belgiji ter na Češkem in Nizozemskem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje