Vojna v Ukrajini: ne verjemite vsemu, kar vidite na družbenih omrežjih

Svet 25. Feb 202209:42 > 04. Mar 2022 08:29
zajem
Posnetek zaslona

Na družbenih omrežjih v zadnjih dneh kroži veliko videoposnetkov in fotografij, ki z vojno v Ukrajini nimajo nobene povezave.

Rusija je v četrtek zgodaj zjutraj napadla Ukrajino, danes pa o eksplozijah in obstreljevanju poročajo tudi iz okolice Kijeva. Družbena omrežja so bila včeraj polna posnetkov iz Ukrajine, na katerih je bilo videti ruske vojaške enote, opustošene police v trgovinah in tisoče Ukrajincev, ki so pred rusko vojaško ofenzivo bežali na zahod in v sosednje države.

Video, ki ima 20 milijonov ogledov, je iz leta 2016

Na TikToku, Twitterju, Facebooku, Instagramu in drugih družbenih omrežjih pa uporabniki delijo tudi več fotografij in videoposnetkov, ki z vojno v Ukrajini nimajo nobene povezave. Na TikToku ima na primer video padalca že 20 milijonov ogledov. Vendar pa ne gre za video iz leta 2016.

Nekateri uporabniki pa na TikToku “v živo prenašajo” tudi rusko invazijo na Ukrajino, ob tem pa prosijo za donacije. A pri teh posnetkih pogosto ne gre za posnetek, ampak le za prevaro, s kateri želi nekdo od uporabnikov izvabiti sredstva.

Stotine ruskih padalcev pristalo v Ukrajini. Pa so res?

Včeraj je na spletu zaokrožil tudi video, na katerem nekaj sto padalcev – šlo naj bi za ruske vojake – pristaja v Ukrajini. V resnici gre za posnetek, ki je bil na spletu prvič objavljen leta 2016 in ni povezan z aktualnim dogajanjem na vzhodu Evrope.

Ko uporabniki takšne objave delijo, jih komentirajo ali všečkajo, bo objava dosegla še več ljudi. To je posledica posebnih algoritmov, ki jih uporabljajo družbena omrežja, in zaradi česar nekatere objave postanejo tudi viralne.

Vojaki iz Kazahstana, ne Ukrajine

Na spletu kroži tudi posnetek, ki naj bi nastal v Ukrajini, na njem pa naj bi bilo več ruskih vojakov. Gre za video, ki je nastal na protestih januarja v Kazahstanu,

Dramatičen zvok za več ogledov

V zadnjem času pa so na družbenih omrežjih viralni tudi videoposnetki, pri katerih uporabniki zamenjajo prvotni zvok in dodajo bolj dramatičen zvok. Ta “manipulacija” je priljubljeno še zlasti pri uporabnikih družbenega omrežja TikTok, ki omogoča.

Previdno izberite, komu verjamete

V časih, ko nas na družbenih omrežjih z vseh strani oblegajo z informacijami, je dobro, da vedno preverite, ali določene novice držijo oziroma ali gre za pristen posnetek ali fotografijo. Namesto vas bodo to nalogo opravili mediji, ki so kredibilni. Če pa boste informacije dobivali tudi na družbenih omrežjih, bodite pozorni, da ne boste zavedeni.