Kako je danes videti deček z ene najbolj pretresljivih fotografij iz Afrike

Svet 26. Maj 202216:17 6 komentarjev
Deček iz Afrike
PROFIMEDIA

Danska humanitarka Anja Ringgren Loven je rešila življenje dečka iz Nigerije, ki so ga obtožili čarovništva. Starši so ga zaradi obtožbe zapustili in ga pustili na ulici. Fotografija, na kateri Anja sestradanemu fantu daje piškote in vodo, je pred leti zaokrožila po vsem svetu.

Po tem, ko ga je družina zapustila, se je deček, ki je pozneje dobil ime Hope (op. a. Upanje), preživljal z brskanjem po smeteh. Ko ga je našla danska humanitarka Anja Ringgren Loven, je bil v obupnem stanju.

Ljudi na spletu je Anja prosila za donacije za zdravljenje dečka in tako zbrala 2 milijona dolarjev (okoli 1,88 milijona evrov). Z možem sta želela pomagati tudi drugim otrokom s podobnimi težavami, zato sta ustanovila fundacijo Dežela upanja (Land of Hope) za vse otroke, ki so obtoženi čarovništva in zato pristanejo na ulici v groznih razmerah. Ni nenavadno, če jih tudi zlorabijo ali ubijejo, zlasti na podeželju.

Anja občasno prek svojih profilov na družbenih omrežjih obvešča javnost o napredku malega Hopa in njegovem odraščanju. Pred mesecem dni je delila novo fotografijo fantka, ki je danes zdrav, nasmejan in vesel.

“Mislim, da lahko rečemo, da je slika mene in Hopa postala ena najbolj deljenih slik na svetu. Vsak dan se širi po družbenih omrežjih in ima na milijone všečkov. Ko sem ga leta 2016 rešila, so me intervjuvali mediji z vsega sveta, Hopova zgodba pa je bila objavljena v številnih člankih,” je na Instagramu zapisala humanitarka.

Dodala je, da jo zgodba fantka spominja na Grdega račka iz pravljice H. C. Andersena. “V zgodbi se labod rodi v družini rac in vsi na njegovi poti ga prezirajo in obsojajo. Na koncu se spremeni v laboda in najde svoje pravo mesto na svetu,” je zapisala.

“Kot veste, je imela tudi njegova zgodba srečen konec. Edina težava je, da so kljub temu, da je bilo napisanih na tisoče člankov in intervjujev, otroci v Nigeriji zaradi obtožb o čarovništvu še vedno stigmatizirani, mučeni in tudi ubiti. Zakoni, katerih cilj je zaščita otrok, se ne izvajajo, število otrok, ki so obtoženi čarovništva, pa narašča, ker je to postal donosen posel,” je nadaljevala.

Ob tem je prosila ljudi, naj še naprej delijo te zgodbe, ne samo zgodbo o dečku po imenu Hope, ampak vse grozljive zgodbe o otrocih, ki trpijo. Pozvala je, naj podprejo fundacijo, da bo njihov glas glasnejši in močnejši.

“V tem trenutku je en otrok živ zgorel. Okoli otrok nataknejo avtomobilske gume in jih zažgejo. Mrtvi ne morejo prositi za pravico. Ob vsej krutosti in težavah našega sveta mi nismo navadni ujetniki usode. Naša dejanja so pomembna in lahko zgodovino obrnejo v smer pravice,” je Anja zaključila svoj zapis na Instagramu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje