Japonska začela izpuščati radioaktivno vodo iz Fukušime v ocean

Svet 24. Avg 202307:36 > 11:24 1 komentar
REUTERS

Japonska je kljub nasprotovanju sosednjih držav v Tihi ocean začela izpuščati obdelano radioaktivno vodo iz jedrske elektrarne Fukušima, ki jo je leta 2011 prizadel cunami. Potezo je najodločneje obsodila Kitajska. V luči tega je Peking začasno prepovedal uvoz japonske morske hrane, "da bi preprečil tveganje za varnost hrane zaradi radioaktivnega onesnaženja in zaščitil zdravje kitajskih potrošnikov".

Japonska je danes začela v Tihi ocean izpuščati hladilno vodo iz poškodovane jedrske elektrarne Fukušima.

Zeleno luč izpustu hladilne vode je pred časom izdal pristojni japonski regulator, Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) pa je potrdila, da to ne pomeni nobene nevarnosti za ljudi ali okolje.

“Neodvisna analiza na kraju samem je potrdila, da je koncentracija tritija, radioaktivnega izotopa vodika, v vodi, ki se izpušča, daleč pod operativno mejo 1500 bekerelov na liter,” je dodala. Agencija sicer nadzira tudi izpust.

Da bi zmanjšala zaskrbljenost ljudi, pa je IAEA v elektrarno poslala ekipo strokovnjakov, ki bo zagotovila, da se bo postopek izvajala na varen in pregleden način.

Načrt je povzročil razburjenje v sosednjih državah, najodločneje mu nasprotuje Kitajska, ki je Japonsko obtožila, da z oceanom ravna kot s “svojo zasebno kanalizacijo”. Kitajsko zunanje ministrstvo je korak obsodilo kot izredno sebičen in neodgovoren ter izrazilo prepričanje, da bo poteza “prenesla tveganja za ves svet, zlasti na prihodnje generacije”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V luči tega je Peking začasno prepovedal uvoz japonske morske hrane, “da bi preprečil tveganje za varnost hrane zaradi radioaktivnega onesnaženja in zaščitil zdravje kitajskih potrošnikov”. Kitajska je že julija ustavila uvoz morske hrane iz desetih od 47 japonskih prefektur. Izpustu vode sicer nasprotujejo tudi japonski ribiči.

Že dober teden so na ulicah aktivisti, tudi v sosednjih državah, ki opozarjajo na domnevne posledice za morsko življenje. Blizu Fukušime je tudi danes protestirala peščica ljudi.

Protesti na Japonskem Protesti na Japonskem
Tyrone Siu/REUTERS (Protesti v Hongkongu, Kitajska)
Kim Kyung-Hoon/REUTERS (Protesti pred Tepcom, na Japonskem)
Kim Hong-Ji/REUTERS (Aktivisti prižgali sveče v Seulu, Južna Koreja)
Kim Kyung-Hoon/REUTERS (Protesti pred Tepcom, na Japonskem)
Kim Kyung-Hoon/REUTERS (Protesti pred Tepcom, na Japonskem)
Protestniki v Južni Koreji. Protestniki v Južni Koreji.
Protestniki v Južni Koreji. (Foto: Kim Hong-Ji/REUTERS)
Kim Hong-Ji/REUTERS (Južna Koreja)
Tyrone Siu/REUTERS (Protesti v Hongkongu, Kitajska)
Tyrone Siu/REUTERS (Protesti v Hongkongu, Kitajska)
Kim Hong-Ji/REUTERS (Protestniki v Južni Koreji)
Kim Hong-Ji/REUTERS (Protestniki v Jućni Koreji)

Številni analitiki menijo, da je Kitajska morda resnično zaskrbljena glede varnosti, vendar je njen oster odziv vsaj delno posledica gospodarskega rivalstva z Japonsko.

Južnokorejske oblasti medtem izpustu vode ne nasprotujejo, premier Han Duck Su pa je danes Japonsko pozval, naj transparentno in odgovorno deli podatke o vplivu izpustov.

V jedrski elektrarni Fukušima je leta 2011 ob potresu in cunamiju, ki sta terjala okoli 18.000 življenj, prišlo do taljenja jedra treh reaktorjev. Te je treba, četudi ne delujejo, še vedno hladiti z vodo.

Od takrat je upravljalec elektrarne Tepco zbral 1,34 milijona ton vode, uporabljene za hlajenje ostankov še vedno zelo radioaktivnih reaktorjev, pomešanih s podtalnico in dežjem, ki je prodrl vanje. Upravljalci elektrarne so vodo filtrirali in poskušali odstraniti več kot 60 radioaktivnih snovi, vendar voda ne bo popolnoma brez sevanja, saj bo še vedno vsebovala radioaktivna tritij in ogljik-14. Tokio je že prej dejal, da je vsebnost obeh v vodi, ki bo izpuščena v Tihi ocean in ki je bila pomešana z morsko vodo, v skladu z varnostnimi standardi.

Ker prostora za shranjevanje zmanjkuje, so sedaj začeli to vodo izpuščati v ocean, in sicer prek kilometer dolgega predora. Odstranjevanje zbrane vode naj bi trajalo 30 let.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje