Kaj pomenijo Putinove grožnje in kaj je taktično jedrsko orožje?

Svet 24. Sep 202218:07 7 komentarjev
Rusija jedrsko orožje
Rusija na vojaških paradah redno razkazuje svoje raketne zmogljivosti (Vir: Profimedia)

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred dnevi napovedal delno mobilizacijo in posvaril, da bo za obrambo ruskega ozemlja uporabil vsa razpoložljiva sredstva, kar je ponovno okrepilo strah pred morebitno uporabo jedrskega orožja. Bi ruski predsednik res lahko ukazal majhno "taktično" jedrsko eksplozijo v Ukrajini?

Nekateri analitiki sicer ocenjujejo, da je Vladimir Putin s temi besedami posvaril druge države, naj se ne vpletajo v vojno v Ukrajini, in da njegovo sporočilo ni bilo povezano z uporabo jedrskega orožja, piše BBC. Predsednik ZDA Joe Biden pa je Putina opozoril z besedami, da bi to pomenilo največjo vojaško zaostritev po drugi svetovni vojni. Ali lahko ruska vojska v Ukrajini uporabi taktično jedrsko orožje in kakšna je grožnja?

Koliko jedrskega orožja ima Rusija?

O tem, koliko jedrskega orožja imajo posamezne države, obstajajo zgolj ocene, a po podatkih Zveze ameriških znanstvenikov ima Rusija 5977 jedrskih konic. Od tega naj bi jih bilo 1500 pripravljenih na uničenje, 4500 pa naj bi jih spadalo med tako imenovano strateško jedrsko orožje – to so balistični izstrelki ali rakete, ki lahko uničujejo tarče na velikih razdaljah. Preostalo so manjše in manj uničujoče jedrske konice, ki se uporabljajo na manjših razdaljah, še piše BBC. Vse to pa še ne pomeni, da ima Rusija pripravljenih na tisoče kosov jedrskega orožja, ki ga lahko kadar koli uporabi. Po navedbah poznavalcev je na izstrelitvenih objektih in v podmornicah trenutno nameščenih okrog 1500 kosov ruskega jedrskega orožja.

Koliko jedrskega orožja imajo druge države?

Jedrsko orožje ima devet držav: Kitajska (350), Francija (290), Indija (160), Izrael (90), Severna Koreja (20), Pakistan (165), Rusija, ZDA (5428) in Združeno kraljestvo (225). Kitajska, Francija, Rusija, ZDA in Združeno kraljestvo so med 191 podpisniki Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja. Po tej pogodbi naj bi podpisnice zmanjšale število jedrskih konic in bile dolgoročno zavezane k jedrski razorožitvi. Kot piše BBC, se je število kosov jedrskega orožja v teh državah od 70. in 80. let prejšnjega stoletja dejansko zmanjšalo. Indija, Izrael in Pakistan se medtem nikoli niso pridružili podpisnicam pogodbe. Severna Koreja pa je iz pakta izstopila leta 2003. Izrael je med omenjenimi edina država, ki nikoli ni uradno priznala obstoja svojega jedrskega programa.

Ukrajina medtem jedrskega orožja zagotovo nima in kljub Putinovim obtožbam ni nikakršnih dokazov, da si je prizadevala za tovrstno oborožitev.

Kaj je taktično jedrsko orožje?

Taktično jedrsko orožje so majhni jedrski eksplozivi in vozila, namenjena za njihov prevoz. Namenjeni so uporabi na bojiščih ali pri omejenem jedrskem napadu. Po besedah BBC Rusija tako orožje uniči cilje na omejenem območju in ne povzroča obsežne radioaktivne kontaminacije.

Moč najmanjše taktične jedrske bojne konice je do ene kilotone TNT (z drugimi besedami, moč eksplozije ni večja od eksplozije 1.000 ton dinamita). Največja taktična jedrska bojna konica ima moč, enako 100 kilotonam dinamita.

Strateško jedrsko orožje je veliko močnejše – do 1.000 kiloton. Strateško orožje se uporablja na daljših razdaljah, več tisoč kilometrov. Najbolj uničujoča termonuklearna eksplozija v zgodovini, eksplozija sovjetske carske bombe, je imela več kot 58 megaton. Moč atomske bombe, ki so jo Američani odvrgli na Hirošimo, je bila 15 kiloton.

Kakšno taktično jedrsko orožje ima Rusija?

Po podatkih obveščevalnih služb ZDA ima Rusija približno 2.000 kosov taktičnega jedrskega orožja. Taktične jedrske bojne konice je mogoče namestiti na različne vrste izstrelkov, ki se uporabljajo tudi v povezavi s konvencionalnimi bojnimi konicami, kot so manevrirne rakete ali celo granate.

Taktično jedrsko orožje je mogoče izstreliti tudi z ladij ali letal – takšne bojne konice so nameščene na rakete, torpede ali morske mine. ZDA trdijo, da je Rusija v zadnjih letih veliko vlagala v razvoj prav takšnega orožja ter tako izboljšala njegov doseg in natančnost.

Je bilo taktično jedrsko orožje že kdaj uporabljeno?

Taktično jedrsko orožje še nikoli ni bilo uporabljeno v dejanskih vojaških spopadih. Jedrske velesile, kot so ZDA ali Rusija, menijo, da konvencionalno sodobno orožje zadostuje za dosego njihovih taktičnih ciljev. Prav tako doslej nobena jedrska velesila ni bila pripravljena tvegati začetka jedrske vojne s taktičnim jedrskim orožjem. Kljub temu je Rusija morda bolj pripravljena uporabiti taktično jedrsko orožje kot večje strateške izstrelke.

“Rusija morda tega ne vidi kot prestop meje pri uporabi jedrskega orožja,” pravi Patricia Lewis, vodja mednarodnega varnostnega programa britanskega Kraljevega inštituta za mednarodne zadeve (katerega dejavnosti je Rusija na svojem ozemlju razglasila za ‘nezaželene’). “Zanje je to orožje del običajnega arzenala,” dodaja Lewis.

Ali bi morali biti zaskrbljeni zaradi možnosti, da bo Putin uporabil jedrsko orožje?

Februarja 2022, ob začetku invazije na Ukrajino, je Putin odredil najvišjo stopnjo pripravljenosti ruskih odvračalnih jedrskih sil. Nedavno pa je zatrdil, da je Moskva za zaščito svoje ozemeljske celovitosti pripravljena uporabiti vsa sredstva, vključno z jedrskimi. “Zagotovo bomo uporabili vsa sredstva, ki so nam na voljo, da zavarujemo Rusijo in ruski narod. To ni blef,” je dejal.

Rusija si namerava priključiti regije, ki jih je zasedla na jugu in vzhodu Ukrajine. Da bi to storila, je tam odredila fiktivne in povsem nezakonite “referendume”, na podlagi katerih bo Kremelj verjetno razglasil priključitev ozemlja Rusiji. S tem v mislih je predsednik Putin nakazal, da je pripravljen braniti “ozemeljsko celovitost” države (vključno z nezakonito priključenimi deli Ukrajine) “na vse potrebne načine”.

Obveščevalci ZDA vidijo takšna dejanja kot znak, da Putin poskuša groziti Zahodu in s tem preprečiti, da bi zahodne države pomagale Ukrajini pri osvoboditvi njenega ozemlja. Njegovih besed analitiki ne tolmačijo kot načrtovanje začetka jedrske vojne. Se pa nekateri bojijo, da lahko Rusijo, če bo še naprej doživljala poraze na bojišču, zamika, da bi v Ukrajini izstrelila taktično orožje majhne moči in s tem “spremenila pravila igre”, prekinila pat pozicijo ali se izognila porazu.

James Acton, strokovnjak za jedrsko energijo pri ameriškem Carnegie Endowmentu, pravi: “Vsekakor me skrbi, da bi lahko v takšnih okoliščinah Putin z jedrskim orožjem – najverjetneje v Ukrajini – vse prestrašil in dobil, kar želi. A do te točke še nismo prišli.”

Kako so se odzvale ZDA?

Predsednik ZDA Joe Biden je Rusijo pozval, naj se v vojni v Ukrajini vzdrži uporabe jedrskega orožja. V intervjuju za CBS News je dejal, da bodo takšna dejanja “spremenila obraz vojne bolj kot karkoli, kar se je zgodilo od konca 2. svetovne vojne,” in dodal: “To bo imelo posledice. ”

Težko je reči, kako bi se ZDA ali Nato odzvali na kakršnokoli uporabo jedrskega orožja. Po eni strani morda ne bi hoteli stopnjevati konflikta in bi se poskušati izogniti tveganju popolne jedrske vojne. Po drugi strani pa bi verjetno želeli omejiti vse, kar se dogaja.

Lahko pa druga država, to je Kitajska, Rusiji prepreči uporabo taktičnega jedrskega orožja. “Rusija je zelo odvisna od podpore Kitajske,” pravi Heather Williams, strokovnjakinja za atomsko energijo na londonskem King’s College. “Toda Kitajska deli doktrino, da nihče ne sme uporabljati jedrskega orožja. Če bi Putin uporabil taktično jedrsko orožje, bi ga Kitajska težko podprla. Če bi se odločil za ta korak, bi verjetno izgubil Kitajsko,” pravi Williams.

Več o Putinovih namerah glede uporabe jedrskega orožja lahko preberete v članku, napisanem kmalu po začetku vojne v Ukrajini: Putinovo rožljanje z jedrskim orožjem – med zastraševanjem in norostjo

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje