Joe Biden obisk v Savdski Arabiji začel s “kepico” Mohamedu Bin Salmanu

Svet 15. Jul 202220:02 0 komentarjev
Mohamed bin Salman, Joe Biden
Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/REUTERS

Potem ko je obiskal Izrael in se prav tako srečal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, je predsednik ZDA Joe Biden prispel v Savdsko Arabijo. Nekoč do Riada zelo kritični Biden se je danes sestal s prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, rokoval pa se je tudi z njegovim očetom, kraljem Salmanom.

Ameriški predsednik Joe Biden je danes iz Izraela prispel v Savdsko Arabijo, kjer se je srečal s kronskim princem Mohamedom bin Salmanom, s čimer je prelomil obljubo, da bo kraljevino zaradi kršenja človekovih pravic izoliral. Biden se bo v Džedi udeležil zasedanja Sveta za sodelovanje v Perzijskem zalivu (GCC).

S princem bin Salmanom se je Biden pozdravil s tako imenovano kepico – kako se bosta voditelja pozdravila, je sicer že v času pred obiskom zaposlovalo nekatere tuje medije. Pred začetkom Bidnove poti na Bližnji vzhod so namreč iz Bele hiše sporočili, da se bo predsednik ZDA zaradi bojazni, da bi zbolel za covidom-19, izogibal rokovanju in drugim podobnim fizičnim kontaktom. Poznavalci so ob tem opozorili, da odločitev predsedniku omogoča, da se izogne fotografiranju rokovanja s prestolonaslednikom bin Salmanom, do katerega je bil v preteklosti kritičen. Rokovanju se Biden medtem ni izognil na obisku v Izraelu, piše tiskovna agencija Reuters.

Bidna sta ob prihodu pozdravila tudi guverner province Meka princ Kaled al Faisal in veleposlanica Savdske Arabije v Washingtonu princesa Rima bint Bandar Al Saud. Let predsednika ZDA v Džedo je bil prvi javno priznani neposredni let iz Tel Aviva v zalivsko kraljevino po tem, ko je Savdska Arabija danes odpravila omejitve preletov za letala, ki potujejo v Izrael in iz njega.

Ameriški predsednik se je sestal tudi s 86-letnim savdskim kraljem Salmanom, piše Reuters.

kralj Salman, Joe Biden
Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/REUTERS

Pragmatični obisk

Biden se je za obisk Savdske Arabije odločil, kljub temu da je leta 2018 dejal, da je kraljevina zaradi umora novinarja Džamala Hašodžija izobčena država. Vendar pa je ameriški predsednik pred obiskom zapisal, da ZDA Savdsko Arabijo potrebujejo, da se lahko soočijo z rusko agresijo in tekmujejo s Kitajsko.

Prav v Džedi na vrhu GCC bo Biden opravil glavnino dela na svojem prvem predsedniškem obisku Bližnjega vzhoda, saj se bo tam srečal z voditelji devetih arabskih držav, ki so članice skupine. Poleg gostiteljice so med deveterico še Bahrajn, Združeni arabski emirati, Kuvajt, Katar, Oman, Jordanija, Egipt in Irak. Biden bo skušal arabske sogovornike prepričati, naj okrepijo črpanje nafte in tako znižajo cene na globalnih trgih. Na vrhu bodo sicer razpravljali o Iranu, človekovih pravicah, energetski in prehranski varnosti, kot tudi o Jemnu, kjer je za zdaj še vedno v veljavi premirje v dolgoletni in krvavi vojni.

Ameriški predsednik Biden se je, predn je odpotoval v Savdsko Arabijo, danes na okupiranem Zahodnem bregu sestal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Njuni pogovori so bili osredotočeni zlasti na gospodarske ukrepe. Med drugim je napovedal paket pomoči v višini 100 milijonov dolarjev za palestinske bolnišnice, poroča AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!