Kako je majhen kraj v hrvaški Istri postal raj za mlade družine

Svet 05. Feb 202209:56 > 14:12 0 komentarjev
Bale v hrvaški Istri

V slikovito občino Bale v hrvaški Istri nedaleč od Rovinja se priseljuje vse več mladih družin. To je posledica projekta "Parcele za eno kuno", ki mladim družinam omogočajo uporabo zemljišča za drobiž, poceni kredite za gradnjo, vrtci in jaslice so brezplačni, malica in podaljšano bivanje v šoli prav tako, štipendije so na voljo za vse študente. Demografska formula očitno deluje, saj se je prebivalstvo v Balah povečalo za štiri odstotke, kraj pa je tudi precej bolj "pomlajen".

Po lanskem popisu prebivalstva so bili na Hrvaškem dobesedno šokirani. Izkazalo se je, da so v zadnjem desetletju “izgubili” več kot 400.000 ljudi in da ima Hrvaška le še 3,8 milijona prebivalcev.

Prav tako je naše južne sosede neprijetno presenetilo, da le še v treh hrvaških mestih živi več kot 100.000 prebivalcev.

To so Zagreb (kjer živi nekaj manj kot 770.00 ljudi), Split (161.00 prebivalcev) in Reka (108.000 prebivalcev).

Trend odseljevanja prebivalstva je tudi na Hrvaškem prizadel predvsem manjše kraje in vasi. Mladi so šli s trebuhom za kruhom, odhajali so in se niso več vračali.

Projekt Parcela za eno kuno

V majhni občini Bale v hrvaški Istri, nedaleč od Rovinja, so pred leti zagnali projekt “Parcele za eno kuno”, ki že kaže rezultate, saj se je število prebivalcev povečalo za štiri odstotke.

Začelo se je tako, da je občina v sodelovanju s skladom Mon Perin in Privredno banko Zagreb mladim družinam omogočila dostop do poceni občinskih zemljišč, ki jih mladi dobijo v uporabo. Za uporabo zemljišča plačajo od ene hrvaške kune do največ nekje 150 hrvaških kun letno. Uredijo jim tudi ugodna posojila za gradnjo.

Bale
Dnevnik.hr

Ena od parcel, ki jo občina Bale nedaleč od Rovinja dala mladi hrvaški družini na voljo za drobiž.

Nazadnje je občina Bale natečaj za najem parcel razpisala v tem tednu in vsa zemljišča, ki so jih dali na voljo, so pošla.

Interes je tokrat izrazilo 13 mladih družin, nismo imeli dovolj zemljišč za vse, ampak bomo uredili dodatna in šli kmalu v nov razpis, so za dnevnik.hr v petek povedali v občini Bale.

Povečalo se je tudi število otrok

Odkar so v občini začeli s tem projektom, se je povečalo število otrok. Pred več kot desetletjem jih je bilo v vrtcu 15, danes jih je 62.

Vrtec in jaslice so brezplačni, brezplačna sta tudi malica in podaljšano bivanje v šoli, srednješolcem krijejo prevoz v šolo, vsem študentom iz njihovega kraja pa dajo tudi štipendije.

To so zagotovo ukrepi, ki prispevajo k temu, da se ljudje v Bale priseljujejo in tukaj tudi ostajajo, še pravijo v občini Bale.

Bale Hrvaška
PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!