Kako je nastala najbolj prepoznavna fotografija na svetu

Digitalno 22. Feb 202405:22 0 komentarjev
Bliss
Foto: MICROSOFT

V začetku tisočletja je med računalniškimi ozadji zagotovo kraljevala fotografija, ki jo je posnel ameriški fotograf Charles O'Rear. Bliss, kot nosi ime, je največkrat videna fotografija v zgodovini, prvič pa je bila svetu predstavljena leta 2001 z izidom operacijskega sistema Windows XP podjetja Microsoft. Kako pa je fotografija nastala?

Ob prelomu tisočletja, ko je med računalniškimi uporabniki prednjačil operacijski sistem Windows tehnološkega giganta Microsoft, je ekrane številnih računalniških ozadij krasila fotografija Bliss ameriškega fotografa Charlesa “Chucka” O’Reara. Po Microsoftovih ocenah si je fotografijo ogledala več kot milijarda ljudi, zato je tudi največkrat videna fotografija v zgodovini. Po mnenju številnih je Bliss najbolj prepoznavna fotografija vseh časov.

Kako je nastala?

Fotografija je bila posneta na vinorodnem območju zvezne države Kalifornija. Njen nastanek pa je povezan z ljubezensko zgodbo. Kot je v intervjuju za ameriško revijo People pojasnil O’Rear, je imel fotoaparat vedno pri sebi. Tako je januarja leta 1996 med postankom v okrožju Sonoma, ko je bil na poti k nekdanji novinarki Daphne Larkin, posnel slavno fotografijo.

Njune poti so se sicer prvič prekrižale leta 1994 na kosilu s skupno prijateljico. Čeprav je imel O’Rear takrat dekle v Washingtonu, ni trajalo dolgo, da sta z Larkin videla skupno prihodnost. “Ko sem Chucka videla priti skozi vrata, sem pomislila: Ta človek ima cilj,” se je v intervjuju za ameriško revijo spominjala Larkin.

“Prišel je tako samozavestno in bil je zelo privlačen,” je dodala. Po kosilu sta z O’Rearom postala prijatelja in se tako leto dni vsak mesec dobila na večerji. Ko se je fotograf razšel z dekletom, se je začela njuna romanca.

Bliss
Območje danes prekrivajo vinogradi. (Foto: Google Zemljevidi)

Ob razcvetu njune ljubezni je O’Rear redno obiskoval Larkin, s katero se je pozneje tudi poročil. Tako se je ob koncih tedna iz Sv. Helene v Kaliforniji vozil do njenega doma v okrožju Marin. Prav med eno rutinskih voženj pa je posnel slavo podobo.

Pravice za fotografijo je za šestmestno vsoto odkupil Microsoft in jo izbral za prevzeto ozadje za operacijski sistem Windows XP. “Ne glede na to, kje na svetu sva bila, je bila fotografija vedno tam. Ali na kakšnem starem računalniku v prestižnem hotelu, ki ni bil posodobljen že kakšnih 30 let, ali na reklamnih panojih, letališčih,” je za revijo People še dejal fotograf, ki je 25 let delal za poljudnoznanstveno revijo National Geographic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!