So napad z dronom na ruske cilje izvedli z ruskega ozemlja?

Svet 22. Avg 202319:45 1 komentar
Nov napad z dronom na ruski vojaški cilj
Na fotografiji ukrajinski vojak, ki se v regiji Zaporožje usposablja za vodenje dronov. Foto: Viacheslav Ratynskyi/REUTERS

V soboto je bil v napadu na rusko letalsko oporišče Solci južno od Sankt Peterburga uničen ruski bombnik dolgega dosega Tu-22M3. To sta danes sporočila predstavnik ukrajinske obveščevalne službe in britansko obrambno ministrstvo. Da je bilo poškodovano eno letalo, so potrdili tudi v Moskvi, vendar London obenem obtožili širjenja dezinformacij.

V napadu na rusko letalsko oporišče Solci južno od Sankt Peterburga je bil v soboto uničen ruski bombnik dolgega dosega Tu-22M3, sta danes sporočila predstavnik ukrajinske obveščevalne službe in britansko obrambno ministrstvo. V Moskvi so sicer potrdili, da je bilo eno letalo poškodovano, ob tem pa London obtožili širjenja dezinformacij.

“To je najmanj tretji uspešen napad na ruska letala dolgega dosega, kar ponovno sproža vprašanja o sposobnosti Rusije, da zaščiti svoje strateške lokacije v državi,” je britansko obrambno ministrstvo zapisalo na omrežju X, nekdanjem Twitterju, in pojasnilo, da je bil v napadih uničen ruski bombnik Tu-22M3.

Uničenje omenjenega bombnika in poškodovanje še dveh drugih je potrdil tudi tiskovni predstavnik ukrajinske obveščevalne službe Andrij Jusov. Pri tem sicer ni povedal, ali za napadom stoji Ukrajina. Po poročanju več ukrajinskih medijev naj bi bila v napadih od sobote do ponedeljka v ruskih regijah Novgorod in Kaluga skupno poškodovana štiri ruska letala.

Se napadi z droni na ruske vojaške cilje izvajajo z ruskega ozemlja?

Moskva je medtem sporočila le, da so v soboto ob napadu na vojaško letališče Solci sestrelili ukrajinski dron, vendar mu je vseeno uspelo poškodovati eno letalo, potem ko je po strmoglavljenju drona izbruhnil požar.

Britansko ministrstvo je ob sklicevanju na ruske vire izjavilo, da je bil napad izveden z vrsto drona, ki iz ukrajinskega ozemlja ne bi mogel doseči letališča, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Če informacije držijo, to še dodatno krepi oceno, da se nekateri napadi z droni na ruske vojaške cilje izvajajo z ruskega ozemlja,” so dodali.

V zadnjih mesecih se je povečalo število ukrajinskih napadov z droni na ruskem ozemlju. Moskva trdi, da je njena zračna obramba davi odbila štiri ukrajinske napade z droni. Dva brezpilotna letalnika naj bi uničili nad moskovsko regijo, dva pa sta strmoglavila v obmejni regiji Brjansk.

Rusko obrambno ministrstvo je ob tem danes sporočilo še, da je njihovo bojno letalo Su-30sm uničilo izvidniški čoln ukrajinskih oboroženih sil na območju blizu ruskih objektov za proizvodnjo plina v Črnem morju, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pozneje naj bi uničili tudi ukrajinski čoln ameriške izdelave, ki je prevažal ukrajinske vojake vzhodno od Kačjega otoka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje