J & J na sodišču brani svoj manever

Svet 15. Feb 202213:13 0 komentarjev
Johnson & Johnson
PROFIMEDIA

Hčerinska družba Johnson & Johnson bo v ponedeljek pozvala sodnika, da ji dovoli uvedbo stečajnega postopka za reševanje več deset tisoč zahtevkov, v katerih je navedeno, da so njihov otroški puder in drugi izdelki na osnovi smukca tožnikom povzročali raka.

Več kot 38.000 tožnikov trdi, da so zaradi izdelkov na osnovi smukca zboleli za rakom jajčnikov in mezoteliomom, smrtonosnim rakom, povezanim z izpostavljenostjo azbestu. V J & J trdijo, da so njihovi potrošniški izdelki na osnovi smukca varni in da tisoči testov potrjujejo, da ne vsebujejo azbesta.

Podjetje je oktobra tožbene zahtevke v zvezi s smukcem preneslo v novoustanovljeno podjetje LTL Management LLC, ki je v Severni Karolini vložilo zahtevek za stečajno zaščito. J & J je uporabil pravni manever, ki podjetjem omogoča, da se razdelijo na dve s tako imenovano “delitveno združitvijo”, pri čemer en del podjetja obdrži dragocena sredstva, drugi pa je bremenjen z obveznostmi.

Ameriški stečajni sodnik Michael Kaplan v New Jerseyju, ki je zadevo LTL prevzel novembra, ko je bila prestavljena iz Severne Karoline, je razpisal petdnevno sojenje za preučitev ponudbe odborov, ki zastopajo tožnike, za zavrnitev stečajnega primera.

Tožniki trdijo, da bi morebiten stečaj LTL nepošteno omejil izplačilo, ki bi bilo na voljo oškodovancem. Zaradi stečajnega postopka se bodo morali umirajoči za rakom boriti z vsemi sredstvi, morda dolga leta, da bi dobili odškodnino iz sredstev, ki bi bila na voljo, preden je bil LTL ločen, so decembra zapisali odvetniki tožnikov.

LTL je sodnim vlogam nasprotoval, češ da je stečaj zakonit in ustrezen odgovor na nepredvidljiv in “potencialno finančno uničujoč” val tožb.

J & J je predlagal, da se hčerinski družbi nameni 1,76 milijarde evrov v sklad za odškodnino 38.000 sedanjim in prihodnjim tožnikom. Podjetje je v sodnih vlogah in v javnih izjavah navedlo, da bi LTL lahko izkoristil tudi tok prihodkov od licenčnin v vrednosti več kot 308 milijonov evrov v času vložitve stečaja.

“V tem primeru ni bilo poskusa ‘izogniti se’ odgovornosti,” je LTL zapisal v decembrskih sodnih dokumentih. “Cilj tega primera je doseči pravično, učinkovito in sporazumno rešitev.”

Pred razdelitvijo se je J & J spopadal s sodbami in poravnavami v skupni vrednosti tri milijarde evrov, vključno s tisto, v kateri je bilo 22 ženskam dodeljene več kot 1,76 milijarde evrov poravnave, glede na evidenco stečajnega sodišča.

Tožbe so bile začasno ustavljene, medtem ko J & J, katerega tržna vrednost presega 393 milijard evrov, čaka na izid stečajnega postopka LTL.

Kaplan je dejal, da se namerava odločiti, ali bo stečajno zadevo zavrgel pred koncem meseca.

Četrtega februarja je Reuters poročal, da je J & J lani na skrivaj lansiral “Project Plato”, da bi odgovornost z okoli 38.000 nerešenih tožb prenesel na novoustanovljeno hčerinsko družbo, ki naj bi potem šla v stečaj.

Reutersova preiskava iz leta 2018 je pokazala, da je J & J že desetletja vedel, da se v otroškem pudru Johnson’s in drugih kozmetičnih izdelkih iz smukca skrivajo sledovi azbesta.

Podjetje je maja 2020 nehalo prodajati otroški puder v Združenih državah Amerike in Kanadi, deloma zaradi, kakor so to sami poimenovali, “napačnih informacij” in “neutemeljenih obtožb” o izdelku na osnovi smukca, poroča Reuters.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!