Je pogrešani Hrvat v Beogradu tekel ali bežal? Policija odkrila sledove drog

Svet 06. Jan 202211:12 > 19:36 1 komentar
Matej Periš
Matej Periš (Nestali.gov.hr)

27-letnega Mateja Periša, ki je izginil v Beogradu v noči na 31. december, pogrešajo že sedmi dan. Vprašanj je ogromno, odgovorov pa praktično ni. Glavni vir informacij, ki se širijo, pa so srbski tabloidi. Po zadnjih informacijah je srbska policija v kombiju, s katerim je skupina pripotovala, in v stanovanju v Beogradu odkrila sledove nedovoljenih substanc.

V torek zvečer, ko so izginulega Hrvata Mateja Periša iskali že peti dan, je njegov oče Nenad Periš, ki je v nedeljo prispel v Beograd, dejal, da si želi samo, da bi njegovega sina našli. “Pripravljen sem na vse in želim samo resnico. Svojega sina želim odpeljati domov, tudi če je to njegova zadnja pot,” je dejal.

Srbski minister za notranje zadeve Aleksandar Vulin je sporočil, da policija dela vse, kar lahko, da bi ugotovili, kaj se je v noči na staro leto zgodilo Mateju. Izključujejo sicer možnost, da je v nočnem klubu Gotik prišlo do konflikta ali nasilja.

Uspelo jim je izslediti taksista, ki ga je Matej sodeč na posnetke nadzorne kamere ustavil. Ta je povedal, da pogrešanega ni sprejel, saj je že imel stranke.

Glavni vir (nepreverjenih) informacij srbski tabloidi

Največjo težavo predstavljajo številne informacije, ki v javnost pritekajo s strani srbskih tabloidov, a so večkrat popolnoma nepreverjene ali celo izmišljene. Njegov 29-letni kolega iz Splita, ki z njim že dve leti dela kot skiper, je za srbske tabloide dejal, da “histerično proizvajajo enormno količino lažnih novic”.

Njegove prijatelje najbolj moti povezovanje Mateja z nedovoljenimi substancami, saj vsi pravijo, da jih ni nikoli uporabljal. 29-letnik je zatrdil, da njegov prijatelj ni fant, ki bi bil nagnjen k incidentom, temveč “najobičajnejši Splitčan, ki je dobro vzgojen in se je hotel samo zabavati v Beogradu”.

V stanovanju in kombiju odkrili sledove droge

Nasprotno so sicer pokazala odkritja policije. Predsednik Policijskega sindikata Srbije Veljko Mijailović je po poročanju hrvaškega N1 dejal, da je skupina po prihodu v stanovanje v Beogradu kmalu začela konzumirati alkohol in opiate, med katerimi je izpostavil speed.

“Lahko si predstavljate, kako je to vplivalo na njihova telesa. Alkohol in narkotiki. Matej je okrog 1.40 ure vstal od mize in nenadoma odšel ven. Dejstvo je, da so njegovi prijatelji skoraj uro kasneje opazili, da ga ni. Izginotje so prijavili naslednji popoldan,” je opisal in poudaril, da je policija od njegovih prijateljev dobila skope informacije.

“Opiatov niso omenjali, ker poznajo in imajo radi Matejevega očeta, on pa ni vedel, da se njegov sin drogira. Mi pa smo v kombiju, s katerim so prišli s Hrvaške, in v prenočišču v Beogradu našli sledove. Konzumirali so drogo, najverjetneje vseh sedem prijateljev. Drogo so prinesli s sabo,” je opisal Mijailović.  Dodal je še, da se je Matej soočal tudi z nedavno smrtjo prijatelja, ki se je zgodila šele pred mesecem in pol, ne vemo pa, v kateri fazi žalovanja je.

Ostri odzivi na Plenkovićev komentar

Sedemdnevno iskalno akcijo je komentiral tudi predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković, ki je izrazil, da mu je žal ter da je od samega začetka v stiku z vsemi predstavniki srbske oblasti. “Dozdeva se mi, da nimamo širše slike, a upam na najboljše. Dokler ne bomo imeli končnih uradnih informacij, razen zanimanja zanje in izražanja sožalj ne morem ničesar komentirati,” je dejal po poročanju hrvaškega N1.

Na komentar Plenkovića pa so se ostro odzvali tudi na srbskem ministrstvu za notranje zadeve, kjer so dejali, da Plenković ne spoštuje dela srbske policije. Plenkovića so pozvali, da družini pogrešanega izkaže spoštovanje ter naj z nesmiselnimi komentarji o izginotju mladeniča, gosta Beograda, ne posega v delo pristojnih oblasti.

Vsa neodgovorjena vprašanja

Vprašanj, na katera mora srbska policija odgovoriti, ostaja še kar nekaj.

Je Matej tekel ali bežal?

Potem, ko so bili objavljeni posnetki nadzornih kamer, na katerih je videti, kako Matej Periš teče po beograjskih ulicah, se je v javnosti takoj pojavilo vprašanje, kaj je vzrok. Policija ni izključila še nobene možnosti, ugibanja, ki se pojavljajo vsak dan, pa povzročajo še večjo zmedo.

Kako je nastal posnetek plavalca v Savi?

Kdo in zakaj je objavil posnetek osebe, ki plava v Savi, skupaj z drugimi posnetki nadzornih kamer, na katerih je res Matej? Kje in kdaj je sporni posnetek nastal oziroma kako je končal kot del dokaznega materiala o izginotju mladeniča iz Splita, če na njem ni on. Tega do danes ni še nihče pojasnil.

Kje je bila policija?

Vprašanje, ki si ga mnogi zastavljajo, je, kje je bila v času, ko je Periš tekal po ulicah Beograda, policija, ki običajno patruljira v delu mesta, kjer so nočni lokali. Postavlja se tudi vprašanje, kje so bili pripadniki mestnega redarstva, ki bi morali preverjati, ali imajo gostje lokalov covid potrdila.

Razrešeno vprašanje: 

Na posnetku nadzorne kamere lokala v Travniški ulici, ki je bil objavljen pred dvema dnevoma, je videti pogrešanega Mateja, ki teče proti Savski promenadi. Nekaj sekund pozneje na isti ulici neznano dekle in mladenič tečeta v nasprotno smer.

Srbski policiji je medtem uspelo potrditi, da sta se skrivnostni osebi tam znašli po naključju in nista imeli nobene povezave z izginotjem Periša.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje