Johnny Depp in Amber Heard: kateremu igralcu verjeti?

Magazin 15. Maj 202218:24 1 komentar
Amber Heard in Johnny Depp
PROFIMEDIA/N1

Pravni analitik Paul Callan piše o trenutno najbolj odmevnem zvezdniškem sojenju, ki je vedno bolj podobno resničnostnemu šovu.

Neka zgodba, morda izmišljena, pripoveduje, da je hči Johnnyja Deppa Lily-Rose na vprašanje, s čim se njen oče preživlja, odgovorila: “Moj oče je pirat.” Če bo Depp dobil ogromno odškodnino v primeru, ki ga zdaj obravnavajo na sodišču v Fairfaxu v Virginiji, bo njegova piratska legenda lahko še bolj oživela. Seveda se lahko porotniki namesto tega odločijo, da bo Deppova bivša žena Amber Heard prejela ogromno denarja, če bodo spoznali, da so njeni opisi nasilja in zlorabe, ki naj bi jih utrpela zaradi Johnnyja Deppa, pristni. Druga možnost je, da oba filmska zvezdnika s sodišča odkorakata praznih rok.

Sojenje traja že več kot dva tedna. Depp trdi, da ga je Heard po krivem in zlonamerno obtožila domače zlorabe, s čimer mu je povzročila za 50 milijonov dolarjev škode, tako pri karieri kot ugledu. Igralka pa je vložila protitožbo zaradi zlorabe in zahteva 100 milijonov dolarjev odškodnine. Tako Heard kot Depp sta zanikala obtožbe o zlorabi.

Prvih 15 dni sojenja je bilo videti bolj kot resničnostni šov kot sojenje. Depp je kot prava filmska zvezda oblečen v bleščeče kombinacije oblačil, nosi prstane, čop, sončna očala, ruto, uhane, vidne so številne tetovaže na temo kapitana Jacka Sparrowa v filmih “Pirati s Karibov”.

Depp Heard sojenje
PROFIMEDIA

Sodna dvorana je vsak dan polna obiskovalcev, številni čakajo na bežen pogled na Deppa in Heard. Depp je očitno njihov ljubljenec. To je razumljivo, saj je 58-letni igralec v glavni vlogi nastopal v 40 filmih s skupnim prihodkom več kot 7,5 milijarde evrov, kar ga uvršča na tretje mesto na svetu. Za primerjavo, 36-letna Heard je kot stranska igralka v 11 filmih, ki so zaslužili manj kot 1,1 milijarde evrov, uvrščena na 2.086. mesto (seveda pa je Deppova kariera daljša).

Pred sojenjem so bili številni odvetniki prepričani, da Depp nima možnosti za zmago. Tožbo zaradi obrekovanja, ki jo je vložila javna osebnost, kot je Depp, je težje dokazati, ker mora tožnik dokazati ne le, da je bila žaljiva izjava o njem neresnična, ampak tudi “škodoželjna”. Depp je leta 2020 izgubil tožbo zaradi obrekovanja proti britanskemu tabloidu, ki ga je opisal kot “pretepača žena”.

V prvih dneh sojenja so skušali Deppovi odvetniki uničiti Heardin ugled s klicanjem številnih prič, ki so podale izjave, da stvari, ki so jih videle in slišale, nakazujejo, da je bila do Deppa nasilna. Igralec je pričal nenavadno, mrmral je, le redko je vzpostavil očesni stik z nekom v sodni dvorani, a zgodba, ki jo je povedal, se je mnogim, zlasti njegovim oboževalcem, zdela prepričljiva.

Na podlagi pričanj in videoposnetka, ki ga je posnel njegov telesni stražar Malcolm Connolly, Deppovi odvetniki trdijo, da je Heard Deppa začela zlorabljati na njunem potovanju na medenih tednih. Connolly je pričal, da je opazil praske na Deppovem vratu, modrice na očesu in nosu ter zatečeno ustnico po domnevnem posebej nasilnem napadu med potovanjem. Telesni stražar je povedal, da je bilo videti, kot da se je “zaletel v vrata”.

Amber Heard in Johnny Depp
PROFIMEDIA

Depp je v svojem pričanju zakon opisal kot sobo groze. Pripovedoval je, da se je nekoč skrival v kopalnici, potem ko ga je Heard udarila v glavo. Na zvočnem posnetku igralka pravi, da tega ne more zanikati, ker je bila takrat “pod vplivom ambiena (uspavalnih tablet)”. V še enem incidentu je Heard vanj vrgla steklenico vodke, ki mu je skoraj odrezala prst, pri čemer mu je “kost štrlela ven”. Telesni stražar Travis McGivern je omenil še kup obtožb o nasilnih dejanjih in pričal, da je videl, da je Heard vrgla pločevinko red bulla v igralčev hrbet in pljunila vanj.

To je le delni seznam nasilnih napadov, podrobno opisanih v treh dneh pričevanja, ki so jih predstavili Deppovi odvetniki, pri čemer je Depp navedel, da se je včasih moral braniti. Njegovo pričevanje je dodatno podprla psihologinja Shannon Curry, ki so jo najeli Deppovi odvetniki, in je Heard pregledovala 12 ur. Ugotovila je, da Heard trpi za mejno osebnostno motnjo in histrionsko osebnostno motnjo. Curry je pojasnila, da “osebe z mejno osebnostno motnjo pogosto izvajajo nasilje nad partnerjem”. Pri histrionski osebnostni motnji simptomi kažejo “dramatiziranje in plitva čustva,” je dejala.

Heardina odvetniška ekipa se bo na Curryjine trditve odzvala s pričevanjem svoje strokovnjakinje, forenzične psihologinje Dawn Hughes, ki je že povedala, da je bila igralka izpostavljena spolnemu nasilju Deppa, zato je prepričana, da ima Heard posttravmatsko stresno motnjo kot posledico domnevne zlorabe.

Po Deppovih odvetnikih je na vrsto prišla Heard, in njeno vedenje je bilo izrazito v nasprotju z Deppovim. Vzpostavila je očesni stik s porotniki in spraševalci, v rednih časovnih presledkih je točila solze in se včasih nasmehnila ter izkazovala paleto čustev.

Na drugi strani je Depp očesni stik vzpostavil le z monitorjem, pritrjenim na klop za priče, pogosto je mrmral in redko spreminjal svoj ton ali izkazoval kakršnakoli čustva. Zdelo se je, da Depp uprizarja enega od svojih čudnih filmskih likov, ne pa da prestavlja samega sebe.

Amber Heard in Johnny Depp
PROFIMEDIA

Heard je pripovedovala o grozljivem dogodku z Deppom, ki naj bi ji na počitnicah s prijatelji leta 2013 strgal oblačila in “iskal mamila v telesnih odprtinah”. Po njenem pričevanju je skupina prijateljev pred tem dogodkom uživala gobe – “smejalne droge”, kot jih je imenovala Heard, tudi sama je pred dogodkom zaužila eno. Povedala je, da ni skušala oditi, ko je Depp končal to podlo dejanje ali ko je v strašnem besu razbil notranjost avtodoma, v katerem sta bila, opisala pa je svojo čustveno stisko. Nato sta s prijatelji nadaljevala počitnice.

Heard je med pripovedovanjem zgodb o Deppu, ki naj bi jo zlorabljal, povedala, da ga ima zelo rada. Strokovnjaki za primere nasilja v družini pogosto pravijo, da to za žrtev nasilja ni nenormalno vedenje. Na koncu mora porota oceniti ustreznost vedenja v vsakem posameznem primeru.

Ocenjevanje jokanja prič je lahko v vsakem primeru še posebej težko za porotnike. Heard je v svojem pričanju jokala, ko je pripovedovala o domnevni spolni, fizični in čustveni zlorabi nad njo. Vprašanje, s katerim se bodo soočili porotniki, je, ali so bile solze in čustveni prikazi pristen, razumljiv odziv na resnično povzročene travme in zlorabe ali “najboljša vloga v življenju”, kot trdijo Deppovi odvetniki.

Ko se bo sojenje 16. maja nadaljevalo, bo to verjetno trajalo še vsaj dva tedna, saj tako Depp kot Heard skušata svoje trditve podkrepiti z verodostojnimi pričami in drugimi dokazi. Pričakovati je mogoče še več pričevanj in naslovnic, kar bo povzročilo znatno in trajno škodo obema igralcema, tako njunemu ugledu kot karierama. V nasprotju z njegovimi uspešnimi filmi se sojenje zaradi obrekovanja redko konča srečno.

Avtor: Paul Callan/CNN

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.