Jasno sporočilo iz Bruslja: Naša dolžnost je, da razširimo sankcije proti Iranu

Svet 17. Apr 202421:49 4 komentarji
Macron
Foto: PROFIMEDIA

Voditelji držav članic EU so danes začeli dvodnevno zasedanje v Bruslju, kjer je v ospredju predvsem dogajanje na Bližnjem vzhodu. Odzvanjali so pozivi k zadržanosti. Po drugi strani je več predsednikov in premierjev podprlo razširitev sankcij proti Iranu, ki jih je pred tem že napovedal zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

Nemški kancler Olaf Scholz je dejal, da je dobro, da se je Izraelu ob pomoči zaveznikov uspelo ubraniti pred iranskim napadom, v katerem je Teheran v noči s sobote na nedeljo proti izraelskemu ozemlju poslal okoli 300 brezpilotnih letalnikov in raket.

“Za nas je pomembno, da se ta trenutek izkoristi za dodatno umiritev napetosti ter da Izrael ta uspeh izkoristi za okrepitev svojega položaja v regiji in ne odgovori z obsežnim napadom,” je poudaril.

K zadržanosti so pozvali tudi tudi avstrijski kancler Karl Nehammer, španski premier Pedro Sanchez, irski premier Simon Harris in belgijski premier Alexander De Croo, ki se je obenem zavzel za uvedbo sankcij proti iranski revolucionarni gardi.

Več predsednikov in premierjev je podprlo razširitev sankcij proti Iranu. “Naša dolžnost je, da razširimo te sankcije,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal francoski predsednik Emmanuel Macron.

Evropski svet naj bi danes v sklepih izrazil pripravljenost na uvedbo dodatnih sankcij proti Teheranu, predvsem na področjih brezpilotnih letalnikov in raket.

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je sicer že po torkovem neformalnem srečanju zunanjih ministrov članic napovedal pripravo predloga za razširitev sankcij proti Teheranu, ki trenutno veljajo zaradi dobav brezpilotnih letalnikov Rusiji, ki jih uporablja za napade na Ukrajino. Lahko bi veljale še za rakete in pa za dobave orožja iranskim zaveznikom v regiji.

Zbrane nagovoril tudi Zelenski

Voditelji so večerno razpravo nadaljevali s pogovori o podpori Ukrajini pri njenem soočanju z rusko agresijo. Prek videopovezave jih je nagovoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

VODITELJI V BRUSLJU
Foto: PROFIMEDIA

Nemški kancler Scholz je ob prihodu kolege pozval, naj sledijo nemškemu zgledu in prispevajo k okrepitvi ukrajinske zračne obrambe. Nemčija je nedavno napovedala dobavo še enega sistema zračne obrambe patriot.

V Bruslju je tudi premier Robert Golob, ki na današnjem delu zasedanja Evropskega sveta nadomešča hrvaškega kolega Andreja Plenkovića. Ta se bo zaradi parlamentarnih volitev na Hrvaškem udeležil zgolj drugega dne srečanja, ki bo posvečen krepitvi gospodarske konkurenčnosti unije in strateški agendi za prihodnje petletno obdobje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje