Jemenski hutijevci napadli ameriško trgovsko ladjo

Svet 19. Jan 202411:11 1 komentar
ladja v rdečem morju
Ladja The Galaxy Leader, ki so jo hutiji zajeli 20. novembra lani (Foto: REUTERS)

Hutijevci so napadli ameriško trgovsko ladjo Chem Ranger, ki pa v napadu ni bila poškodovana. ZDA medtem nadaljujejo z napadi na cilje v Jemnu.

Jemenski hutijevci, ki jih podpira Iran, so sporočili, da so v Adenskem zalivu ponovno napadli ameriško trgovsko ladjo, potem ko so ZDA v četrtek nadaljevale napade na cilje, povezane z njimi. Škode na ladji ni bilo. Medtem je visoki predstavnik hutijevcev v intervjuju zagotovil, da ruske in kitajske ladje na območju niso ogrožene.

Hutijevci so v izjavi na družbenih omrežjih zapisali, da so njihove pomorske sile izvedle operacijo, usmerjeno proti ameriški ladji z imenom Chem Ranger. Nanjo so po lastnih navedbah izstrelili več izstrelkov, ki so zadeli svoje cilje. Podrobnosti niso podali.

Poveljstvo ameriške vojske, pristojno za Bližnji vzhod, je sporočilo, da so jemenski uporniki v četrtek zvečer na tanker Chem Ranger – ki pluje pod zastavo Marshallovih otokov, a je v lasti ZDA, z njim pa upravlja Grčija – izstrelili dve protiladijski balistični raketi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Posadka je opazila, da sta izstrelka padla v vodo v bližini ladje,” je poveljstvo sporočilo na družbenem omrežju X in dodalo, da posadka ni poročala o škodi.

“Ruski in kitajski ladijski promet ni ogrožen”

Medtem je visoki predstavnik hutijevcev Mohamed al Buhaiti v intervjuju, ki ga je ruski dnevnik Izvestija objavil danes, izjavil, da ruski in kitajski ladijski promet v regiji ni ogrožen.

“Kar zadeva vse druge države, vključno z Rusijo in Kitajsko, njihov ladijski promet v regiji ni ogrožen,” je zagotovil. Ob tem je napovedal, da se bodo napadi na izraelske ladje in ladje, ki so z Izraelom kakorkoli povezane, nadaljevali. “Naš cilj je zvišati gospodarske stroške judovske države, da bi ustavili pokol v Gazi,” je še poudaril.

Hutijevci v znak podpore Palestincem v Gazi, kjer Izrael že več kot tri mesece izvaja silovito ofenzivo, napadajo tovorne ladje v Rdečem morju in Adenskem zalivu. ZDA in Velika Britanija sta v odgovor nedavno izvedli napade na njihove položaje v Jemnu. ZDA z njimi nadaljujejo, da pa bo tako tudi v prihodnje, je v četrtek potrdil ameriški predsednik Joe Biden.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je v četrtek dejal, da bi morale ZDA ustaviti napade na hutijevce in tako doprinesti k diplomatski rešitvi problema napadov na ladje. “Zdaj je najpomembneje ustaviti agresijo na Jemen, saj bolj ko Američani in Britanci bombardirajo, manj so se hutijevci pripravljeni pogovarjati,” je ocenil prvi mož ruske diplomacije.

V Pekingu pa so hutijevce pozvali, naj ustavijo napade na civilna plovila, potem ko so se številna podjetja pričela izogibati plovbi po Rdečem morju, ki je sicer ena ključnih svetovnih trgovinskih poti. “Pozivamo k prenehanju nadlegovanja civilnih plovil z namenom ohranitve nemotenega pretoka svetovne proizvodnje in dobavnih verig,” je v izjavi dejala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning.

Poudarila je, da so napetosti v regiji povezane z vojno v Gazi. V luči tega je kot najpomembnejšo prednostno nalogo izpostavila prekinitev sovražnosti med Izraelom in Palestinci.

V Jemnu protesti proti ameriškim in britanskim napadom na hutijevske cilje

Več tisoč privržencev uporniških hutijevcev so je danes podalo na ulice v prestolnici Sana in mestu Sada na severozahodu države, ki velja za trdnjavo hutijevcev. Na shodih so obsodili nedavne vojaške napade ZDA in Velike Britanije na položaje hutijevcev v državi ter vzklikali, da ZDA ne bodo ostale nekaznovane, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah lokalnih medijev je več tisoč protestnikov na trgu al Sabeen v prestolnici Sana vzklikalo “Amerika, mati terorizma, ne bo ostala nekaznovana” in “Amerika je največji hudič”. Protesti so potekali tudi v mestu Sada na severozahodu države.

K protestom je v četrtek pozval vodja hutijevcev Abdel Malek al Huti in ob tem poudaril, da bodo napadi ZDA in Velike Britanije spodbudili hutijevce k razvoju lastnih vojaških zmogljivosti.

Visoki predstavnik hutijevcev Mohamed al Buhaiti je medtem danes izjavil, da ruski in kitajski ladijski promet v regiji ni ogrožen. “Kar zadeva vse druge države, vključno z Rusijo in Kitajsko, njihov ladijski promet v regiji ni ogrožen,” je zagotovil ter napovedal, da se bodo napadi na izraelske ladje in ladje, ki so z Izraelom kakorkoli povezane, nadaljevali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje