Japonska se je Abeju poklonila s cvetjem in salvami

Svet 27. Sep 202208:32 > 17:28 0 komentarjev
pogreb Šinza Abeja
Japonski premier Fumio Kišida. (Foto: Takashi Aoyama/Pool/REUTERS)

Na Japonskem je potekala državna pogrebna slovesnost ob smrti nekdanjega japonskega premierja Šinza Abeja. Ta je julija na predvolilnem shodu v mestu Nara podlegel pod streli atentatorja. Slovesnosti se je udeležilo okoli 4.300 gostov, tudi približno 700 tujih. Kot vodja slovenske delegacije se je pogrebne slovesnosti udeležila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, kjer je v njegov spomin položila cvetje.

S cvetjem, molitvami in salvami se je začela državna pogrebna slovesnost za nekdanjim japonskim premierjem Šinzom Abejem. Slovesnosti se je udeležilo okoli 4.300 gostov, tudi približno 700 tujih. Pogrebna slovesnost se je začela s sprevodom, v katerem so posmrtne ostanke prepeljali iz doma vdove Akie Abe v japonski prestolnici v dvorano Budokan. Vdova je na prizorišče prinesla žaro, prekrito s slovesnim prtom, in jo predala premierju Fumiu Kišidi.

pogreb Šinza Abeja
Vdova Akie Abe z žaro. (Foto: Kiyoshi Ota/Pool/REUTERS)

Na slovesnosti so predvajali videoposnetek s ključnimi trenutki iz Abejeve kariere. Vključenih je bilo veliko fotografij Abeja s svetovnimi voditelji, poudarili pa so tudi njegovo udeležbo na vrhovih svetovnih voditeljev in nagovore Združenim narodom, poroča BBC. Na pogrebni slovesnosti so v ospredje postavili položaj Abeja kot svetovnega voditelja in njegova zunanjepolitična prizadevanja.

Nekdanjemu premierju so se poklonili tudi člani japonske kraljeve družine.

Na Japonsko odpotovala Klakočar Zupančič in Cerar

Urška Klakočar Zupančič, Miro Cerar
Državni zbor

Na Japonsko sta odpotovala tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in nekdanji premier Miro Cerar, ki sta se udeležila pogrebne slovesnosti. Japonska vlada je namreč na pogrebno slovesnost povabila tudi vse nekdanje predsednike držav in vlad, ki so se v preteklosti srečali z Abejem. Predsednica državnega zbora je v spomin na nekdanjega predsednika japonske vlade, ki je bil na položaju leta 2006 in nato od leta 2012 do leta 2020, položila cvetje.

Po slovesnosti se je Klakočar Zupančič zvečer udeležila tudi sprejema, ki ga je priredil aktualni predsednik japonske vlade Kišida. Na sprejemu se je poleg premierja srečala tudi z zunanjim ministrom Yoshimaso Hayashijem in vdovo nekdanjega premierja Akie Abe, so sporočili iz državnega zbora.

Ob robu delovnega obiska na Japonskem se je sestala tudi s predsednikom parlamenta Estonije Jürijem Ratasom, s katerim sta govorila predvsem o ruski agresiji nad Ukrajino, energetski draginji, e-državni upravi in drugih aktualnih političnih in ekonomskih vprašanjih.

V nadaljevanju delovnega obiska Japonske, ki bo potekal do četrtka, bo Klakočar Zupančič imela več dvostranskih pogovorov z visokimi predstavniki države gostiteljice. Med drugimi jo bo na pogovor sprejel predsednik parlamenta Japonske Hiroyuki Hosoda.

Slovesnosti so se med drugim udeležili tudi podpredsednica ZDA Kamala Harris, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, pa tudi premierji Južne Koreje, Indije in Avstralije.

pogreb Šinza Abeja pogreb Šinza Abeja
Rodrigo Reyes Marin/Pool/REUTERS
pogreb Šinza Abeja pogreb Šinza Abeja
Kiyoshi Ota/Pool/REUTERS
pogreb Šinza Abeja pogreb Šinza Abeja
Franck Robichon/Pool/REUTERS
pogreb Šinza Abeja pogreb Šinza Abeja
Rodrigo Reyes Marin/Pool/REUTERS
pogreb Šinza Abeja pogreb Šinza Abeja
Takashi Aoyama/Pool/REUTERS

Pogrebna slovesnost na Japonskem povzročila precej nejevolje

Državna pogrebna slovesnost za Abejem je sicer povzročila precej nejevolje v državi. Vlada pod vodstvom Kišide je za slovo od dolgoletnega japonskega premierja namenila kar 1,7 milijarde jenov (12 milijonov evrov), čemur glede na javnomnenjske raziskave nasprotuje več kot polovica Japoncev. To je vplivalo tudi na priljubljenost premierja in vlade, še poroča dpa.

Poleg tega so se prebivalci Tokia julija že poslovili od Abeja. Mimohoda mrliškega voza po ulicah Tokia se je udeležilo več tisoč ljudi. Sam pogreb pa je potem potekal v družinskem krogu.

Abe je bil sicer japonski premier z najdaljšim neprekinjenim mandatom. Na položaju premierja je bil leta 2006 in nato znova od leta 2012 do leta 2020. 8. julija ga je na predvolilnem shodu v mestu Nara ustrelil in ubil nekdanji pripadnik japonske mornarice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!