Je moral nemški veleposlanik v Moskvi zaradi prisluhov na zagovor?

Svet 04. Mar 202413:43 0 komentarjev
Kremelj
Kremelj. (Foto: PROFIMEDIA)

Iz Kremlja so sporočili, da vsebina zaupnega pogovora nemških častnikov o vojni v Ukrajini dokazuje vpletenost Zahoda v vojno v Ukrajini. Nemški veleposlanik v Moskvi je bil medtem danes na pogovoru na ruskem zunanjem ministrstvu. Ruski mediji poročajo, da je šlo za zagovor, Nemčija pa to zanika.

Rusija je danes v luči nedavno razkritega zaupnega pogovora nemških častnikov o vojni v Ukrajini na pogovor poklicala nemškega veleposlanika v Moskvi Alexandra Grafa Lambsdorffa, poročajo ruski mediji. V Berlinu so to zanikali.

“Nemški veleposlanik je prispel na rusko zunanje ministrstvo, kamor so ga poklicali zaradi objavljenega pogovora nemških častnikov o Krimu,” je sporočila ruska tiskovna agencija RIA Novosti.

Nemško zunanje ministrstvo je kmalu za tem sporočilo, da je veleposlanik Lambsdorff zjutraj odšel na predhodno načrtovani sestanek na ruskem ministrstvu, in s tem zanikalo poročila medijev, da ga je Moskva poklicala zaradi zaupnih pogovorov nemške vojske.

38-minutni zvočni posnetek pogovora med častnikoma nemških zračnih sil je v petek na družbenih omrežjih objavila vodja ruske državne televizije RT Margarita Simonjan. V njem častnika razpravljata o možnostih namestitve manevrirnih raket taurus nemške izdelave in njihovi rabi, ki bi lahko vključevala tudi napad na polotok Krim.

Tiskovna predstavnica nemškega obrambnega ministrstva je v soboto potrdila, da je bil pogovor prestrežen. Nemški obrambni minister Boris Pistorius pa je objavo posnetka označil za hibridni napad in dodal, da gre za poskus destabilizacije Nemčije.

Rusija: Pogovor razkriva vpletenost Zahoda v vojno v Ukrajini

Rusija je kmalu po razkritju pogovora od Nemčije zahtevala pojasnila, danes pa je opozorila, da vsebina pogovora dokazuje vpletenost Zahoda v vojno v Ukrajini. “Sam posnetek kaže, da bundeswehr vsebinsko in konkretno razpravlja o načrtih za napad na rusko ozemlje. Vsebina kaže na neposredno vpletenost kolektivnega Zahoda v konflikt v Ukrajini,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!