Je dopust na Hrvaškem res tako zelo drag? Kaj pravijo turisti, ki so zdaj tam?

Svet 28. Jun 202313:30 14 komentarjev
Hrvaška
PROFIMEDIA

Visoke cene na Hrvaškem – te so letos namreč še višje od lanske poletne sezone – se že kažejo v manjšem številu turistov pri naših južnih sosedih. Pri hrvaškem N1 so za mnenje, kako visoke se jim zdijo cene stanovanj, hrane in sladoleda, povprašali turiste, ki tam preživljajo dopust. 

Na Hrvaškem se je začela glavna turistična sezona. Domačini so si enotni: cene so (pre)visoke, a zdi se, da se marsikateri turist, ki se je kljub novicam o podražitvah odločil za obisk Hrvaške, z njimi ne strinja.

Za dva piščančja zrezka s krompirčkom boste v Makarski odšteli približno 25 evrov. Cena običajne kave je odvisna od lokacije, giblje se med 1,15 evra in dvema evroma, če jo popijete na rivi. Tisti z avtomobilom bodo za uro parkiranja odšteli štiri evre, za kepico sladoleda pa dva evra. Ta se je sicer podražila za približno 13 odstotkov, ravno toliko, kot so svoje cene dvignili dobavitelji, pove Ante Matić, predsednik Ceha za gostinstvo in turizem pri Združenju obrtnikov Makarska. “To je zelo dobro, povprečna cena,” kepico sladoleda za N1 Zagreb komentira Bart, turist iz Velike Britanije.

“Tukaj smo samo en dan, a namestitev je lepa.” Pa je drago? “Hm. Nisem prepričan, ali je. Malo je, ja,” je odgovoril turist. “Hrana je tukaj cenejša kot v Angliji,” je dodal njegov rojak Philipp, ki je ceno najema stanovanja ocenil kot ugodno.

S cenami so zadovoljni tudi turisti iz Slovaške. “Cene so v redu, ker prihajamo iz Slovaške, kjer so precej višje. Namestitev? Mislim, da je v redu. Nastanjeni smo v hotelu Riviera in se imamo super. Cena nam ustreza,” sta hrvaški novinarki povedala Rada in Lusca iz Slovaške.

Makarska
PROFIMEDIA

Kljub manjšemu številu turistov vlada gneča

Turistov je sicer manj kot lani, v zadnjih dveh tednih je Hrvaško obiskalo štirikrat manj turistov kot v enakem času lani, v Makarski pa so doslej zaznali šestodstotni upad števila prenočitev v primerjavi z lanskim letom.

A novinarka N1 Zagreb Vesela Šegvić ugotavlja, da na plaži v središču Makarske vlada gneča. Po drugi strani predsednik Združenja družinskih najemnikov Makarska Anđelko Kujundžić opozarja, da so postelje v zasebnih nastanitvah prazne. “Pri zasebnikih manjka 30 odstotkov gostov,” letošnjo zasedenost v nastanitvah, kjer po njegovih besedah v predsezoni doslej zeva luknja, komentira Kujundžić. To dokazujejo tudi uradne številke. Kar 25 odstotkov manj tujih gostov je namreč v predsezoni obiskalo Makarsko.

Del krivde nosi črni trg

Kujundžić opozarja, da manka turistov v uradnih statistikah niso zakrivili dvigi cen, temveč črni trg. Ta po besedah predsednika združenja namreč cveti, v nekaj manj kot 3.000 neprijavljenih stanovanj je tako turistom na voljo med 8.000 in 9.000 postelj.

Gostinci so z dosedanjo sezono zadovoljni, a priznavajo, da so vmes opažali tudi “luknje”. Matić, predsednik Ceha za gostinstvo in turizem pri Združenju obrtnikov Makarska, je povedal, da so gostinci zelo zadovoljni predvsem z majskim obiskom, zato predsezono ocenjuje kot uspešno. “Luknje” turistov, ki jih je v juniju zaznal le kak dan ali dva, pa po njegovih besedah ne pomenijo težave za hrvaški turizem.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje