Meseci skrivnega načrtovanja: kako je Biden obiskal Ukrajino?

Svet 21. Feb 202308:20 12 komentarjev
Joe Biden
Evan Vucci/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek presenetil z obiskom Ukrajine. Načrtovanje potovanja je potekalo v popolni tajnosti in več mesecev, predsednik pa je dokončno zeleno luč za obisk prižgal v petek zvečer.

Joe Biden je v ponedeljek nepričakovano obiskal Ukrajino.

Predstavniki Bele hiše so obisk označili za dogodek “brez primere v sodobnem času”, poroča BBC. Ob tem dodajajo, da so bila prejšnja potovanja ameriškega predsednika na vojna območja, kot je bilo v primeru Iraka in Afganistana, podprta z veliko večjo ameriško vojaško prisotnostjo.

Čeprav so se špekulacije o Bidnovem obisku Ukrajine in njihovega predsednika Volodimirja Zelenskega pojavljale že nekaj časa, je obisk mnoge vseeno presenetil.

Po prvotnem načrtu bi moral Biden v ponedeljek zvečer odleteti na dvodnevni obisk proti Poljski. Urnik je imel dve večji časovni luknji, kar je sprožilo ugibanja, ali bo ameriški predsednik potovanje podaljšal še v Ukrajino.

Novinarjem na dnevnih srečanjih so na vprašanja o predsednikovem obisku Ukrajine odgovarjali, da trenutno ni predvidenega srečanja in da na potovanju na Poljsko ne načrtujejo postankov.

Končno odločitev o odhodu v Kijev so v kabinetu Bidna sprejeli v petek zvečer, z načrtom pa je bila seznanjena le peščica najvišjih pomočnikov.

Preberite še: Biden nenapovedano obiskal Kijev, ob prihodu so se oglasile sirene (VIDEO)

V nedeljo zvečer v urniku Bele hiše ni bilo obiska Ukrajine

V nedeljo zvečer je urnik Bele hiše še vedno predvideval, da bo Biden proti Poljski odletel v ponedeljek ob 19. uri, v resnici pa je letalo vzletelo malo po 4. uri zjutraj. Ob Bidnu so bili na letalu še manjša ekipa njegovih najbližjih pomočnikov, medicinska ekipa in varnostniki. Zraven sta bila še dva novinarja, ki o tem nista smela govoriti, ob tem pa so jima vzeli mobilna telefona. O obisku nista smela poročati, dokler Biden ni prispel v Kijev.

ZDA so nekaj ur pred nenapovedanim obiskom ameriškega predsednika o tem obvestile Rusijo, da bi se izognile možnosti konflikta, je novinarjem povedal svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan. Zaradi občutljive narave sporočila Sullivan, ki je Bidna spremljal med obiskom, ni želel pojasniti podrobnosti niti o komunikaciji niti o odzivu ruske strani.

Joe Biden
Evan Vucci/RETUERS

Pristal na Poljskem in se usedel na vlak

Bidnovo potovanje je bilo zavito v tajnost, načrtovali pa so ga več mesecev. Njegova najožja ekipa je obisk ukrajinske prestolnice že tedaj prepoznala kot simbolno dejanje, skoraj leto dni po tem, ko je Rusija napadla Ukrajino, poroča CNN. “Eno leto pozneje Kijev stoji. In Ukrajina stoji. Demokracija stoji,” je v ponedeljek ob obisku Zelenskega dejal Biden.

Tajnost načrtov glede obiska Ukrajine je zahtevalo izredne ukrepe Bele hiše. Novinarji v nedeljo niso bili obveščeni, da Bidna ni več v Washingtonu, prav tako pa je najvišji tiskovni predstavnik za nacionalno varnost John Kirby zanikal, da bi predsednik obiskal Ukrajino.

“Še naprej bomo uporabljali svojo moč in skušali spodbujati podporo Ukrajini, vendar ni načrtov, da bi predsednik na tem potovanju vstopil v Ukrajino,” je o obisku Poljske dejal Kirby.

Biden iz baze Andrews ni odletel z Air Force One, ampak nekoliko manjšim letalom C-32 Air Force.

Pred pristankom na Poljskem bi se morali ustaviti še v ameriški bazi v Nemčiji, kjer bi dotočili gorivo. Letalo je pristalo v Rzeszowu na Poljskem, kjer je bil Biden že lani, ko je obiskal ameriške enote blizu ukrajinske meje. Pred 11 meseci je namignil, da je njegova želja podaljšati potovanje še malo dlje v Ukrajino.

Preberite še: Ruski politiki posmehljivo o Bidnovem obisku Kijeva: Gre za predstavo

“To je bilo tveganje, ki ga je Joe Biden želel sprejeti”

Biden in njegov mali kontingent svetovalcev ter tajna služba, ki je potovala z njim, so se na Poljskem vkrcali na vlak za Kijev na približno deseturno potovanje v središče od vojne razdejane države.

To je bil vrhunec procesa, ki se je začel nekaj mesecev prej, ko je Biden opazoval parado tujih kolegov, ki so pripotovali v Ukrajino.

V fazi načrtovanja potovanja so Bidnu predstavili več možnosti za obisk Ukrajine, vendar se je odločil, da je samo prestolnica Kijev smiselna kot prizorišče, je povedal neimenovani vir za CNN. O drugih lokacijah predsednik ni nikoli resno razmišljal – če je hotel v Ukrajino, je hotel v Kijev.

Biden naj bi v večmesečnem načrtovanju obiska Ukrajine le enkrat izrazil zaskrbljenost. Skrbelo ga je predvsem, koliko bi njegov obisk lahko ogrozil druge. Drugi uradniki so bili izjemno zaskrbljeni zaradi Bidnove lastne varnosti in so za potovanje pripravili vrsto varnostnih načrtov za nepredvidljive razmere.

“To je bilo tveganje, ki ga je Biden želel sprejeti,” je dejala direktorica komunikacij Bele hiše Kate Bedingfield.

“Potovanje je bilo zelo dobro in učinkovito zastavljeno z vidika operativnega varnostnega načrta. Slišal je predstavitev in je bil zadovoljen, da je tveganje obvladljivo. Na koncu se je odločil, da gre na potovanje,” je po zaključku potovanja sklenil svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje