V Levici padajo obtožbe o “političnih diletantih” in “moralnih bankrotirancih”

Slovenija 21. Feb 202418:13 11 komentarjev
Foto: BOBO

Plaz, ki ga je sprožila odločitev vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca, da Miha Kordiš ne bo več član parlamentarnih delovnih teles, se vali naprej. V zadnjem tednu je svet Levice zapustilo kar pet članov, ki sodijo v Kordiševo levo krilo. Ob tem padajo ostre besede. Tako lahko v odstopnih izjavah med drugim preberemo, da ministri Levice stopajo v ospredje pri snovanju neoliberalnih ukrepov in da so strankini poslanci "politično in moralno bankrotirani". Kaj na slednje odgovarja poslanka Nataša Sukič?

Kot smo poročali, sta pred petkovo sejo sveta Levice odstopila dva člana tega organa: Nejc Kralj in Arne Jakob Zakrajšek. V pojasnilu svojega odstopa sta med drugim navedla, da se ne strinjata s politikami, ki jih vodi stranka v vladi in v parlamentu. Zapisala sta, da je politika najvišjih predstavnikov Levice protisocialistična, protisocialna in protidelavska ter da ji ne nameravata več dajati legitimnosti.

V zadnjih dneh so sledili odstopi še treh članov sveta Levice: Andreja Pelicona, ki je tudi izstopil iz stranke, ter nekdanjih dolgoletnih strokovnih sodelavcev poslanske skupine Levica Saša Furlana in Anžeta Dolinarja, ki sta v drugi polovici lanskega leta protestno zapustila kabinet ministra za delo Luke Mesca.

Dolinar je v odstopni izjavi navedel več razlogov za odhod s položaja svetnika stranke. Najprej se je zaustavil pri kadrovanju Levice, ki po njegovi oceni poteka bodisi po prijateljski in družinski liniji bodisi po merilu, da bo človek ubogal in bo tiho.

“Ministrstva se je napolnilo s političnimi diletanti, ki v kabinetih ne izvajajo strateškega in političnega premisleka, ampak samo udobno sedijo,” je zapisal Dolinar. Nato je izpostavil vrsto primerov, ki po njegovem prepričanju jasno kažejo “programsko regresijo” stranke.

Na koncu pa je ocenil aktualno politično situacijo. “Trasira se ponoven vzpon desnice, odgovorna je tudi Levica,” je navedel. In zaključil, da je stranka, tudi če bo na naslednjih volitvah preživela, programsko in kadrovsko propadla.

Luka Mesec, Miha Kordiš
Luka Mesec in Miha Kordiš (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Furlan pa je v odstopni izjavi zapisal, da je “puč proti Kordišu zgolj razgalil vso gnilobo stranke, ki zaradi skrajnega oportunizma njenega vodstva že dolgo časa trohni in razpada od znotraj”. Po njegovih besedah je “obračun s Kordišem simptomatičen primer agresivnega napada vodstva stranke in njemu zvestih aparatčikov na vse, kar bi v tej stranki lahko predstavljalo alternativo popolnemu zlitju Levice z neoliberalno vladno koalicijo”.

Ob tem je Furlan izpostavil, da so vsi ministri Levice na vladi glasovali za proračun, ki je namenjal rekordno milijardo za oboroževanje ob hkratnih rezih v socialne transferje. “Stanje je zdaj postalo tako neznosno, da sploh ne gre več za to, da bi naši ministri v vladi pasivno kolaborirali z neoliberalci, temveč se sami postavljajo v ospredje pri snovanju neoliberalnih ukrepov,” je dodal.

Tako Furlan kot Dolinar sta prst usmerila tudi v poslansko skupino Levice. Dolinar je poslance, ki so po njegovih navedbah izvedli “čistko nad Miho Kordišem“, označil za “politično in moralno bankrotirane”. Furlan je zapisal, da je vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec “ob podpori svoje armade bankrotiranih poslancev in vodstva stranke s Kordišem obračunal kar prek medijev”.

S temi navedbami sta razburila poslanko Natašo Sukič, ki je tudi koordinatorica sveta Levice in je bila do nedavnega v levem krilu stranke. V elektronskem sporočilu, ki smo ga pridobili, je Furlana pozvala k ponovnemu razmisleku o odstopu. V nadaljevanju pa je poudarila, da ne pristane, da jo imenuje “bankrotirana poslanka”. Ob tem je dodala, da je želela zgolj zaustaviti Kordiševe nedopustne pritiske. Če bi tem asistirala, “bi to bil kar fajn bankrot”, je navedla.

Nataša Sukič
Nataša Sukič (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Kot smo poročali, je četverica poslancev Levice Kordišu očitala, da deluje razdiralno in ruši enotnost poslanske skupine. Po njihovih navedbah so odnosi dosegli vrelišče, ko je Kordiš tudi z grožnjami skušal izsiliti, da se na odprto delovno mesto zaposli kandidatko, ki je kadrovska komisija ni potrdila.

Sukič je v sporočilu Furlanu poudarila, da je sama vedela zgolj za Vatovčev načrt o menjavi Kordiša na čelu parlamentarnega odbora za delo, pri čemer je tudi navedla, da zaradi poslančeve dolgotrajne odsotnosti Levica že več mesece zanjo osrednjega delovnega telesa nima v rokah. Kot je izpostavila Sukič, pa niso niti ona niti poslanec Milan Jakopovič in poslanka Tatjana Greif Kordiša nikoli pozvali, da zapusti poslansko skupino. “Osebno tako radikalnih rešitev ne bi potegnila,” je zapisala.

Spomnimo, da je Vatovec ob najavi predloga za Kordiševo razrešitev iz vseh parlamentarnih delovnih teles javno navedel, da osebno pričakuje odhod Kordiša iz poslanske skupine Levica, kot smotrno pa je ocenil celo, da bi se ta odločil za odstop z mesta poslanca.

Sukič priznava, da je trojica poslancev Levice – torej ona, Jakopovič in Greif – rekla, da podpirajo vodjo poslanske skupine pri iskanju ustreznih rešitev za umiritev razmer v poslanski skupini. Vatovcu, ki v desetletju vodenja poslanske skupine ni deloval impulzivno in nepremišljeno, namreč po besedah Sukič zaupajo in verjamejo, da bo umirjeno deloval tudi v prihodnje.

Matej Tašner Vatovec o dvigu plač direktorjev državnih podjetij
Matej Tašner Vatovec (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Kot smo neuradno izvedeli, je Vatovec na petkovi seji sveta Levice dejal, da je bila odločitev o ukrepih zoper Kordiša, ki da jo je sprejel po premisleku, zanj izjemno težka, a da je želel zagotoviti čim bolj nemoteno in uspešno delovanje poslanske skupine. Po besedah naših virov iz Levice naj sicer Vatovec Kordišu vrat za sodelovanje v poslanski skupini ne bi dokončno zaprl, postavil pa je jasne pogoje, o katerih naj bi v prihodnje še razpravljali.

Sukič se strinja, da so šli kadrovska akcija Mihe Kordiša in tudi protiukrepi predaleč. V pogovoru za N1 je izrazila obžalovanje, da se umazano perilo pere v javnosti, namesto da bi zadeve razčistili znotraj stranke. Kot je dejala, pa še vedno upa, da se bodo zadeve pomirile – v dobro stranke in ohranitve njenih socialističnih vrednot.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje