V Nemčiji vse več podpornikov skrajno desne stranke AfD

Svet 02. Jun 202318:55 0 komentarjev
AfD
Annegret Hilse/REUTERS

Podpora volivcev skrajno desni stranki Alternativa za Nemčijo (AfD) narašča, je pokazala zadnja javnomnenjska raziskava. V primerjavi s podporo iz prejšnjega meseca, bi danes zanjo glasovalo dva odstotka ljudi več, vse od zadnjih volitev pred dvema letoma pa je podpora stranki zrastla za slabih osem odstotkov. S tem so postali druga najmočnejša politična sila v državi.

V Nemčiji se še naprej krepi podpora skrajno desni stranki Alternativa za Nemčijo (AfD), ki se je glede na najnovejše javnomnenjske ankete izenačila z vladajočo socialdemokratsko stranko (SPD). S tem je postala druga najmočnejša politična sila v državi, kaže raziskava nemške televizije ARD.

V primerjavi z raziskavo pred mesecem dni se je podpora desni populistični AfD okrepila za dve odstotni točki. Če bi bile v nedeljo volitve, bi stranka osvojila 18 odstotkov glasov. Isti delež glasov bi osvojila SPD kanclerja Olafa Scholza, ki je v primerjavi z anketo v začetku maja izgubila eno odstotno točko.

Olaf Scholz
Olaf Scholz (Fabrizio Bensch/REUTERS)

Opozicijski krščanski demokrati (CDU) skupaj s sestrsko bavarsko stranko krščanskih socialistov (CSU) ostajajo najmočnejša politična sila v Nemčiji z 29 odstotki podpore, čeprav so v primerjavi s prejšnjo raziskavo izgubili eno odstotno točko. Enako so izgubili Zeleni, ki uživajo 15-odstotno podporo, kar je zanje najnižja podpora od volitev septembra 2021, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Liberalci (FDP), ki so skupaj z Zelenimi v vladni koaliciji s SPD, ostajajo pri sedmih odstotkih, Levica pa uživa štiriodstotno podporo.

Po poročanju ARD je stranka AfD zabeležila najboljši rezultat v okviru javnomnenjske raziskave Deutschlandtrend doslej. Enak rezultat je dosegla le še septembra 2018.

Za dve tretjini podpornikov AfD pri vprašanju glede treh najpomembnejših tem pomembno vlogo igra priseljevanje. Pri tem 32 odstotkov privržencev AfD navaja, da bi stranko volili iz prepričanja, 67 odstotkov vprašanih pa zaradi razočaranja nad drugimi strankami.

AfD, ki je bila zaradi desnega ekstremizma pod drobnogledom nemških oblasti, je bila ustanovljena spomladi 2013, v nemškem bundestagu pa je zastopana od leta 2017. Na volitvah pred dvema letoma je prejela 10,3 odstotka podpore.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!