Japonski premier obiskal Bučo: Priča sem vsej brutalnosti, ki se je tu zgodila

Svet 21. Mar 202308:02 > 19:22 3 komentarji
Fumio Kišida in Volodimir Zelenski
Alina Yarysh/REUTERS

Japonski premier Fumio Kišida je prispel v Kijev. Njegov obisk je nepričakovan, poteka pa v luči Ši Džinpingovega gostovanja v Moskvi.

Japonski premier Fumio Kišida, ki se danes mudi v Kijevu, je ob obisku mesta Buča v bližini ukrajinske prestolnice dejal, da čuti “močno ogorčenje” zaradi domnevnih ruskih vojnih zločinov, ki so se tam zgodili. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem pozdravil obisk in Kishido označil za “močnega zagovornika mednarodnega reda”.

“Ko danes stopam v Bučo in sem priča vsej brutalnosti, ki se je tu zgodila, čutim močno ogorčenje,” je dejal japonski premier in poudaril, da je ves svet pretresen zaradi grozodejstev, ki so se zgodila v tem mestu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kasneje se je Kišida sestal z ukrajinskim predsednikom Zelenskim. Ta je pozdravil obisk predsednika japonske vlade ter ga v zapisu na Telegramu označil za “močnega zagovornika mednarodnega reda” in “dolgoletnega prijatelja Ukrajine”.

Fumio Kišida in Volodimir Zelenski
Ukrainian Presidential Press Service/via REUTERS

Tokio je napovedal, da bo Kišida med obiskom izrazil “spoštovanje do poguma in vztrajnosti ukrajinskega naroda” ter v imenu Japonske in skupine G7, ki ji Japonska trenutno predseduje, državi ponudil “solidarnost in neomajno podporo”.

Japonski premier je zadnji od voditeljev skupine G7, ki se je odpravil na obisk v Kijev. Nazadnje se je z Zelenskim februarja sestal ameriški predsednik Joe Biden. Skupino poleg ZDA in Japonske sestavljajo še Kanada, Francija, Nemčija, Italija in Združeno kraljestvo.

V sredo naj bi Kišida opravil srečanje s poljskim državnim vrhom, v četrtek pa naj bi se že vrnil nazaj v Tokio.

Japonska se je pridružila zahodnim zaveznicam pri uvajanju sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino in nudi podporo Kijevu. Državi je poslala tudi obrambno opremo in ponudila pomoč tistim, ki bežijo pred vojno. Vendar pa Ukrajini ne nudi vojaške pomoči, saj njena povojna ustava vojaške zmogljivosti države omejuje na strogo obrambne.

Obiska Kišide v Kijevu in Šija v Moskvi poudarjata razhajanja

Potovanje Kišide v Ukrajino je nepričakovano, poroča CNN. V ponedeljek je bil namreč na obisku v Indiji, od koder naj bi se vrnil v Tokio, a je namesto tega poletel na Poljsko, kjer se je glede na poročila vkrcal na vlak na poti v Ukrajino.

Japonski premier se je v Kijev odpravil v času, ko se je kitajski predsednik Ši Džinping v Moskvi sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Ši Džinping, Vladimir Putin
Russian Presidential Press Service/via REUTERS

Obiska Kišide in Šija poudarjata globoka razhajanja v severovzhodni Aziji o vojni v Ukrajini. Japonska je obljubila znatno pomoč Kijevu, medtem ko Kitajska ostaja osamljen glas, ki podpira vse bolj osamljenega Putina, osumljenega vojnega zločina.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje