Kaj ruska propaganda predstavlja svojim gledalcem

Svet 19. Mar 202217:17 5 komentarjev
RT
PROFIMEDIA

Po dneh vojne proti Ukrajini sem vklopil RT, televizijski program pod ruskim nadzorom, ki zdaj v večini evropskih držav prepovedan in so ga televizijski operaterji po svetu nehali predvajati. RT, ki je bil ustanovljen leta 2005 in ima več kanalov, vključno z RT America, je bil eden največjih glasnikov ruskega predsednika Vladimirja Putina na svetu. Ponuja vpogled, kako želi Kremelj prikazati svet in svojo vlogo v njem.

Več ur sem gledal televizijski program in bil presenečen, kako predrzno so se njegovi gostitelji in gostje trudili zavajati občinstvo in se umakniti od resničnega dogajanja. Glavni poudarek RT je bil Rusijo predstaviti kot žrtev zahodne agresije, kot državo, ki je bila prisiljena začeti omejeno “vojaško operacijo”, potem ko jo je v to prisilil strašni in mogočni Nato, ki ni pokazal interesa, da bi varnostne pomisleke Moskve jemal resno.

V nadaljevanju članka sledi razčlenitev opažanja na RT.

Rusija “osvoboditeljica”

Peter John Lavelle, voditelj pogovorne oddaje RT Crosstalk, je povedal: “Kriv je neuspešen ‘liberalni red’, ki ga izvaja Zahod” /…/ To je tako nadležno. /…/ To so predstavili kot ukrajinsko demokracijo. To nima nobene zveze z ukrajinsko demokracijo – če sploh lahko rečete, da jo Ukrajina ima. Gre za varnost. Varnost za druge države.”

V informativnih oddajah RT so se na zaslonu ves dan prikazovale najnovejše novice, ki podpirajo to idejo: “Rusija: Grožnje nacionalne varnosti niso pustile druge izbire kot začeti vojaške operacije.” Druga novica je imela naslov: “Cilj Rusije je demilitarizacija in denacifikacija Ukrajine.”

Pravzaprav po poročanju RT Rusija niti ni nujno agresor. Program je občasno prikazoval, da je Rusija “osvoboditeljica”, ki rešuje ljudi pred grozečimi silami v Kijevu. “40 mest in vas osvobojenih v trenutni ofenzivi,” je še pisalo.

Program je večkrat predvajal oddaje, kako je življenje pod Ukrajino neznosno za tiste, ki živijo v regiji Lugansk. Osredotočil se je tudi na škodo na stanovanjskih stavbah v regiji Doneck.

O čem RT ne poroča

RT ne poroča, kako neznosno je življenje za Ukrajince, katerih mesta so napadle ruske sile. Veliko poročanja o škodi ruskih sil, medtem ko poskušajo prevzeti nadzor nad državo, ni bilo zaznati. Prav tako ne poročanja o prebivalcih mest, kot je Kijev, ki živijo v terorju in spijo v zakloniščih, ali pa poročanja o sto tisočih, ki so se zaradi svoje varnosti preprosto odločili pobegniti iz države. Ta neprijetna dejstva niso bila izpostavljena pri poročanju RT.

Prav tako se ne poroča o posledicah, ki jih imajo sankcije Zahoda in drugi ukrepi na rusko gospodarstvo.

V središču druge teme

Medtem ko si je RT zatiskal oči pred neprijetnimi dejstvi, je našel čas, da Ruse, ki niso na vojnem območju, prikaže kot žrtve. Osredotočil se je tudi na to, kako se Rusi “spoprijemajo s sovražnostjo v zahodnih državah” zaradi “razmer” v Ukrajini, in predstavil moškega v Združenem kraljestvu, ki je dejal, da ga “ni sram” reči, da je Rus, ampak “se boji” in ga “skrbi, da bo družba videla vse Ruse kot zle”.

Včasih je RT želel Rusijo prikazati kot državo, ki ji je zelo mar za humanitarna vprašanja. Omrežje je predvajalo zgodbo, kako je Rusija sprejela šolarje, ki so bili razseljeni zaradi vojne: “Ruske šole sprejele na stotine šolarjev iz Donbasa.” Predvajal je intervjuje z več otroki, ki so izrazili, kako hvaležni so bili, in povedali, da je Rusija pripravljena sprejeti veliko več otrok.

Posledice v resničnem svetu

Zdaj, ko je Rusija napadla Ukrajino in je bila razkrita njegova vloga pri spodbujanju laži iz Kremlja, je RT izgnan iz javnega diskurza. Toda propaganda tega programa se je leta in leta neomejeno predvajala po vsem svetu in oblikovala mnenje ogromnega števila ljudi, ki ne zaupajo zahodnim novinarskim organizacijam. Škoda, da je potrebna vojna, da bi korporacije spoznale, da je odločitev o izbiri programa, ki ga uvrščajo v svojo ponudbo, pomembna. Resnična ruska vojna se je začela prejšnji mesec, informacijska pa že veliko pred tem. Predstavljajte si, kako bi bile lahko stvari drugačne, če bi le operaterji ukrepali prej.

Avtor: Oliver Darcy/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje