Jedrska elektrarna v Zaporožju znova priključena na državno omrežje

Svet 18. Sep 202211:18 0 komentarjev
Zaporožje
Alexander Ermochenko/REUTERS

Ukrajinska jedrska elektrarna v Zaporožju je ponovno priključena na državno omrežje, je v soboto sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA). Elektrarna, ki jo je zasedla Rusija, je bila zaradi obstreljevanja od prejšnjega tedna odklopljena, kar je povečalo nevarnost nesreče.

“Obnovljena 750-kilovoltna linija zdaj največji evropski jedrski elektrarni zagotavlja električno energijo, ki jo potrebuje za hlajenje reaktorja in druge bistvene varnostne funkcije,” je sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).

Ko je bila elektrarna odrezana od omrežja, je bila za delovanje bistvenih varnostnih mehanizmov, zlasti črpalk za vodno hlajenje, odvisna od lastne oskrbe z električno energijo, zlasti z dizelskimi generatorji. Strokovnjaki so se bali, da bi elektrarni lahko zmanjkalo zalog za zagotavljanje te elektrike.

Zaporožje je marca zasedla ruska vojska, obstreljevanje okoli objekta pa je od takrat vzbujalo strah pred jedrsko nesrečo. IAEA je elektrarno obiskala v začetku septembra, več članov ekipe agencije pa je ostalo na njenem območju in stalno spremljajo razmere.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!