Jedrska inženirka v Srbiji odpuščena zaradi tvitov, kritičnih do Vučića

Svet 11. Jun 202308:24 10 komentarjev
Jedrska inženirka
Posnetek zaslona/TWITTER

Jedrsko inženirko, ki je na družbenem omrežju Twitter kritizirala in komentirala dejanja oblasti v Srbiji, so odpustili iz uprave za jedrsko varnost (Srbatom). Iz podjetja so sporočili, da so razlog ponavljajoče se delovne kršitve.

Na dan, ko so v Beogradu potekali šesti v nizu množičnih protestov “Srbija proti nasilju”, je odjeknila novica, da so iz uprave za jedrsko varnost odpustili jedrsko inženirko, ki je bila kritična do vlade.

Tvite, objavljene pod vzdevkom Mila Sila, so strokovnjaki službe za informatiko spremljali približno dve leti. S kritikami inženirke na račun oblasti so se ukvarjali številni znotraj uprave za jedrsko varnost, to pa ji je potrdil tudi direktor Slađan Velinov, ko jo je odpustil, piše N1 Beograd.

V sklepu o razrešitvi, v katerega so imeli vpogled novinarja portala Vreme, so navedeni citati iz dveh tvitov, zaradi katerih je jedrska inženirka postala “neprimerna za delo v državni ustanovi”. Oba sta bila napisana in objavljena 3. junija.

Zoper direktorat je Mila sprožila sodni postopek z zahtevo za izbris disciplinske kršitve. Na Twitterju je delila eno izmed objav, zaradi katerih je prejela odpoved. “Od 1. julija 2002 delam za domovino, od 6. oktobra 1971 pa sem svoboden človek. Pri svojem delu sem najboljša v državi in med najboljšimi v Evropi. Uničili so mi življenje,” je zapisala. Potem je v komentarjih dodala še, da svoje delo opravlja z ljubeznijo in spretnostjo in da je del njene identitete.

Na upravi so zanikali poročanja srbskih medijev, da bi bil razlog za razrešitev v osebnih stališčih ali politični usmeritvi zaposlene, pri čemer pa so opozorili, da interni pravilnik o delu določa, da morajo zaposleni delovati politično nevtralno.

Služba za informatiko srbskega državnega podjetja naj bi direktorja Srbatoma 5. junija obvestila, da uslužbenka M. S. “ponavlja hujše kršitve delovnih obveznosti”, za kar so ji v preteklosti že izrekli disciplinski ukrep z opozorilom, da bo odpuščena, če bo to storila še enkrat.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje